Powszechna w niemal każdym domu cytryna jest rośliną z rodziny rutowatych. Jadane są jej owoce. W Europie uprawiana jest już od czasów średniowiecza, jednak pochodzi z Chin. Co ciekawe, obecnie nie występuje już w swoich rodzinnych stronach. Aktualnie największe uprawy występują w Stanach Zjednoczonych, Meksyku, Hiszpanii oraz Grecji. Najprawdopodobniej na pojawienie się cytryn w Ameryce kluczowy wpływ miał Krzysztof Kolumb.
Przyjmuje się, iż cytryna jest wynikiem krzyżówki cytrona oraz limy, znanej bardziej jako limonka. Drzewo cytrynowe może osiągnąć nawet 10 metrów wysokości, choć zwykle rośnie do 5 metrów. Cytryny słyną ze swoich zdrowotnych wartości odżywczych. Są bogate przede wszystkim w witaminę C i E, ale także w witaminy z grupy B, witaminę A, beta-karoten, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i sód.
Cytryny należą do niezwykle wartościowych owoców o szerokiej gamie zastosowań. Wykorzystywane są przede wszystkim w przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym ze względu na swój przyjemnie orzeźwiający smak oraz bogactwo witamin. Są kluczowym składnikiem w domowym zwalczaniu przeziębienia, infekcji czy też zaburzeń trawienia. W branży spożywczej wykorzystuje się nie tylko ich sok, ale także miąższ i skórkę. Tworzy się z nich także olejki eteryczne. Swoje zastosowanie cytryny znajdują również w kosmetologii korzystnie wpływając na stan skóry, włosów oraz paznokci.
Oprócz tego drzewka cytrynowe doskonale sprawdzają się jako rośliny ozdobne. W ciepłych krajach pięknie prezentują się w parkach, jednak w chłodniejszych krajach, takich jak Polska, również cieszyć można się ich pięknym wyglądem, ponieważ mogą pełnić funkcję roślin pokojowych.
Domowa uprawa cytryny nie należy do najłatwiejszych, jednak jest jak najbardziej możliwa. By móc cieszyć się pięknym drzewkiem cytrynowym należy spełnić kilka niezbędnych warunków. Aby cytryna mogła rosnąć, potrzebne jest jej ciepłe, suche miejsce, zbliżone do jej naturalnego środowiska. Jest jednym z bardziej wytrzymałych cytrusów, szczególnie jeśli chodzi o niskie temperatury, jednak jej gwałtowne zmiany mogą cytrynie zaszkodzić.
Oprócz samego umiejscowienia drzewka cytrynowego w domu ważna jest także gleba, w której zostanie ono zasadzone. Cytryna do zdrowego wzrostu potrzebuje stale wilgotnej (choć nie mokrej) ziemi o obojętnym pH. Roślina niestety jest dość podatna na różnego rodzaju szkodniki, takie jak wełnowce, tarczniki czy przędziorki. Należy także uważać na słońce – mimo iż cytryny lubią nawet bardzo wysoką temperaturę, to wystawianie ich na silne działanie promieni słonecznych może skutkować odpadaniem liści.
Pokaż więcej
Sekret pyszności lodów tkwi w ich prostocie. Dlatego wystarczą trzy składniki, a i tak lody będą idealne. Potężnie cytrynowe, sprawdzą się nie tylko jako deser.
Słupki rtęci w termometrach nieubłaganie zbliżają się, a w niektórych regionach nawet przekraczają 30 stopni Celsjusza, co oznacza, że nadchodzą fale upałów. Nie każdy dobrze znosi aż tak wysokie temperatury, a jedyną pomocą okazują się chłodzące napoje. Nie każdy z nich jest jednak wskazany. Z tego powodu wskazujemy, jaki napój na upały jest najgorszy oraz radzimy, co w te gorące dni warto spożywać.
Czy tęczowy nalot na herbacie jest powodem do niepokoju? Takie pytanie nieraz zadał sobie każdy, kto zauważył niepokojące plamy na powierzchni napoju. Czy są one niebezpieczne? Odpowiedzi udzielamy poniżej.
Osy pojawiły się w twoim domu? Poznaj najskuteczniejszą domową metodę z cytryną, a pozbędziesz się ich w łatwy sposób. Środek zadziała również na inne owady, więc koniecznie go wypróbuj. W tym roku moskitiera będzie zbędnym wydatkiem.
Liście laurowe są składnikiem zup i sosów. Tymczasem na ich bazie można przygotować również syrop. Jest to prosty i domowy sposób na sezonowe infekcje.
Syrop cytrynowy to jeden z najlepszych dodatków do herbaty na zimę i okres przejściowy. W tej wersji z przyprawami staje się nie tylko przyprawą, lecz także wsparciem odporności. Warto w zimne dni zaopatrzyć się w zapas takiego syropu.
Trudno o coś prostszego niż przepis na pastę jajeczną. Ale odpowiednie przygotowanie jej ma swoje tajemnice. Jedną z nich, dotyczącą obierania jajek, podzieliła się z nami Ania Zyśk.
Pająki w domu to nic przyjemnego. Dla niektórych ci niechciani lokatorzy to prawdziwy koszmar. Jak usunąć pająki z domu? Z naszego tekstu dowiesz się, jak się ich skutecznie pozbyć.
Czy zastanawiałaś się, jak przechowywać cytrynę, aby zachować jej świeżość? Wystarczy ją zamrozić, ale zupełnie inaczej niż inne produkty. Dzięki temu sposobowi owoc nie tylko zachowa doskonały smak, ale i stanie się genialnym produktem do wielu dań. Poznaj sposób, a już nigdy nie przechowasz cytryny inaczej.
Tej ćwikły nie może zabraknąć na twoim stole. Jest idealnie słodka i ostra. A w dodatku obi się ją błyskawicznie. Podaj ją na Wielkanoc i zaskocz swoich gości. Jest zdecydowanie lepsza nić ta ze sklepu.
Dżem jest zawsze smacznym dodatkiem do pieczywa. O tej porze roku przyrządzam ten smakołyk z łatwo dostępnych owoców. Mają dobroczynne działanie dla zdrowia i smakują, że palce lizać.
Koniecznie musisz zrobić ten dżem bez dodatku cukru. Jest dobry na każdą porę roku i dostarcza dużą dawkę witaminy C. Zrób go z tym przepisem i przekonaj się, jaki ma niezwykły smak.
Czy lubisz zjeść kawałek pysznego ciasta na deser? Jeśli tak, to proponuję przepis na znakomite ciasto bez pieczenia. Wygląda obłędnie i ma cytrynowy smak. Nikt obok niego nie przejdzie obojętnie.
Dodatek do deserów, bomba witaminowa, a przy tym wyrób niemal medyczny… ten syrop to doskonały i prosty przepis. Kto powiedział, że przetwory to tylko kiszone ogórki i przecier pomidorowy na zimę?
Cytryny dodają smaku i aromatu wielu potrawom. Zwykła herbata z sokiem cytryny staje się wybornym, rozgrzewającym napojem. Dlatego warto cytryny zamrozić, a potem zetrzeć je na tarce. Ten patent każdy powinien znać.
Cytryna wspiera naszą odporność i nadaje smaku rozmaitym potrawom. Jednak, czy wiecie, co się stanie, gdy w połówkę cytryny wbijemy goździki? Ten patent warto wykorzystać w kuchni. Rozwiąże pewien nieprzyjemny problem.
Kiedy robiłam porządki w zamrażarce, znalazłam niemały skarb. Okazało się, że ze szczytu sezonu pozostała mi jeszcze jedna porcja malin. Spojrzałam szybko za okno i od razu wiedziałam, co z nich zrobić. Z użyciem 3 zdrowych dodatków stworzyłam skuteczny, ale też pyszny syrop na odporność.
Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy lubimy się napić herbaty z syropem malinowym. Sprawdziliśmy jak smakują i jakie mają właściwości najpopularniejsze polskie syropy. Degustowaliśmy w ciemno i uważnie czytaliśmy etykiety pracując nad wielkim testem syropów malinowych.
Sok z cytryny świetnie podkreśli smak niejednej potrawy. Warto wiedzieć, jak podejść do wyciskania owocu, by wydobyć go jak najwięcej. Masowanie, przecinanie wzdłuż i ogrzewanie będą bardzo skuteczne. Raz spróbujecie i nie wrócicie do miażdżenia cytryn dłonią.
