Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Porady > Największy błąd przy mrożeniu fasolki szparagowej. Samo blanszowanie to za mało
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 15.06.2025 17:27

Największy błąd przy mrożeniu fasolki szparagowej. Samo blanszowanie to za mało

Największy błąd przy mrożeniu fasolki szparagowej. Samo blanszowanie to za mało
Fot. Shutterstock/kaskip

Fasolka szparagowa w sezonie cieszy się ogromnym zainteresowaniem i popularnością. Jest ona nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Najlepsza jest oczywiście świeża, jednak poza okresem wiosenno-letnim nie zawsze można taką zdobyć. Dlatego też warto ją zamrozić. Tylko trzeba wiedzieć, jak to odpowiednio zrobić. 

Zalety fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa, odpowiednio przyrządzona jest niesamowitym przysmakiem. Akurat teraz jest na nią ogromny popyt, ponieważ jesteśmy w trakcie sezonu na ten przysmak. Dlaczego zatem warto ją zakupić? Jest wiele powodów, które przemawiają za tym, aby to zrobić. 

Największy błąd przy mrożeniu fasolki szparagowej. Samo blanszowanie to za mało
Fot. Canva/Hemera Technologies

Przede wszystkim smak. Fasolka szparagowa może być osobną przekąską np. na kolację, ale też dodatkiem do obiadu. Bez problemu odnajdzie się w towarzystwie wielu potraw. Można ją dostać w dwóch wersjach. W kolorze zielonym oraz żółtym. Świetnie się sprawdzi jako wzbogacenie diety, ponieważ jest niskokaloryczna. Na 100 g produktu przypada jedynie 30-40 kalorii

Zawiera również ważne dla organizmu witaminy C, A, K, a także te z grupy B. Ponadto występują w niej również minerały w postaci magnezu, żelaza, potasu i wapnia. 

Można ja przygotować z dodatkiem między innymi masła, bułki tartej, parmezanu, czy też posypki panko

Nie zawsze jednak możemy się nią cieszyć w świeżej wersji. Jest jednak na to rozwiązanie. Trzeba ją zamrozić. Tylko jak to zrobić poprawnie, aby nie zepsuć jej smaku? To bardzo proste. Wypróbujcie ten sposób. 

Podstawowy błąd przy mrożeniu fasolki szparagowej

Mrożenie fasolki szparagowej to stosunkowo mało skomplikowany proces, jednak aby to zrobić poprawnie, to trzeba się troszkę nagłówkować. Przede wszystkim najczęstszym najbardziej podstawowym błędem w mrożeniu fasolki szparagowej jest umieszczanie jej jeszcze mokrej w woreczkach. Tak nie powinno się robić

Jaka fasolka będzie najlepsza do zamrożenia? Ważne jest to, jaka jest w dotyku. Mianowicie nie może ona być miękka, ani śliska, ponieważ wtedy cały proces się nie uda. Najbardziej odpowiednia będzie twarda i jędrna, a także krucha. 

Teraz kiedy już wiecie, jaką fasolkę szparagową wybrać, możemy przejść do samego procesu jej mrożenia. 

Największy błąd przy mrożeniu fasolki szparagowej. Samo blanszowanie to za mało
Fot. Canva/bhofack2

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak odpowiednio mrozić fasolkę szparagową?

Jeśli chcecie, aby po zamrożeniu fasolka zachowała świeżość, to musicie trzymać się kilku ważnych zasad. 

W pierwszej kolejności koniecznie jest blanszowanie, czyli zanurzenie warzyw we wrzątku na kilka minut, a później w zimnej wodzie, również na taką sama ilość czasu. Kolejna kwestia będzie bardzo ważna

Zanim przełożycie fasolkę szparagową do zamrażarki, należy ją dokładnie osuszyć. Nie może być ona mokra i śliska, wtedy cały proces zakończy się niepowodzeniem. Kiedy już to zrobicie, należy ułożyć fasolkę na tacy i dopiero wtedy włożyć do zamrażarki na godzinę. 

Po tym czasie wyjmujemy warzywa i wkładamy je do woreczków po innych mrożonkach lub niedużych pojemników. Optymalna temperatura w zamrażarce to -18 stopni Celsjusza. Tak przechowywana może wytrzymać nawet 10-12 miesięcy. Warto jednak przed spożyciem sprawdzić, czy fasolka nadal jest dobra do zjedzenia. 

Taki patent na zamrożenie fasolki szparagowej z pewnością będzie skuteczny. 

Sprawdź przepis na pyszny czekoladowy deser. Zobacz, jaką sałatkę warto podać na długo weekend. 

Największy błąd przy mrożeniu fasolki szparagowej. Samo blanszowanie to za mało
Fot. Canva/indigolotos