Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Koniecznie dolej go do farszu na gołąbki. Wyjdzie idealnie soczysty

Koniecznie dolej go do farszu na gołąbki. Wyjdzie idealnie soczysty

Koniecznie dolej go do farszu na gołąbki. Wyjdzie idealnie soczysty
canva/egiss

Farsz na gołąbki powinien być soczysty i delikatny. Uzyskanie właściwych rezultatów nie będzie trudne, jeśli do składników na nadzienie dodamy nieco bulionu warzywnego lub mięsnego. Aromatyczny płyn nada masie odpowiedniej konsystencji i sprawi, że nie wysuszy się podczas gotowania. Spróbujecie?

Gołąbki z mięsno-ryżowym farszem czasami wychodzą suche. Kulinarnej katastrofie można w łatwy sposób zapobiec. Wystarczy zawczasu przygotować ciepły bulion warzywny lub mięsny i wlać go do masy jeszcze przed uformowaniem kapuścianych sakiewek. Po przyrządzeniu będą niesamowicie delikatne.

Przepis na soczysty farsz na gołąbki

Składniki:

  • 700 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 100 g suchego ryżu

  • 2 średnie cebule

  • 150 ml bulionu

  • sól i pieprz ilości do smaku

Jak zrobić farsz do gołąbków? Dodajcie bulionu, a będzie soczysty

Zaczynamy od ugotowania opłukanego ryżu w osolonym wrzątku. Studzimy go. Mięso mielone umieszczamy w misce i łączymy je z posiekaną cebulą. Dodajemy miękkie i chłodne ziarno, po czym wlewamy nieco ponad pół szklanki dowolnego bulionu.

Mieszamy i doprawiamy masę wedle uznania solą i pieprzem. Gotowy farsz na gołąbki zawijamy w zmiękczone liście kapusty i gotujemy 45-60 minut w dodatkowej porcji bulionu o objętości około 1 litra. Pd koniec możemy dodać 500-600 ml przecieru pomidorowego.

Wskazówka: jeśli chcecie, by nadzienie było również zwarte, możecie dodać do niego jajko. Pamiętajcie tylko, że wszystkie składniki farszu muszą być ostudzone. W przeciwnym wypadku kurzy nabiał zetnie się i nie spełni swojej funkcji.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne gołąbki. Polecamy znakomitą mazurską wersję z ziemniakami i kaszą gryczaną. Być może skusi was jarska odsłona z czerwoną soczewicą, pieczarkami i fetą.

Koniecznie dolej go do farszu na gołąbki. Wyjdzie idealnie soczysty
canva/smpics

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: