Gołąbki to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, rozpowszechniona dziś na całym świecie – przede wszystkich w granicach Europy Środkowej i Europy Wschodniej, w Stanach Zjednoczonych i rozmaitych społecznościach żydowskich. Gołąbki, w zależności od miejsca występowania, mogą przybierać także inne nazwy (hołubce, holiszki, kohlrouladen czy glubkis), a nawet różnić się nieco sposobem przyrządzenia.
Oryginalnie gołąbki stanowią potrawę półmięsną, gdzie mielone mięso wieprzowe z ryżem lub kaszą zawija się w liście białej kapusty. W zależności od preferencji kucharza, do gołąbków dodać można grzyby, cebulę i szereg przypraw. Choć w tradycyjnym przepisie na gołąbki mówi się o mięsie wieprzowym, to istnieją warianty zakładające zastąpienie go mięsem drobiowym czy baraniną. Na popularności w ostatnich latach zdobywają również gołąbki wegańskie.
W wielu przypadkach gołąbki konsumowane są przy okazji rozmaitych świąt – również w trakcie świąt Bożego Narodzenia, gdzie jednak gołąbki jako potrawa wigilijna pozbawione są mięsa – wynika to z nakazów religijnych. W takim wariancie gołąbki nadziewane są kaszą gryczaną.
Gołąbki zasadniczo nie należą do trudnych w przygotowaniu potraw, a internet oferuje wiele przydatnych przypisów, zaskakujących różnorodnością detali. Możemy jednak przyjąć, że standardowy przepis na gołąbki rozpocznie się od przygotowania farszu. W tym celu mięso wieprzowe należy zmielić i wrzucić do dużej miski. Do niego należy dodać poszatkowaną na drobno, podsmażoną cebulę, łyżeczkę soli i pieprzu, oraz dwie łyżki bułki tartej. W tym momencie powinniśmy posiadać już ugotowany ryż, który również dodajemy do miski. Całość należy wymieszać, by później z otrzymanego w ten sposób farszu uformować niewielkie kotleciki.
Kolejnym krokiem jest zawinięcie wieprzowych kotlecików w liście kapusty i umieszczenie ich w garnku, gdzie będą się gotować. W tym momencie do potrawy można dodać przecieru pomidorowego oraz przypraw, takich jak oregano czy natka pietruszki. Inną formę przyrządzenia tej potrawy stanowią gołąbki z piekarnika.
Wizualnie odmienną od tradycyjnej wersją gołąbków są gołąbki bez zawijania – nie różnią się jednak szczególnie smakiem od tych wcześniej opisywanych, bowiem również one zawierają w sobie kapustę.
Zasadniczo jedyną różnicę w takiej formie przygotowania gołąbków stanowi fakt, że zamiast zawijać kotleciki w liście kapusty, rzeczone liście szatkujemy na drobno i dodajemy do mięsa, wcześniej odciskając ją z wody.
Pokaż więcej
Gdy za oknem pachnie mokrym lasem, na talerzu powinno pachnieć grzybami. Gołąbki po lubelsku – z kaszą gryczaną, ziemniakami i leśnymi borowikami – okazały się tak treściwe i aromatyczne, że nikt nie zatęsknił za mięsem. To danie, które smakuje jesienią lepiej niż bigos.Farsz z kaszy gryczanej, ziemniaków, twarogu i grzybów daje głęboki smak umami.Biała kapusta zamiast liści chrzanu jest delikatniejsza i łatwiejsza w zwijaniu.Przepis wpisany na listę produktów tradycyjnych woj. lubelskiego jako „golasy izbickie”.Duszenie lub pieczenie bez mięsa wydobywa aromat grzybów.Idealne danie na chłodniejsze dni – sycące, rozgrzewające i pełne smaku.
Marzą Ci się pachnące lasem gołąbki z kurkami, ale niespecjalnie przepadasz za kaszą gryczaną? Mam rozwiązanie! Wersja pieczona w piekarniku z delikatną kaszą jęczmienną zachwyci nawet tradycjonalistów. Sprawdź, jak w kilku krokach przygotować danie, które łączy domowy smak z nutą wakacyjnego wypadu na grzyby. Moim zdaniem to najlepsza wersja tradycyjnej potrawy.
