Posiekaj, wymieszaj i usmaż na patelni. Banalne w przygotowaniu kotlety smakują jak marzenie
Kotlety to danie, które Polacy wprost uwielbiają. W naszym kraju jest to bardzo popularna potrawa, a przepisów na kotlety jest mnóstwo. Najpopularniejsze są oczywiście schabowe i mielone, jednak aby stale zadowalać nasze kubki smakowe, trzeba próbować również czegoś innego. Przedstawiamy Wam przepis na pyszne kotlety siekane.
Kotlety przysmakiem Polaków
W naszym kraju kotlety są częstym składnikiem obiadu. Kiedy zapytamy obcokrajowca, jakie zna polskie dania, to prawdopodobnie odpowie, że pierogi, żurek i kotlety schabowe. Nic dziwnego. Są to przepyszne potrawy, które zasługują na to, aby zdobywać sympatię nie tylko Polaków, ale również osób z innych państw. Schabowe w towarzystwie ziemniaków i mizerii to fantastyczna opcja na pyszny niedzielny obiad.
Jak wiadomo, w kuchni warto eksperymentować i poznawać nowe smaki. Kotlety siekane z dodatkiem pieczarek i pomidorków koktajlowych, a także aromatycznych przypraw to świetna alternatywa dla tradycyjnych schabowych czy mielonych, a sam przepis jest niesamowicie prosty.

Kotlety siekane z dodatkami
Kotlety siekane to gwarancja dobrego smaku, aromatu oraz rarytas dla podniebienia. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 500 g piersi kurczaka
- 4 pieczarki
- 15 pomidorków koktajlowych
- 1 cebula dymka
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki majonezu
- 100 g sera
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszne kotlety siekane?
Kotlety siekane to fantastyczny pomysł na obiad rodzinny. Ich przygotowanie nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, a efekt w postaci dobrego smaku wynagradza poświęcony czas na ich przyrządzenie.
W pierwszej kolejności pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczarki, pomidorki koktajlowe i cebulę dymkę również kroimy, ale drobno. Wszystkie składniki przekładamy do jednej dużej miski i dokładnie mieszamy.
Następnie wsypujemy trzy łyżki mąki, dodajemy majonez, starty ser żółty i wbijamy dwa jajka. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Całość dokładnie mieszamy.

Na rozgrzaną olejem patelnię przekładamy łyżką naszą mieszankę składników, formując przy tym kotlety. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Kiedy będą gotowe, przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane kotlety podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Sprawdź przepis na ciasto sypane. Zobacz, czemu warto wlać ocet do rosołu.