Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój kapustę na plastry, obtocz w panierce i usmaż jak kotlety. Ten przepis to hit
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 12.05.2025 18:18

Pokrój kapustę na plastry, obtocz w panierce i usmaż jak kotlety. Ten przepis to hit

Pokrój kapustę na plastry, obtocz w panierce i usmaż jak kotlety. Ten przepis to hit
Fot. YouTube/Готовлю Дома Готовлю Вкусно

Kotlety schabowe zna każdy, mielone zresztą też. Okazuje się, że kotlety można także przygotować na podstawie innego produktu. Mimo to wcale nie będą odbiegać smakiem od tych tradycyjnych polskich. Co więcej, w połączeniu z innymi składnikami tworzy się naprawdę smaczny rarytas. Wypróbujcie ten przepis. 

Co można przygotować z młodej kapusty?

Z czym kojarzy się młoda kapusta? Naturalnie z wiosną, czyli sezonem, który mamy obecnie. To więc świetny moment, aby wykorzystać ten smaczny składnik i stworzyć z niego rewelacyjne danie. W jakich potrawach można wykorzystać młodą kapustę?

Pokrój kapustę na plastry, obtocz w panierce i usmaż jak kotlety. Ten przepis to hit
Fot. Canva/ires007

Młoda kapusta to produkt niesamowicie smaczny i tak samo zdrowy. Warto więc wprowadzić ją do swojej diety, szczególnie teraz, kiedy rozpoczął się na nią sezon. Świetnie sprawdzi się w tradycyjnym kapuśniaku. Nie można również zapominać o fantastycznej, tradycyjnej polskiej potrawie, czyli o bigosie. Dobrym wyborem będą również łazanki. 

Jednakże nie podamy Wam dzisiaj przepisu na któreś z wyżej wymienionych dań. Tym razem przygotowaliśmy dla Was przepis na niesamowite kotlety z młodej kapusty, które sprawią, że będą Wam się uszy trzęsły od jedzenia, bo są tak smaczne

Pyszne kotlety z młodej kapusty

Takie kotlety zrobicie w mgnieniu oka i to bez dodatku mięsa. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 1 młoda kapusta
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • 500 ml gorącego mleka 
  • 4 jajka
  • 150 g sera
  • ulubione przyprawy
  • natka pietruszka
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • papryka słodka mielona

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszne kotlety z młodej kapusty?

Takie kotlety to świetna opcja dla osób, które nie spożywają na co dzień mięsa

W pierwszej kolejności kroimy młodą kapustę w duże plastry. Następnie związujemy je cienkim sznureczkiem tak, jak na poniższym zdjęciu. 

Pokrój kapustę na plastry, obtocz w panierce i usmaż jak kotlety. Ten przepis to hit
Fot. YouTube/Готовлю Дома Готовлю Вкусно

W kolejnym kroku układamy je na blasze do pieczenia, posypujemy solą, pieprzem, oraz czosnkiem, po czym zalewamy je gorącym mlekiem. Dlatego też blaszka musi być w miarę głęboka. Całość przykrywamy papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut

W międzyczasie do dużej miski wbijamy jajka i je rozbijamy. Po chwili dodajemy 150 g startego sera, a także ulubione przyprawy i cztery łyżki majonezu. Całość dokładnie mieszamy. 

Do osobnej miski wsypujemy bułkę tartą oraz trzy łyżki mąki i jedną łyżeczkę papryki słodkiej mielonej. Składniki mieszamy ze sobą

Plastry młodej kapusty obtaczamy najpierw w mieszance suchych składników, a później w jajkach połączonych z przyprawami, serem i majonezem. Następnie smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu, aż ładnie się zarumienią

Pamiętajmy, żeby tuż po usmażeniu pozbyć się wcześniej zawiązanych wokół plastrów kapusty sznureczków. Wtedy będziemy mogli delektować się pysznymi smakołykami. Tak przygotowane kotlety możemy podać z ziemniakami lub ulubionym sosem. 

Sprawdź przepis na pyszną kolację z 3 składników. Zobacz, jak zrobić wspaniałe kotlety schabowe po grecku

Pokrój kapustę na plastry, obtocz w panierce i usmaż jak kotlety. Ten przepis to hit
Fot. YouTube/Готовлю Дома Готовлю Вкусно