Prosta i pyszna surówka z jabłek
Surówka z jabłka może zostać przygotowana w dość niecodzienny sposób. Doskonałą metodą jest bowiem zrobienie z niej czegoś na kształt owsianki. Surówka jest dzięki temu wyjątkowo zdrowa oraz sycąca.
Surówka z jabłka najczęściej zawiera w sobie marchewkę, jako jeden ze składników. Tym razem receptura jest jednak zupełnie inna i może wprowadzić ogromny powiew świeżości.
Dzięki użyciu płatków owsianych surówka zawiera ogromną ilość błonnika pokarmowego, który poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, a także znacznie wydłuża uczucie sytości - co pozwala ograniczyć spożycie niezdrowych przekąsek.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na surówkę z jabłek
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy jakie składniki w majonezie ze sklepu są niedopuszczalne. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki, dzięki którym będziesz mógł wykorzystać torebki od herbaty.
Składniki:
4 łyżki płatków owsianych
6 łyżek wody
2 jabłka
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki miodu
1/4 szklanki orzechów
150 g jogurtu naturalnego
sól
Zacznij od zalania płatków owsianych gorącą, ale nie wrzącą wodą i odstawienia ich, aż nabiorą wody i mocno spęcznieją. Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Dolej do owoców sok z cytryny i zamieszaj. Zalej je miodem, jogurtem, wsyp zmielone lub drobno siekane orzechy, oraz dopraw jabłka odrobiną soli. Wymieszaj, aż sól i inne składniki połączą się w jednolitą masę.
Odciśnij płatki z nadmiaru wody i wrzuć je do reszty produktów. Wymieszaj je, zakryj i wstaw do lodówki na 15 minut. Podawaj od razu po schłodzeniu. Smacznego.
Źródło: canva/MariaUspenskaya, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyborny panierowany kotlet z kalafiora, obiad w prostej odsłonie
Kiedy powinno się solić mizerię? Łatwo o duży błąd
źródło: przepisyjoli.com