Najlepsze owoce świata. Na liście znalazły się aż 3 produkty z Polski
TasteAtlas to serwis internetowy, który zajmuje się głównie informowaniem o niezwykłych produktach spożywczych. Co roku tworzy dziesiątki zestawień towarów z całego świata. Na liście docenianych owoców znalazły się kaszubskie truskawki, grójeckie i łąckie jabłka.
Zestawienia TasteAtlas
TasteAtlas to pochodzący z naszej części Europy serwis internetowy, który w założeniu miał katalogować kuchnie świata. Wkrótce okazało się, że do jego najbardziej popularnych biznesów należy tworzenie różnego rodzaju zestawień – a to najlepszych, a to najgorszych, najzdrowszych, najbardziej kontrowersyjnych, najchudszych czy najtłustszych diet, produktów, jadłospisów. Przedstawiciele krajów i narodów mogą się nimi chwalić, oburzać na nie albo się o nie kłócić.
Tym razem Polacy raczej oburzać się nie będą. Już na drugim miejscu zestawienia najlepszych owoców świata znajdujemy truskawkę kaszubską. Na 19. uplasowały się jabłka łąckie, a na 30. – grójeckie.

Zarejestrowane polskie owoce
Wszystkie te owoce, tak się składa, są zarejestrowanymi znakami produktów regionalnych w Unii Europejskiej. Ich pozycja na liście jest naprawdę wysoka biorąc pod uwagę, że w rankingu znalazły się między innymi odmiany winogron, z których przygotowuje się wino. Konkurencja była więc jakby podwójna.
Truskawki kaszubskie uchodzą za najlepsze w Polsce. Produkować mogą je wyłącznie rolnicy z okolic Kartuz, Kościerzyny i Bytowa. Owoce takie trafiają na nasze talerze, na eksport, a także do przetworów, są niezwykle soczyste, bardzo słodkie i dorodne.
Jabłka łąckie i grójeckie
Jabłka łąckie rosną na stokach niewysokich gór południowej Małopolski – Gorców i Beskidu Wyspowego. Są słodko-kwaśne dzięki wyjątkowemu klimatowi, który powoduje, że gromadzi się w nich dużo cukru. Do odmian należą znane dobrze szampiony, idaredy, ligole czy jonagoldy.
Jabłka grójeckie pochodzą zaś z okolic stolicy. Ziemie wokół Grójca, kilkadziesiąt kilometrów na południe od Warszawy, znane są jako zagłębie sadownicze.
Zarejestrowane znaki unijne
Polskie specjały rejestrowane są w trzech kategoriach: chronionego oznaczenia geograficznego, chronionej nazwy pochodzenia oraz gwarantowanej tradycyjnej specjalności. Kategoria zależy od tego, czy mamy do czynienia z surowym produktem (np. mięsem lub rośliną jadalną), czy z gotową potrawą albo regionalnym specjałem. Listę takich produktów można znaleźć w serwisie gov.pl na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W Polsce lista taka obejmuje obecnie 47 produktów. W unijnym systemie oznaczeń geograficznych jest takich produktów ponad 3,5 tysiąca. Produkty takie należą do najczęściej eksportowanych na cały świat towarów spożywczych z UE.
Wypróbuj też przepisy na kiszoną cukinię i odchudzoną mizerię.

Źródło:
- Taste Atlas
- Smakosze.pl