Nie rozmrażaj mięsa kurczaka, zrób z niego tarte kotlety. Ten przepis zasługuje na puchar
Kotlety wszyscy dobrze znamy. Każdy z nas wie, jak się je przygotowuje. Często w zamrażarce mamy schowane mięso, które tylko czeka, aby zrobić z niego pyszne smakołyki. Jeśli jednak nie macie czasu, żeby poczekać na to, aż się rozmrozi, to jest inne wyjście. Poznajcie przepis na tarte kotlety.
Kotlety polską tradycją
Kotlety, czy to schabowe, czy mielone, to już w Polsce tradycja. Kiedy nadchodzi niedziela, w wielu polskich domach dzień wygląda tak samo, albo bardzo podobnie. Przed południem z pewnością wielu z nas udaje się na Mszę do kościoła, natomiast w kolejnych częściach dnia przychodzi czas na obiad. Pierwsze danie to najczęściej rosół. Drugie natomiast to oczywiście kotlety schabowe lub mielone z ugotowanymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.

Tym razem skupimy się na kotlecikach z piersi z kurczaka, jednak nie będą to takie smakołyki, jakie wszyscy dobrze znamy. Często zdarza się tak, że mamy bardzo mało czasu na przygotowanie obiadu, a mięso znajduje się w zamrażarce. Z pewnością istnieje wiele sposobów na szybkie rozmrożenie mięsa. My natomiast mamy na to inną propozycję. Przygotujcie tarte kotlety. To banalnie proste i szybkie.

Tarte kotlety z piersi z kurczaka
Takie kotlety to świetna opcja, jeśli nie macie czasu na rozmrażanie mięsa. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 2 zamrożone piersi z kurczaka
- 4 duże ziemniaki
- 2 jajka
- natka pietruszki
- pieprz
- sól
- przyprawa do kurczaka
- papryka słodka
- olej do smażenia
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszne kotlety z zamrożonego mięsa?
Przepis na obiad, w którym znajduje się kurczak, z pewnością podpasuje wielu z Was.
W pierwszej kolejności ścieramy na dużych oczkach tarki dwa zamrożony filety z piersi z kurczaka. Obrane ziemniaki również ścieramy i odciskamy z nadmiaru wody. Składniki przekładamy do jednej dużej miski i łączymy ze sobą. Następnie dodajemy również jajka, drobno posiekaną natkę pietruszki, a także ulubione przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę.
W kolejnym kroku formujemy kotlety i smażymy je z dwóch stron na rozgrzanym oleju, aż uzyskają piękny i złoty kolor. Następnie przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane tarte kotlety z piersi z kurczaka możemy podać z purée ziemniaczanym i ulubioną surówką.
Sprawdź przepis na pyszne galaretki z kurczaka od Magdy Gessler. Zobacz, jak odpowiednio ugotować bób.