Karol Okrasa zna się na swoim fachu. Jego wyczucie smaku jest godne pozazdroszczenia. Na szczęście apetycznymi pomysłami chętnie się z nami dzieli. Znany kucharz pokazał, jak robi obłędną kapustę do kotletów schabowych.Dodatek w postaci smażonej kapusty jest niezwykle prosta do przyrządzenia. Jej zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut. Warzywo nie wymaga długotrwałego obgotowywania ani duszenia. Koniecznie wypróbujcie ten sposób u siebie w kuchni.Karol Okrasa swoją kapustę smaży na patelni po przyrządzaniu kotletów. Pozbywa się z niej tłuszczu, zostawiając jednak nieco mięsnego aromatu. Składniki miodowej kapusty wystarczy posiekać i podsmażyć w odpowiedniej kolejności. Z tym przepisem poradzi sobie każdy.
Por jest niedocenianym warzywem. Zwykle dodawany jedynie do rosołu, sam w sobie także smakuje znakomicie. Zwłaszcza liście, które często wyrzucamy, będą świetnym produktem do wykonania prostej obiadowej surówki. Do jej zrobienie nie potrzeba wielu składników. Zachęcamy do spróbowania.Liście pora mają piękny intensywny kolor i nie są zarezerwowane dla drobnych domowych zwierząt. Nie powinny też trafiać do kosza na odpady. Ich niesamowity smak można łatwo wydobyć przy pomocy kilku składników. Obiadowa surówka jest niemal ekspresowa w przygotowaniu, a pokocha ją cała rodzina.
Domowy syrop z czosnku jest świetnym lekarstwem na przeziębienie i grypę. Wzmacnia również odporność. Domowy syrop przygotowywały nasze babcie z kilku podstawowych składników. Syrop będzie gotowy błyskawicznie.Zimą często chorujemy na grypę lub jesteśmy przeziębieni. Zamiast rozgrzewaczy, które niszczą wątrobę, lepiej wspomóc się naturalnym lekarstwem, które przygotujemy w kilka chwil. Domowy syrop z czosnku, miodu, imbiru i cytryny doskonale radzi sobie z chorobą i wzmacnia odporność.Czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Cytryna to źródło witaminy C. Miód i imbir doskonale rozgrzewają, działają napotnie i mobilizują organizm do walki z drobnoustrojami. Syrop z czosnku pijemy po 3- 4 łyżki w ciągu dnia, do momentu, aż będziemy zdrowi.Syrop z czosnku możemy również pić, jeśli chcemy wzmocnić naturalną odporność organizmu. Wtedy wystarczy łyżka dziennie. Syrop przygotowujemy z letnią, przegotowaną wodą. Jeśli dolejemy wrzątek, wszystkie wartości miodu zostaną zneutralizowane i pozostanie wyłącznie smak.
Ekspresowa pasta z oliwek wprowadzi śródziemnomorski klimat na każdej imprezie. Doskonale smakuje podana ze świeżym pieczywem lub krakersami. Ta pasta, zwana tapenadą, idealnie łączy ze sobą kilka wyrazistych składników. Oliwki z dodatkiem czosnku i kaparów smakują wręcz obłędnie.Apetyczna imprezowa pasta zaskakuje swoim smakiem. Przepadają za nią także osoby, które na co dzień stronią od oliwek w ich podstawowej postaci. Przygotowanie tapenady jest błyskawiczne. Wystarczy zblendować wszystkie składniki, wymieszać i gotowe.
Zastanawiacie się, czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy? Odpowiedź jest jednoznaczna - biała skórka z pomarańczy jest prawdziwym skarbcem składników odżywczych. Dlatego choć zwykle męczycie się, by się jej pozbyć, tak naprawdę powinniście ją zjadać razem z owocem. Niektóre osoby obierają pomarańcze wyjątkowo skrupulatnie. Pozbywają się nie tylko zewnętrznej twardej skóry, ale również białek skórki z pomarańczy. Przyjrzyjmy się dokładniej kwestii, czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy. Fakty mogą Cię zaskoczyć.
