Quiz
Historia od kuchni
W tym quizie pytamy o hity kuchni PRL-u. Młodzi nie mają szans na komplet punktów
fot. Wikipedia
10 pytań
Rozpocznij Quiz
↓
Wielu z nas do tej pory ma sentyment do kuchni PRL-u. Kojarzy się z beztroskimi latami młodości. Wiele potraw przyrządzały osoby, których być może niestety nie ma już wśród nas. Pozostały jednak wspomnienia i nuta nostalgii. Zachęcamy do sprawdzenia swojej wiedzy na temat kultowych dań z tego okresu.
Brakująca odpowiedź
1/10
Zupa Nic to:
fot. Wikipedia
danie obiadowe
przystawka
deser
Brakująca odpowiedź
2/10
Danie ze zdjęcia potocznie nazywane jest:
fot. Canva
zimnymi rączkami
ciepłymi nóżkami
zimnymi nóżkami
Brakująca odpowiedź
3/10
Do zrobienia bloku czekoladowego używało się:
fot. Canva
masła
oleju
margaryny
Brakująca odpowiedź
4/10
W PRL-u kotlety robiło się z:
fot.Canva
mortadeli
ziemniaków i jajek
szynki
Brakująca odpowiedź
5/10
Do zrobienia kogla-mogla potrzebujemy:
fot. Canva
białek i cukru
żółtek i cukru
białek, żółtek i cukru
Brakująca odpowiedź
6/10
Awanturka to:
fot. Canva
chleb sprzedawany w czasach PRL
pasta z ryb i twarogu
pasta z ryb i jajek
Brakująca odpowiedź
7/10
W czym za czasów PRL serwowano paluszki?
szklance
paczce
filiżance
Brakująca odpowiedź
8/10
Z czego robiło się ciasteczka szyszki?
z mleka
z bakalii
z ryżu preperowanego
Brakująca odpowiedź
9/10
Przebojem PRL był chleb:
w jajku
w oleju
w śmietanie
Brakująca odpowiedź
10/10
Kultowe cukierki PRL to:
Bratki
Irysy
Chabry
Twój wynik: