Sos to jeden z dodatków do potraw, często odgrywający kluczową rolę dla całego dania. Każdorazowo jest on płynny, zazwyczaj gęsty. Sosy przygotowuje się z wielu różnorodnych składników, co robi się na bazie odpowiedniego wywaru, a celem sosu jest ubogacenie konsumowanej potrawy i ulepszenie jej konsystencji.
Sos, oprócz unikalnego smaku, może mieć także unikalne zastosowania – nie każdy bowiem będzie pasował do wszystkiego. Istnieje też kilka różnych klasyfikacji sosów. Część z nich przez lata ewolucji sztuki kulinarnej zapracowała sobie na miano legendarnych, dzięki czemu znane są na całym świecie. Nadal jednak często szefowie kuchni kuszą się o własne receptury sosów, odrzucając tradycje w poszukiwaniu nowego ideału.
Sosy można skategoryzować przez pryzmat wielu różnych czynników. Tym, który jako pierwszy rzuca się w oczy, jest podział z uwagi na rodzaj smaku – może być sos ostry, słodki, kwaśny czy łagodny (niekiedy mieszają się one, dając na przykład sos słodko-kwaśny).
Sosy można podzielić również przez pryzmat ich zastosowania – sosy do kanapek, sosy do mięs, do makaronów, ryb, wędlin i wielu innych typów potraw. Nieco bardziej profesjonalny podział wyróżnia po prostu sosy gorące, zimne i majonezowe, a powszechnie stosowany w gastronomii jest francuski podział na pięć sosów bazowych, wedle czego każdy inny sos pochodzi właśnie od tych. Wymienia się tutaj sos holenderski (wespół z majonezem), sos hiszpański, sos pomidorowy, sos beszamelowy i sos veloute.
Popularność sosów na świecie nie słabnie – są one obecne we wszystkich kuchniach świata w wielu rozmaitych wariantach. Nie da się jednak ukryć, że najpopularniejszym sosem na świecie jest po prostu… Ketchup. Obok niego postawić można na klasyczne sosy, takie jak majonez, musztarda, tabasco, sos czosnkowy czy sos sojowy. W Europie coraz popularniejszy jest także sos sriracha, teriyaki czy sos miętowy.
Do sosów istotnych i popularnych, acz o nieco innym przeznaczeniu, zaliczymy sos pomidorowy, sos tatarski, beszamel, pesto, sos bolognese, sos bearneński, sos winegret czy nawet hummus.
Pokaż więcej
Rzadki sos spływa z talerza, traci smak i nie otula składników. Jeśli chcesz poprawić jego konsystencję bez użycia zasmażki z mąki, jest na to sposób. Dzięki niemu nie tylko zagęścisz potrawę, ale też wzbogacisz ją o wartości odżywcze i delikatny, orzechowy aromat.
Jeśli lubicie proste i szybkie przepisy, to ten jest właśnie dla Was. Kluski przygotowane w mgnieniu oka to bardzo ciekawy dodatek do obiadu lub podstawa do stworzenia smakowitego dania. Zobaczcie, jak je zrobić.
Prawdopodobnie znaleźliśmy najlepszy sposób na obiad. Wypróbuj przepis na kotlety mielone z piekarnika w sosie pomidorowym. W tej wersji smakują obłędnie, przez co są konkurencją dla tych tradycyjnych. Przygotowanie jest tak samo łatwe, dlatego nie zastanawiaj się ani chwili dłużej i podaj je na posiłek.
Choć mamy dopiero początek czerwca, lada moment rozpocznie się sezon na grzyby. Warto pomyśleć więc, o tym, jak je przetworzyć. Zamiast mrożenia czy suszenia, przygotuj grzyby po kaszubsku. Marynowane przetwory nie mają sobie równych.
Ktoś powie: gołąbki jak gołąbki. Ale pikantny sos pomidorowy, inny niż zazwyczaj, robi świetną robotę. To zupełnie odmieniony, choć dobrze znany obiad.
W czwartek 22 maja doszło do wypadku na autostradzie A1 w pobliżu Woli Hankowskiej mieszczącej się w województwie śląskim. Zderzyły się ze sobą bus i samochód ciężarowy. Jak mogliśmy się dowiedzieć, na ulicę wylał się sos pomidorowy, który był przewożony przez ciężarówkę. Policja wydała apel.
Oto przepis na nietypowe pesto. Zamiast klasycznej bazylii zawiera przyprawę, bez której nie byłoby klasyków polskiej kuchni. Pasta z lubczyku to pół-pesto, pół-maggi.
Oto przepis na niezwykłą pastę ziołową, która zakonserwuje lubczyk na długie tygodnie. Dzięki niej tę kluczową w wielu przepisach przyprawę możemy mieć zawsze pod ręką. Zapakowana w małe słoiczki, będzie udoskonalała wiele potraw.
Zastanawiasz się, co przygotować na obiad w Wielki Czwartek? Mamy świetne rozwiązanie, a właściwie przepis. Ugotowany według niego gulasz jest obłędnie smaczny, a jego przygotowanie jest po prostu banalne. Dla tego dania warto złamać post.
Mąka to najczęściej używany składnik do zagęszczania zbyt wodnistego sosu. Okazuje się jednak, że to nie najlepszy i nie najzdrowszy możliwy wybór. Inny składnik nie tylko poprawi jakość dania, ale też jego smak. Dowiedz się, czym zagęścić sos, a już nigdy nie sięgniesz po inny produkt.
