Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Porady > Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 07.12.2023 19:17

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Canva/Dirk Rietschel

Cytryny dodają smaku i aromatu wielu potrawom. Zwykła herbata z sokiem cytryny staje się wybornym, rozgrzewającym napojem. Dlatego warto cytryny zamrozić, a potem zetrzeć je na tarce. Ten patent każdy powinien znać.

Cytryny pełne smaku i witamin

Cytryny są bogate w witaminę C, której tak bardzo potrzebujemy w okresie jesienno-zimowym. Herbatka z cytryną doskonale rozgrzewa i jeszcze lepiej smakuje. Cytryny znalazły zasłużone miejsce w naszej kuchni. Dodajemy je do sosów i deserów. 

Te cytrusy o intensywnie żółtym kolorze wspomagają odchudzanie i procesy trawienne. Bogate są też w antyoksydanty, dlatego niwelują niedoskonałości skóry i zwalczają trądzik. Oprócz tego cytryny wspierają naszą odporność i pomagają uporać się z infekcjami. Pewien patent z ich użyciem jest wart wypróbowania. U mnie w domu cieszy się dużym powodzeniem. 

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Canva/Vladimir Mironov

Zamrażamy cytryny, a potem ścieramy na tarce

W skórce cytryny kryje się prawdziwe bogactwo cennych składników. Ma ona kilkukrotnie większe stężenie witamin niż miąższ. Zawiera też limonoidy, które są związkami o silnych właściwościach przeciwutleniających oraz lecznicze. Cytryna oczyszcza też ze złogów i toksyn, co zapobiega chorobom kardiologicznym. Zabija wirusy, bakterie i grzyby. Eliminuje pasożyty z przewodu pokarmowego, a to pomaga w lepszym trawieniu. 

Niszczy też komórki nowotworowe i nie atakuje tych zdrowych. Mrożona cytryna wraz ze skórką to pełen zestaw składników odżywczych. Przed zamrożeniem trzeba porządnie ją wyszorować i osuszyć. Wkładamy ją w plastikowej torebce do zamrażarki. Po wyjęciu ścieramy na tarce i dodajemy do rozmaitych dań. 

Mrożona cytryna doda nam zdrowia

Mrożoną skórkę z cytryny należy dodawać do zup, sosów, sałatek, koktajli, jogurtów i innych potraw. Skórka z cytryny nada naszym daniom wyjątkowego smaku i aromatu. Sprawi, że potrawy zyskają cenne wartości odżywcze. Dzięki temu dodatkowi poprawimy naszą odporność, kondycję skóry oraz trawienie.

W prosty sposób, dzięki mrożeniu możemy zawsze mieć pod ręką skórkę z cytryny. Pamiętajmy, by z niej korzystać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Wówczas żadne choroby nie będą nam straszne, a potrawy zyskają na smaku. Pisaliśmy o tym, jak wykorzystać cytrynę do odświeżania lodówki. Informowaliśmy, w jaki sposób cytryna wpływa na zmywarkę. 

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Canva/vinicef

Źródło: YouTube/@Domowesposobynazdrowie