Pulpety w sosie koperkowym Gessler wychodzą miękkie i aromatyczne. Smakują jak u mamy
Pulpety w sosie koperkowym przygotowane według przepisu Magdy Gessler zachwycą każdego amatora tradycyjnych smaków. Gwiazda do ich przygotowania używa łopatki wieprzowej, uzyskując pełen aromatu, sycący posiłek. Spróbujecie?
Pulpety w sosie koperkowym są doskonałym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. Przygotowanie jest proste, a składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Warto spróbować właśnie teraz - kremowy sos idealnie komponuje się z młodymi ziemniakami.
Przepis na znakomite pulpety w sosie koperkowym według Magdy Gessler
Składniki na pulpety:
600 g łopatki wieprzowej
1 średnia cebula
4-5 ząbków czosnku
1 jajo
1 czerstwa bułka
posiekana zielenina wedle uznania
sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na sos koperkowy:
pół szklanki śmietany
2 szklanki bulionu warzywnego
2 pęczki świeżego koperku
2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie pulpetów w sosie koperkowym:
Bułkę zalewamy woda lub mlekiem, by zmiękła. Mięso mielimy w maszynce wraz z odciśniętym z płynu miękkim pieczywem. Masę umieszczamy w dużej misce wraz z jajkiem, posiekana cebulą i przyprawami, po czym wyrabiamy ją krótko.
Jeśli będzie rzadka, można dodać trochę bułki tartej. Następnie wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie kulki i obtaczamy je w mące. Na patelni rozgrzewamy porcje oleju i podsmażamy przygotowane wcześniej pulpety, aż się zezłocą. Wrzucamy je do przygotowanego według poniższej instrukcji sosu i podgrzewamy przez kilkanaście minut.
Przygotowanie sosu koperkowego:
Bulion wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Koperek płuczemy i siekamy. Śmietanę hartujemy, mieszając z odrobiną gorącego płynu, mąką i przyprawami. Całość stopniowo wlewamy do garnka, cały czas ostrożnie miksując przy pomocy łyżki.
Na koniec wrzucamy koperek i klopsiki. Po kilkunastu minutach podgrzewania pulpety w sosie koperkowym będą gotowe do podania. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody i surówką np. z marchewki. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smaczne pulpety. Ten artykuł zdradza tajniki przyrządzania rarytasu z doskonałym sosem pomidorowym. W tym natomiast podpowiadamy jak do zrobienia tego dania wykorzystać mięso z rosołu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wysoka niczym góry i puszysta jak chmurka karpatka Ewy Wachowicz. Najlepszy deser do popołudniowej kawy
Sprawdzona metoda na gotowanie jajek na twardo. Zawsze się udaje, skorupka nigdy nie pęka
Niebywałe co Strzelczyk dodaje do omleta z 4 jaj. Składniki odbierają mowę, są tak pyszne
Źródło: ofeminin