Bitki są zawsze świetnym pomysłem na obiad. Najczęściej podajemy je w sosie własnym, chrzanowym lub grzybowym. Zwykle do przygotowania bitek wykorzystujemy wieprzowinę lub wołowinę. Okazuje się jednak, że jest o wiele lepsze mięso. Te bitki w aromatycznym sosie smakują jak marzenie.
Jaki jest najlepszy prosty przepis na naleśniki na słodko? Znajdziesz go poniżej. Warto tę recepturę wykorzystać w kuchni i przyrządzić naleśniki, jakich jeszcze nie jadłeś. Są tak pyszne, że trudno im się oprzeć. Tajemnica smaku tkwi w pomysłowym sosie.
Obiad może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że poznasz przepis na surówkę i przygotujesz ją na obiad. Ten łatwy w przygotowaniu dodatek spodoba się całej rodzinie i będą chcieli, abyś przyrządzała go znacznie częściej. Koniecznie dowiedz się dlaczego.
Nie masz pomysłu, co przygotować na obiad na piątek? To żaden problem. Poznaj poniższy przepis i zrób według niego kopytka z sosem. Danie, choć proste, zaskoczy każdego. Zrób i przekonaj się, jakie są pyszne.
Nie masz pomysłu na dodatek do obiadu? Ten przepis przyjdzie ci z pomocą. Prosta surówka z zaledwie kilku składników uświetni każde danie. Ta surówka do ryby i nie tylko to hit w moim domu.
Masz ochotę na smaczną i pożywną sałatkę? W takim razie poznaj przepis na znakomitą sałatkę z boczkiem w jeszcze lepszym sosie. Danie zjesz z prawdziwą przyjemnością, a recepturę polecisz znajomym.
MAX Premium Burgers po raz kolejny podnosi poprzeczkę w branży fast food, stawiając wyzwanienie tylko konkurencji, ale przede wszystkim sobie. 7 listopada zadebiutował nowy Burger Rywala, który oferuje wyjątkowe połączenie piklowanych papryczek jalapeño i kremowego sosu aioli.R ywal No. 2 jest dostępny w czterech wariantach: z wołowiną, wołowiną z bekonem, chrupiącym kurczakiem oraz roślinnym Plant Beef.
Chcesz przygotować sałatkę na Wszystkich Świętych? Dzięki temu przepisowi zrobisz pyszną, zdrową i kolorowa sałatkę. Nie zabraknie w niej warzywa, które jest prawdziwym skarbem jesieni. Sos z oliwy i miodu doda smaku.
Surówka z czerwonej kapusty to jeden z lepszych dodatków na obiad. Przygotowując ją z poniższym przepisem, będzie smakowała jeszcze lepiej. A to za sprawą sosu, z którym będzie wymieszana czerwona kapusta. Koniecznie wypróbuj surówkę w tej wersji, a prawdopodobnie już nigdy nie powrócisz do tej w tradycyjnym wydaniu.
Zalewanie mięsa na gulasz bulionem lub wodą o nieodpowiedniej temperaturze to często popełniany błąd. Tego rodzaju potrawki, zwłaszcza w wersji niewegetariańskiej, należy dusić nie tylko długo, lecz także dobrze kontrolując temperaturę.
Ten bardzo prosty w przygotowaniu ziołowy sos idealnie komponuje się z wieloma daniami, które często goszczą na naszym stole. Choć ma skomplikowaną nazwę – chimichurri – składa się z produktów, które niezwykle łatwo kupić.
Rybę jadamy w piątek, ale warto częściej po nią sięgać. Smaczna i zdrowa będzie idealna na obiad. Pieczoną rybę w sosie i pod pierzynką z sera żółtego zrobisz w niezwykle prosty sposób. Ten przepis każdy powinien poznać.
Sałatka to zawsze dobry pomysł. Dlatego koniecznie poznaj ten przepis i przygotuj taką, która zdeklasuje wszystkie, nawet te najpopularniejsze sałatki. Jej przygotowanie jest nieskomplikowane i zajmuje chwilę, a przez to zdążysz ją przygotować na dowolną okazję.
Lubisz pomidory? Teraz przyrządź je tak samo, jak ja. Pyszny sos nadaje tym warzywom znakomitego smaku i sprawia, że pomidory są wyjątkowo pyszne. Polecam każdemu ten prosty przepis, który warto wykorzystać w swojej kuchni.
W zalewie zalew pomidorowych zapominamy czasem, że najlepszą przygotowuje się z surowych pomidorów. Warto więc przypomnieć: w sezonie, kiedy świeże, pachnące krajowe pomidory są łatwo dostępne i dość tanie, nie idziemy na kompromisy. Pamiętajmy o sosie ze świeżych pomidorów.
Szukasz przepisu na posiłek bez mięsa? W takim razie poznaj ten, z którego przygotujesz doskonałe danie z jajek i obłędnie pysznego sosu. Sprawdzi się na każdą okazję, a w szczególności na lekką kolację. Przygotuj je nawet dzisiaj, a rodzina będzie nim zachwycona.
Tomasz Strzelczyk robi danie, które stanie się hitem tego lata. Znany kucharz piecze młode ziemniaki, a potem, zalewa je ogórkowym sosem, który podbije podniebienie niejednego smakosza. Poznajcie przepis, który zapewni pyszny letni posiłek.
Marzy ci się smaczny i szybki obiad? Zrób klopsiki w sosie koperkowym! Świeży koperek to doskonały pretekst, by przygotować to letnie danie. Soczyste mięso w pysznym sosie zachwyci niejednego smakosza. Przepis wypróbuj w swojej kuchni. Będziesz często do niego wracała, bo efekt jest rewelacyjny.