Przepis na zapiekankę farmerską. W sam raz na rodzinny obiad
Każdy z nas z pewnością czasami ma taki moment, że nie wie, co zrobić na obiad, ponieważ wszelkie pomysły się już wyczerpały, a gotowanie ciągle tego samego nie wchodzi w grę. Wtedy na pomoc przychodzi autorka kanału na YouTube “Moje Domowe Jedzenie” i proponuje przepis na wspaniałą zapiekankę. Koniecznie musicie go wypróbować.
Zapiekanka na obiad
Obiad to posiłek, który najczęściej spożywamy po południu, a do tego jest on bogaty w największą ilość jedzenia spośród wszystkich posiłków, które mamy okazję jeść w ciągu dnia. Niestety często wiąże się to także z długim czasem przygotowania, mimo że samego jedzenia jest tak naprawdę kilka minut.
Zapiekanka to świetna propozycja na obiad, ale również na kolację. Przede wszystkim dlatego, że są pyszne, ale również ze względu na możliwość łączenia wielu składników ze sobą, duże pole do wyboru smaków oraz łatwość przygotowania. Mamy zapiekanki ziemniaczane, makaronowe, czy też warzywne. Wszystkie z pewnością są smaczne.

Jeśli jednak macie ochotę na coś zupełnie innego, to wypróbujcie przepis zaproponowany przez autorkę kanału na YouTube “Moje Domowe Jedzenie”. Zapiekanka farmerska z jajkiem jest nie tylko smaczna, ale również bardzo syta, a jej przygotowanie banalnie proste. Zobaczcie, jak ją zrobić.
Pomysł na szybki obiad
Przepis na zapiekankę farmerską to fantastyczna opcja na obiad na sobotę. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1 laska kiełbasy np. podwawelskiej
- 1 duże cebula
- 8 średniej wielkości ziemniaków
- 4 jajka
- 150 g sera żółtego
Sos:
- 1 szklanka wody
- 5 łyżek śmietany 18%
- 2 płaskie łyżki mąki
- sól
- pieprz
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszną zapiekankę farmerską?
Zapiekanka na obiad z kanału “Moje Domowe Jedzenie” to świetna propozycja na obiad.
W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki, myjemy je, osuszamy i kroimy w talarki. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie na półmiękko. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, a kiełbasę tak jak ziemniaki. Cebulę smażymy na rozgrzanej olejem patelni, a dwie minuty później wrzucamy również kiełbasę i całość podsmażamy przez 5 minut.
Bierzemy się za sos. Do miski wlewamy szklankę wody i dodajemy śmietanę oraz mąkę. Jeśli jest taka potrzeba, to doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Następnie na jego dnie wykładamy podgotowane ziemniaki. Kolejna warstwa to podsmażona cebulka z kiełbasą. Całość posypujemy startym żółtym serem, po czym polewamy sosem. Możemy lekko potrząsnąć naczyniem, aby sos przebił się przez wszystkie składniki potrawy. Na koniec na powierzchni zapiekanki robimy cztery wgłębienia, w które ostrożnie wbijamy jajka.

Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez mniej więcej 25 minut. Jajka muszą się ładnie ściąć. Po upieczeniu posypujemy ją posiekaną natką pietruszki.
Tak przygotowana zapiekanka farmerska idealnie się nada na rodzinny obiad.
Sprawdź przepis na pyszny makaron ze szparagami i serem cheddar. Zobacz, jak zrobić wspaniałe placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki.
