Po prostu połącz mleko z cytrynami. Najlepszy przepis na lody, jaki znam
Sekret pyszności lodów tkwi w ich prostocie. Dlatego wystarczą trzy składniki, a i tak lody będą idealne. Potężnie cytrynowe, sprawdzą się nie tylko jako deser.
Pyszne lody cytrynowe
Cytryny to wspaniałe i niezwykle charakterystyczne w smaku owoce. Przygotowane z nich domowe lody czasem jada się nie na zakończenie posiłku, a między daniami. Świeży, kwaśny smak czyści kubki smakowe i stanowi orzeźwienie podczas sutego posiłku.
Składniki
- 3 cytryny
- 150 ml mleka
- 150 ml mleka zagęszczonego
- 500 ml śmietanki
- 60 g mąki kukurydzianej
Przepis na domowe lody cytrynowe
Z cytryn wyciskamy sok i przecieramy przez sitko, by nie pływały w nim resztki miąższu. Przelewamy go do rondelka. Dodajemy mleko i mąkę ziemniaczaną.
Płyny dokładnie mieszamy. Rondelek ustawiamy na palniku o niewielkiej mocy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż sok osiągnie konsystencję budyniu.
Masę cytrynową przykrywamy na dotyk i odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie zimną śmietankę przelewamy do miski. Ubijamy cierpliwie na dobrze napowietrzoną masę.
Śmietankę łączymy z mlekiem zagęszczonym i znów wyrabiamy. Następnie partiami dodajemy budyń, dokładnie miksując po każdej porcji. Domowe lody odstawiamy do zamrażarki na co najmniej 5-6 godzin.
Lody cytrynowe – porady
- Jedna dorodna cytryna to ok. 60 ml soku. W sieci można kupić świeży sok tłoczony z cytryn (nie z koncentratu). Jest on nieco bardziej gorzki w smaku od tego z owoców, bo tłoczony jest razem ze skórkami, ale świeży i bardzo smaczny.
- Kolor soku cytrynowego jest dość blady, a lody cytrynowe są przeważnie białe lub bardzo jasne. Jeśli chcemy, by były żółte, trzeba użyć syntetycznego barwnika. Teoretycznie sprawdzi się też kurkuma, ale może zaburzyć równowagę smaku mieszanki.
Wypróbuj też przepisy na gołąbki w liściach winogron i kiszoną cukinię.