Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykle smakowite mielone z dodatkiem płatków owsianych
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 27.07.2021 02:00

Niezwykle smakowite mielone z dodatkiem płatków owsianych

Niezwykle smakowite mielone z dodatkiem płatków owsianych
Canva / papkin

Smakowite kotlety mielone są jednym ze szlagierów naszej rodzimej kuchni. Przeważnie dodaje się do nich bułkę namoczoną w mleku. Okazuje się, że zamiast niej równie dobrze możemy wykorzystać płatki owsiane. Efekt powala na łopatki.

Kotlety mielone cieszą się sporym uznaniem u smakoszy, którzy lubują się w swojskich specjałach. W każdym domu przyrządza się je odrobinę inaczej. Tym razem postawimy na kotlety mielone z dodatkiem płatków owsianych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyśmienite kotlety mielone w niecodziennym wydaniu

Bez wątpienia kotlety mielone zaliczają się do dań, obok których nie sposób przejść obojętnie. W jednym z wcześniejszych artykułów przedstawialiśmy przepis na mięsny specjał z piekarnika. Dziś kotlety mielone wzbogacimy o nietypowy składnik.

Tradycyjne kotlety mielone wzbogaca się o bułkę namoczoną w mleku. Zamiast niej warto postawić na płatki owsiane. Za ich sprawą nasze kotlety mielone będą jeszcze pyszniejsze. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 500 g mięsa mielonego

  • okazała cebula

  • 90 g płatków owsianych

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

  • olej

Niezawodny przepis na wyborne kotlety mielone z płatkami owsianymi

Na początku płatki owsiane namaczamy w 120 ml gorącej wody. Odstawiamy je na 20 minut. W tym czasie cebulę drobno siekamy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy ją razem z rozdrobnionym czosnkiem.

Gdy cebula i czosnek przestygną, łączymy je razem z mięsem mielonym oraz płatkami owsianymi. Całość mieszamy tak, aby otrzymać jednolitą masę. Oczywiście musimy ją doprawić solą i pieprzem.

Z masy formujemy niewielkie kotlety. Smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju. Kiedy staną się złociste, zdejmujemy je z patelni i odkładamy na ręczniki papierowe. Kotlety mielone najlepiej serwować z ziemniakami i surówką. Dobrze sprawdzi się dodatek na bazie selera.

Niezwykle smakowite mielone z dodatkiem płatków owsianych
Przepyszne kotlety mielone

Canva / papkin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Dlaczego babcie wkładały garnek z ziemniakami pod pierzynę?

  • Bajecznie pyszna cukinia po meksykańsku do słoików na zimę

  • Największy błąd podczas kiszenia ogórków, przestrzega przed nim nawet Gessler

Źródło: Smaki na talerzu

Zapraszamy na nasz Instagram