Gołąbki z gęsiną to danie znajome z wyglądu, ale zupełnie odmienne w smaku od tych, które jadamy na co dzień. Rzadko jadamy inne rodzaje mięsa niż wieprzowina i drób, ale z pewnością warto poszerzać swój jadłospis. Zwłaszcza że gęsina ma w Polsce setki lat tradycji.
Gołąbki po kaszubsku robię zawsze wtedy, gdy mam mało czasu, a mam ochotę na pyszny, tradycyjny obiad. Tym bardziej, że mam sprawdzony przepis swojej babci. Te gołąbki bez zawijania podane z koperkiem smakują tak, że wszyscy zawsze proszą o dokładkę.
Parzenie liści kapusty na gołąbki może wydawać się uciążliwe. Ale Tomasz Strzelczyk pokazuje klasyczną metodę – parzenie we wrzątku – w taki sposób, że aż chce się spróbować. Może po jego instruktażu czas na gołąbki na obiad?
Oto przepis na zamiennik zwykłych gołąbków. Nie odchodzimy jednak (tym razem) daleko od pierwotnej idei. Sięgamy zamiast mięsa po rybę – doskonałą i na piątek, i na dietę.
Ktoś powie: gołąbki jak gołąbki. Ale pikantny sos pomidorowy, inny niż zazwyczaj, robi świetną robotę. To zupełnie odmieniony, choć dobrze znany obiad.
Gołąbki są jednym z dań, które Polacy uwielbiają. Oczywiście jest to tradycyjna potrawa przygotowywana w naszym kraju, która zachwyca swoim smakiem i sposobem przygotowania. Najważniejszy jest przede wszystkim dobór składników, które muszą być oczywiście świeże. Zobaczcie zatem, z jakiej kapusty najlepiej przygotować gołąbki.
Nie od dziś wiadomo, że gołąbki są uznawane za tradycyjne polskie danie. Ich przygotowanie bywa dość czasochłonne, jednak z pewnością warto poświęcić trochę czasu, aby później cieszyć się wspaniałym obiadem. Przedstawiamy Wam zatem przepis na gołąbki po poznańsku. Koniecznie musicie ich spróbować.
Gołąbki to danie, które świetnie sprawdzi się na odświętny obiad. Podane w aromatycznym musztardowym sosie zachwycą smakiem nawet największych niejadków. Danie idealnie sprawdzi się na uroczysty obiad z okazji 3-go maja.
Szukasz pomysłu na majówkowy obiad? Postaw na gołąbki z klasycznym farszem z mięsa mielonego. Dodatek ryżu i aromatycznych przypraw sprawi, że będzie to smaczna i sycąca uczta dla całej rodziny.
Mięsne czy wegetariańskie, w gotowane w pomidorach, smażone czy duszone – gołąbki potrzebują miękkich liści kapusty, w które je zawiniemy. Parzenie ich to najbardziej wymagająca czynność ich gotowania. Na szczęście da się ją przyspieszyć.
Wymyślenie smacznego i prostego dania spełniającego wymogi ścisłego postu może być trudne. Podpowiadamy, jak zrobić wyśmienite, jarskie gołąbki. Będą świetne na obiad w Wielki Piątek. Moja rodzina je uwielbia.
Popularne mięso z wszechobecnej w naszej kuchni wieprzowiny to, wbrew pozorom, nie najlepszy wybór na gołąbki. Ci, którym przejadło się powszechne oblicze tego klasycznego dania, powinni wprowadzić tę zmianę. Z tymi propozycjami gwarantujemy niezwykły efekt.
Sposób na obiad w Środę Popielcową? Zamienić zwykłe programowo „ubogie” danie w bezmięsne ubogie danie. Zróbmy to więc z gołąbkami.