Chłodne, zimowe wieczory potrafią dać się we znaki. Na szczęście mamy coś, co skutecznie Cię rozgrzeje. Aromatyczna herbata zimowa z dodatkiem przypraw i cytrusów postawi na nogi każdego. Możesz ją podać świątecznym gościom, a z pewnością zachwycą się smakiem napoju.Starannie dobrane dodatki sprawiają, że herbata zimowa jest doskonałym remedium wspomagającym walkę z infekcją. Miód, pomarańcze czy imbir nie od dziś znane są ze swoich leczniczych właściwości. Już dziś uracz się kubkiem tego smakowitego naparu. Dzień od razu stanie się lepszy.
Jak zrobić karpia bez ości i posmaku mułu? Karp wymaga odpowiedniego przygotowania. Rybę filetuj dzień przed Wigilią. Musi moczyć się w mleku i przyprawach przez całą noc, żeby nie trąciła mułem. Karpia natrzyj również sokiem z cytryny i smaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym lub maśle klarowanym. Wszystkie ości się wytopią.Karp jest rybą, która ma tylu zwolenników, co przeciwników. Wiele osób nie przepada za karpiem ze względu na jej intensywny zapach i posmak mułu, a także za duże ości, które utrudniają jedzenie. Kilka prostych trików sprawi jednak, że ryba będzie bardzo delikatna i nie będzie miała żadnych ości. Jak zrobić karpia bez ości i posmaku mułu?Filetowanie karpia jest naprawdę proste. Potrzebna Ci będzie większa deska do krojenia i bardzo ostry nóż, żeby jednym nacięciem oddzielać mięso. Karp ma zarówno duże, jak i małe ości, które znajdują się w filetach. Na to też jest sposób. Jak zrobić karpia bez ości i posmaku mułu? Kluczowe są nacięcia w odpowiednich miejscach, skropienie sokiem z cytryny i smażenie na głębokim tłuszczu.Karp wymaga moczenia w mleku. Filety zalej zimnym mlekiem i wstaw do lodówki na kilka godzin. Z zapachem poradzą sobie również przyprawy, które z pewnością masz w domu. Przyprawy te wykorzystujesz do ugotowania każdej zupy i mięsnych sosów.
Nie przepadasz za smakiem wędzonych śliwek i suszu w kompocie wigilijnym? Ugotuj napój imbirowy z miodem, pomarańczą i cytryną. Wigilijny napój będzie absolutnym hitem na Twoim stole. Jest słodki, orzeźwiający i przepięknie pachnie.Kompot z suszu jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Kompot z suszonych owoców i wędzonych śliwek ma jednak dość intensywny smak i zapach, który nie każdemu przypada do gustu. Jeśli nie przepadasz za suszem, przygotuj orzeźwiający napój z imbiru. Wigilijny napój zachwyca łagodnym smakiem i wspaniałym aromatem.Do przygotowania wigilijnego napoju potrzebujesz korzenia imbiru, soku z cytryny, pomarańczy i goździków. Wszystkie składniki połącz z wodą, zagotuj, a gdy napar ostygnie, dopraw go do smaku miodem. Niektórzy dodają miód od razu do garnka i gotują. Nie jest to jednak wskazane, ponieważ miód traci wartości odżywcze w wysokiej temperaturze.Wigilijny napój imbirowy jest nie tylko orzeźwiający i smaczny. Doskonale rozgrzewa i wzmacnia odporność. Napój jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jest delikatny, słodki, a nuta goździków doda zimowego akcentu.
Ugotowanie barszczu czerwonego jest pozornie łatwym zadaniem. Czasem jednak może pojawić się w nim niepożądana gorzka nuta. Winę za taki stan rzeczy ponosi zbyt długie i intensywne gotowanie zupy. Na szczęście można temu w prosty sposób zaradzić za pomocą miodu i cytryny.Tradycyjny barszcz czerwony to jedna z podstawowych potraw podawanych w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Wiele osób nie wyobraża sobie wigilii bez jej udziału. Własnoręcznie ugotowany barszcz czerwony zachwyci wszystkich domowników. Aby odnieść pełen sukces, wystarczy znać kilka prostych zasad.