Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na chrupiące ogórki w zalewie miodowej
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 10.07.2021 02:00

Przepis na chrupiące ogórki w zalewie miodowej

Przepis na chrupiące ogórki w zalewie miodowej
Canva / La_vanda

Ogórki można przygotować na różne sposoby. Dziś wypróbujemy recepturę na miodową odsłonę zielonych warzyw. Przepis jest banalnie prosty, a efekt pozostaje na długo w pamięci. Chrupiące ogórki miodowe podbiją serca najbliższych.

Nie da się ukryć, że ogórki świetnie sprawdzają się zarówno w roli przekąski, jak i dodatku do dań. Smakosze uwielbiają rozmaite przetwory na ich bazie. Okazuje się, że ogórki możemy przyrządzić w słodszej odsłonie.

Ogórki miodowe smakują obłędnie

Nie od dziś wiadomo, że ogórki w formie przetworów cieszą się sporą popularnością. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na konserwowe wydanie uwielbianych warzyw. Tym razem ogórki wzbogacimy o miodową zalewę.

Miodowe ogórki charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i chrupkością. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą w stanie się im oprzeć. Jakie składniki będą nam potrzebne do ich przygotowania?

  • 2 kg ogórków gruntowych

  • 12 g gorczycy białej

  • 4 ząbki czosnku

  • 4 liście laurowe

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • 8 ziaren pieprzu czarnego

Zalewa:

  • 1125 ml wody

  • 200 ml octu spirytusowego 10%

  • 200 g cukru

  • 15 g soli kamiennej niejodowanej

  • 90 ml miodu

Niezawodny przepis na ogórki miodowe

Na początku ogórki starannie myjemy i namaczamy w zimnej wodzie przez przynajmniej godzinę. Osuszone warzywa kroimy na grube plastry. Umieszczamy je w czterech słoikach o pojemności 900 ml.

Do każdego ze słoików dodajemy odrobinę gorczycy, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu oraz ząbek czosnku. W garnku podgrzewamy wszystkie składniki na zalewę. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, wyłączamy ogień.

Ogórki z dodatkami uzupełniamy o wystygniętą zalewę. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez około 8 minut. Tak przygotowane przetwory odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.

Miodowe ogórki potrafią zachwycić swoimi walorami smakowymi. Aktualnie sporym zainteresowaniem cieszy się także małosolna odsłona warzyw. Warto wiedzieć ile soli należy dodać do ogórków.

Przepis na chrupiące ogórki w zalewie miodowej
Ogórki miodowe

Canva / Olgaorly

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kulinarne Przeboje

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ogórki