Od dłuższego czasu bardzo popularne w Internecie jest to, że znani influenserzy próbują i oceniają smak jedzenia z różnych restauracji. Ekspertem w tej dziedzinie jest niewątpliwie youtuber Książulo, który ma ogromną grupę fanów. Znanym z testowania różnorodnych rzeczy jest również autor kanału na YouTube “Sprawdzam Jak”. Tym razem postanowił on spróbować gołąbków od Magdy Gessler. Możecie być zaskoczeni tym, co powiedział.
Gołąbki to potrawa, która uchodzi w Polsce za tradycyjną. Kto odwiedza nasz kraj, koniecznie musi spróbować pysznych gołąbków w sosie. Wyróżnia je połączenie kapusty i pysznego farszu, czego efektem jest niesamowity smak. Co gdyby zrobić gołąbki bez mięsa? Przedstawiamy Wam przepis na bieszczadzki zawyłec.
Te bezmięsne gołąbki w sosie pieczarkowym to doskonała alternatywa dla tradycyjnych. Dzięki swojemu głównemu składnikowi są pełne smaku i doskonale radzą sobie bez wkładki zwierzęcego pochodzenia.
Gołąbki to z pewnością danie, które wymaga poświęcenia większej ilości czasu. Ale warto, bo efekt jest zawsze niesamowity. Ponadto jeśli dołożymy do tego pyszny sos pomidorowy oraz idealnie ugotowane ziemniaczki, to doprowadzimy nasze kubki smakowe do szaleństwa. Ciekawą odskocznią mogą być natomiast troszkę inaczej zrobione gołąbki, które z pewnością również zyskają sympatię. Koniecznie sprawdź jak je zrobić.
Wigilijne gołąbki są smaczne, ale też nietypowe. Wszystko przez farsz, którym są wypełnione. Nie brakuje w nim grzybów i kaszy gryczanej. Jednak jeden składnik powoduje, że danie robi wrażenie na każdym domowniku.
Na wigilię oprócz uszek i pierogów nie może zabraknąć gołąbków z kaszą i grzybami. Swój przepis na to danie pokazała Anna Zyśk, która w mediach społecznościowych pod nazwą jedz.pysznie pokazuje przepisy i sztuczki kulinarne. Koniecznie zrób je tym sposobem, bo te gołąbki smakują jak u babci.
Gołąbki to jedna z pysznych polskich tradycyjnych potraw. Jest jednak całkiem czasochłonna. Parzenie kapusty i zawijanie jej powoduje, że możemy całkiem stracić apetyt, umrzeć po drodze z głodu, a w najlepszym przypadku narobić w kuchni bałaganu. Jest jednak rada.
W tym przepisie przygotowujemy danie podobne do klasycznego polskiego przysmaku. W takiej formie jednak go nie próbowaliście. Wszystko zaczyna się nietypowo, bo od owinięcia kapusty w czystą gazę. Wszystko stanie się jasne, po przeczytaniu poniższego tekstu.
Lubisz gołąbki? Jeśli jesteś ich smakoszem, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Wystarczy zawinąć kapustę z pewnym zdrowym i smacznym produktem. Wkrótce gołąbki w apetycznej marynacie trafią na twój stół.
Oto przepis inspirowany gołąbkami, w którym wszystko jest inaczej. Niecodzienne zastosowanie coli, nietypowy sposób zawijania kapusty, a nawet parzenia jej liści, spodoba się miłośnikom kuchennych nowinek.
Gołąbki to uwielbiana, ale pracochłonna potrawa. Uproszczenie jej przypisywane jest poznaniakom. Prawda to czy nie – ten pomysłowy sposób pozwala przyrządzać gołąbki szybciej, wiec także częściej.
Ten przepis to radykalne uproszczenie konceptu gołąbków. Przygotowujemy je w postaci zapiekanki. Dostajemy więc wszystko, czego można oczekiwać od tego mięsno-kapuścianego przysmaku, ale bez kuchennego trudu.
Co zrobić z koncentratu pomidorowego i ryżu? Zupę pomidorową, czy raczej gołąbki? W tym przepisie łączymy te dwa światy. Efektem jest pyszna zupa o smaku gołąbków i równie jak ona sycąca.