Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Chleb tak prosty, że robi się niemal sam. Przepis na chleb "teściowej" bez wyrabiania bije rekordy popularności
Karolina Szmulewicz
Karolina Szmulewicz 21.11.2020 01:00

Chleb tak prosty, że robi się niemal sam. Przepis na chleb "teściowej" bez wyrabiania bije rekordy popularności

Chleb tak prosty, że robi się niemal sam. Przepis na chleb "teściowej" bez wyrabiania bije rekordy popularności
Pixabay / licencja: CC 0

Pieczenie chleba nigdy nie było łatwiejsze. Chleb teściowej to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą rozpocząć swoją przygodę z samodzielnym przygotowywaniem pieczywa

Chleb ten jest tak prosty, że nie wymaga wyrabiania, nie potrzebujesz także specjalistycznego sprzętu. Wszystko, co jest konieczne do zrobienia tego chleba z całą pewnością posiadasz w swojej kuchni. 

Pieczenie domowego chleba może być banalnie proste

Czy na świecie istnieją rzeczy przyjemniejsze niż zapach świeżego pieczywa o poranku? Pewnie niewiele podobnych dobroci się znajdzie, a już na pewno nie wśród doznań kulinarnych.

Co więcej, domowe wypieki nie zawsze oznaczają wielogodzinne oczekiwanie na efekty. Czasem wystarczy odrobina sprytu i wykorzystanie zmyślnego przepisu, który z całą pewnością przypadnie wszystkim do gustu. 

Najbardziej wyjątkowy w przepisie na chleb "teściowej" jest wybór dodatków, którymi uzupełnimy chleb. Mamy w tej materii całkowitą dowolność i ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Pestki dyni, ziarna i orzechy wszelkiej maści, czy żurawina - do koloru do wyboru. 

Przepis na błyskawiczny chleb bez wyrabiania

Wszystkie składniki podane w przepisie starczają idealne na jeden bochenek chleba. 

Potrzebujesz:

  • pól kg mąki

  • 3 łyżki słonecznika

  • 3 łyżki siemienia lnianego

  • pół szklanki otrębów

  • pół garści pestek dyni

  • łyżeczka soli

  • łyżka cukru

  • 3 dag świeżych drożdży

  • pół litra ciepłej wody

Wszystkie suche składniki przesypujemy do dużej miski i delikatnie ze sobą mieszamy. Następnie dolewamy do miski całą wodę i mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. 

Po tym czasie jeszcze raz je mieszamy łyżka i ponownie odstawiamy, tym razem na 40 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 220 stopni. 

Gotowy chleb najlepiej jadać tylko z dobrej jakości masłem bądź dżemem. Twoja rodzina z całą pewnością go pokocha. 

Źródło: simpl life

Zapraszamy na nasz Instagram

Koniecznie obejrzyj nasze błyskawiczne przepisy, idealne na jesienną porę:

[EMBED-6]

Tagi: Chleb