Quiz
Historia od kuchni
Kiedyś jadł je każdy, teraz nikt o nich nie pamięta. 6/10 zdobędzie tylko prawdziwy mistrz
Fot. Shutterstock/Patrycja Grochowska-Mejer
10 pytań
Rozpocznij Quiz
↓
Kuchnia PRL była prosta, oszczędna, ale nie brakowało jej smaku. Zimne nóżki, czy pożywne flaki były hitem niejednej imprezy imieninowej. Wiele kultowych dań z tamtych czasów zostało już niestety na dobre zapomnianych. Sprawdź, ile wiesz o kuchni z czasów PRL.
Brakująca odpowiedź
1/10
Jak nazywano zimne nóżki?
Fot. Canva
meduza bez lornety
nóżką
gagaretką
Brakująca odpowiedź
2/10
Z czym często jadano chleb?
Fot. Canva
z musztardą
z cukrem
ze śmietaną
Brakująca odpowiedź
3/10
Czym zastępowano schabowego w panierce?
Fot. Canva
rybami
grzybami
mortadelą
Brakująca odpowiedź
4/10
Jakiej sałatki nie mogło zabraknąć na żadnej prywatce?
Fot. Canva/Wirestock
jarzynowej
makaronowej
z kurczakiem
Brakująca odpowiedź
5/10
Czego nie znajdziemy w składzie paprykarza szczecińskiego?
Fot. Wikipedia
ryby
wieprzowiny
pulpy pomidorowej
Brakująca odpowiedź
6/10
Bryzol to danie przygotowane z:
Fot. Canva
ziemniaków
mięsa
ryby
Brakująca odpowiedź
7/10
Wafle przekładane masą czekoladową to:
Fot. Canva
fischery
pischingery
przekładańce
Brakująca odpowiedź
8/10
Jaki napój zastępował niedostępną Coca-Colę?
Fot. Canva
Polo-Cocta
Polo-Locta
Ptyś
Brakująca odpowiedź
9/10
Z czego robiło się kogel-mogel?
Fot. Canva/fotokris
z białek jajka i cukru
ze śmietany i cukru
z żółtek jajek i cukru
Brakująca odpowiedź
10/10
Czego nie mogło zabraknąć w bloku czekoladowym?
Fot. Canva
mleka w proszku
miodu
budyniu
Twój wynik: