Cała rodzina prosi mnie o te gołąbki. Zalewam je charakternym sosem
Ktoś powie: gołąbki jak gołąbki. Ale pikantny sos pomidorowy, inny niż zazwyczaj, robi świetną robotę. To zupełnie odmieniony, choć dobrze znany obiad.
Gołąbki inaczej
Mielone mięso z ryżem zawinięte w liście kapusty to jeden z klasyków polskiej kuchni. Znamy go tak dobrze, że często nie odważamy się kwestionować ustalonego od lat przepisu. A przecież dlaczego nie?
Stąd pomysł na zwykłe gołąbki, ale doprawione bardziej aromatycznym i wyrazistym w smaku sosem. Do farszu mięsnego można też dodać nieco więcej warzyw, zwłaszcza marchewki. Jej słodycz doda balansu całemu daniu.

Gołąbki na ostro
Przepisy na pikantne dania są zawsze dość skomplikowane do przedstawienia. Łatwo odnieść wrażenie, że każdy odbiera ostry smak nieco inaczej. A przy tym określenie „ostra papryczka” jest tak pojemne, że w zasadzie nie mówi nic. Dlatego gołąbki przyprawiajmy ostrożnie, sprawdzonymi składnikami i według własnego uznania.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 duża główka białej kapusty
- 600 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego)
- 300 g ryżu
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 700 ml przecieru pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- Kawałek imbiru wielkości kciuka
- Papryczka chili – świeża lub w płatkach
- Kmin rzymski
- Sól, cukier, pieprz

Przyprawianie gołąbków
Główkę kapusty sparzamy we wrzątku lub pod folią w mikrofalówce. Rozdzielamy liście, wykrawamy zdrewniałe włókna. Kapustę odkładamy na bok.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i dusimy warzywa, aż będą miękkie, a marchewka zjaśnieje. Odstawiamy do przestudzenia.
W misce mieszamy mięso mielone z podsmażonymi warzywami i ryżem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz kminem rzymskim.

Naczynie żaroodporne wysmarowujemy olejem i wykładamy liśćmi kapusty. W pozostałych liściach faszerujemy gołąbki. Układamy je w naczyniu.
Przecier pomidorowy przelewamy do rondelka. Przyprawiamy według uznania solą, pieprzem, cukrem, chili i imbirem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kiedy składniki sosu pomidorowego będą dobrze połączone (sos nie powinien wrzeć), zalewamy nim gołąbki. Potrawę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 45 minut.
Wypróbuj też przepisy na chrupiące placki ziemniaczane i kotlety z kurek.
