Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze naleśniki zrobisz bez mąki. To mój ulubiony przepis, wychodzą cudownie mięciutkie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 31.05.2024 11:27

Najlepsze naleśniki zrobisz bez mąki. To mój ulubiony przepis, wychodzą cudownie mięciutkie

Najlepsze naleśniki zrobisz bez mąki. To mój ulubiony przepis, wychodzą cudownie mięciutkie
Fot. Canva

Jak zrobić mięciutkie naleśniki? Nie dodawaj do nich mąki. Wyjdą pyszne i leciutkie jak chmurka. Ten przepis gwarantuje właśnie teki efekt. Jak dla mnie nie ma lepszych naleśników.

Naleśniki mięciutkie i bez mąki

Naleśniki należą do najbardziej lubianych i popularnych dań. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne mają wielu wiernych zwolenników. Dają też ciekawe możliwości w kuchni. Można podać je na słodko lub w wytrawny sposób. Do tego pasują właściwie na każdy posiłek.

Zwykle ciasto naleśnikowe zawiera mąkę. Warto z niej jednak zrezygnować, bo da to wyśmienity efekt. Naleśniki wyjdą mięciutkie i leciutkie jak chmurka. Polecam przepis, w którym mąkę zastępuję serkiem mascarpone. Poniżej znajdziesz przepis na naleśniki bez mąki.

Najlepsze naleśniki zrobisz bez mąki. To mój ulubiony przepis, wychodzą cudownie mięciutkie
Fot. Canva/vinicef

Jak zrobić naleśniki bez mąki?

Składniki:

  • 5 jajek
  • ¼ kg serka mascarpone
  • 30 g masła
  • szczypta soli

Przygotowanie dania zacznij od roztopienia masła w rondelku i ostudzenia go. Do miski wbij jajka, dodaj szczyptę soli i zmiksuj na puszystą masę. Teraz dołóż serek mascarpone i roztopione masło. 

Składniki dokładnie wymieszaj do połączenia. Na patelnię wlej odrobinę oleju i porcję ciasta naleśnikowego. Rozprowadź i naleśniki smaż z dwóch stron na złoty kolor. Zwykle najpierw smażą się z jednej strony przez około 2 minuty, a z drugiej przez 1 minutę. 

Naleśniki mięciutkie jak nigdy dotąd

Po usmażeniu naleśniki wyjmij na talerz i podawaj. Będą smakować z twarożkiem, konfiturą i jogurtami. Pasują tu też owoce czy pasty np. ze szpinaku. Takie naleśniki bez mąki wyróżniają się miękkością i delikatnością.

To efekt zastąpieniu mąki serkiem mascarpone. Ważne jest też roztopione masło. Dzięki niemu naleśniki po usmażeniu są elastyczne. Smakują, że palce lizać, dlatego wypróbuj ten przepis. Pisaliśmy o tym, co zrobić, by kluski śląskie nie wyszły twarde. Podawaliśmy też przepis na deser z truskawek i ciasta francuskiego. 

Najlepsze naleśniki zrobisz bez mąki. To mój ulubiony przepis, wychodzą cudownie mięciutkie
Fot. Canva/Yana Gayvoronskaya