Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Sos z kiszonych ogórków
29.01.2023 09:55 Sos z kiszonych ogórków. Pasuje nie tylko do obiadowych mięs

Sos z kiszonych ogórków jest niezwykle smaczny i prosty do zrobienia. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych i gotowanych mięs. Nada im charakteru i wyrazistego, kwaskowego smaku. Jeśli jeszcze go nie znacie, koniecznie musicie spróbować. Prosty patent na przygotowany na bazie nabiału i ogórków kiszonych sos spodoba się osobom szukającym urozmacienia w kuchni. Z powodzeniem można go podać do wszelkich mięs pieczonych, pasztetów czy wędlin — będzie pasował zdecydowanie lepiej niż fermentowany produkt serwowany solo, prosto z zalewy.

tani obiad makaron z serem
25.01.2023 12:58 Wymieszał w garnku makaron, ser i mleko. W 15 minut zrobił tani obiad dla całej rodziny

Wyśmienity obiad nie wymaga żadnych skomplikowanych składników. Wystarczy w umiejętny sposób wykorzystać to, co akurat mamy w swojej kuchni. Najlepszym dowodem na to jest niezmiernie apetyczny makaron z serem w wykonaniu Kuby Przeździeckiego. Właściciel kanału Coocharz w serwisie pokazuje przepis na ten obiad krok po kroku.Bazą do przygotowania makaronu z serem jest oczywiście makaron. Użyjcie takiego, na którym dobrze będzie trzymał się ciężki, serowy sos. Do tego taniego obiadu nadadzą się świderki, kolanka, kokardki lub rurki. Istnieje duża szansa, że któryś z nich chowa się w Waszej kuchennej szafce.Miłośnik gotowania doradza także w temacie sera. Sam używa goudy, cheddara oraz parmezanu. Kurczowe trzymanie się tych gatunków nie jest jednak konieczne. "Użyjcie tego, co macie"- brzmi szczera porada od Coocharza.

Jak długo można trzymać w lodówce otwarty majonez czy ketchup? Rozwiewamy wątpliwości
05.01.2023 08:32 Jak długo można trzymać w lodówce otwarty majonez czy ketchup? Rozwiewamy wątpliwości

Ketchup, musztarda i majonez, mimo, iż po otwarciu mogą stać w lodówce naprawdę długo, również mają swój termin przydatności do spożycia. Zawsze zapisuj na opakowaniu datę otwarcia produktu i wyrzuć go po terminie. W przeciwnym razie możesz narazić na szwank zdrowie swoje i bliskich.Ketchup, musztarda i majonez to jedne z najbardziej popularnych sosów. Podajemy je do frytek, domowych chipsów, kanapek, jajek, mięs czy sałatek. Produkty te są również świetnymi dodatkami do marynat do mięs, np. do karkówki, czy kotletów schabowych. Gotowe sosy po otwarciu należy trzymać w lodówce. Mogą w niej stać o wiele dłużej niż pozostałe produkty spożywcze, jednak również mają swój termin przydatności do spożycia. Podstawowy jest ustalony przez producenta i jest podany na opakowaniu. Po otwarciu opakowania termin ten jednak ulega skróceniu. Musimy pamiętać, że gotowe sosy są żywnością przetworzoną. Bardzo ważne jest więc przestrzeganie ich terminu przydatności do spożycia, a po otwarciu zapisanie na opakowaniu daty otwarcia i trzymanie ich wedle zaleceń. W produktach może nie pojawić się pleśń, mogą nie zmienić smaku, koloru i zapachu, ale nie będą nadawać się już do jedzenia.

Surówka z cykorii - lepsza niż z restauracji
01.01.2023 12:41 Surówka lepsza niż z restauracji. Wszystko dzięki oryginalnemu połączeniu składników

Surówka z cykorii będzie lepsza niż niejeden rarytas z restauracji. Ma niesamowity smak, a swój charakter zawdzięcza połączeniu z sosem na bazie śmietany. Kompozytcja będzie idealna do dań miesnych. Musicie spróbować- wasza rodzina ja pokocha. Smaczna surówka jest istotnym elementem drugiego dania. Tym razem proponujemy wam nietuzinkową kompozycję cykorii, jabłka i orzechów. Składniki doprawione pełnym charakteru, lecz bazującym na prostych produktach sosem z udziałem śmietany, skuszą nawet wybrednych. Warto skosztować.

Ziemniaki pieczone z musztardą i chrzanem
29.12.2022 12:33 Wymieszaj 2 wyraziste dodatki i oblej nimi ziemniaki. Nie ma lepszej przekąski sylwestrowej

Ziemniaki pieczone z musztardą i chrzanem będą doskonałą przekąską na Sylwestra. Dzięki dwóm lubianym dodatkom są wyraziste w smaku, a dodatkowo po upieczeniu nabierają przyjemnej chrupkości. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Spróbujecie?Przekąska z ziemniaków na Sylwestra będzie w sam raz. Smaczna, prosta i sycąca propozycja z pewnością uprzyjemni czekanie na północ i sprawi, że będziecie mieli siłę na zabawę. Podana w towarzystwie świeżych kotletów i surówek będzie też doskonała na obiad. Musicie skosztować.

salatka jarzynowa
25.12.2022 07:56 Jak długo można przechowywać sałatkę jarzynowa? 1 zasada jest kluczowa

Sałatka jarzynowa jest świąteczną klasyczną potrawą, której na pewno nie zabraknie na naszych stołach. Zazwyczaj spora jej porcja zostaje do zjedzenia po świętach. Jak długo można bezpiecznie przechowywać sałatkę jarzynową? Trzymana w lodówce wytrzyma nawet do 3-4 dni.Sałatkę jarzynową najlepiej zjeść od razu po przyrządzeniu lub na następny dzień. Nie zawsze jednak mamy taką możliwość. Na szczęście istnieje kilka prostych zasad, dzięki którym maksymalnie wydłużymy zdatność tej potrawy do spożycia. Przedstawiamy je w poniższym materiale.

Błyskawiczny sos do makaronu
09.12.2022 17:26 Błyskawiczny, bezmięsny sos do makaronu. Sycący dzięki 1 aksamitnemu dodatkowi

Błyskawiczny sos do makaronu będzie idealny na obiad dla całej rodziny. Sycący i kremowy dodatek do klusek uzyskamy, łącząc pomidory z serkiem topionym. Doprawiony odrobiną ziół będzie smakował obłędnie. Pyszny posiłek sprawdzi się na obiad, a nawet jako ciepła kolacja. Prosty i smaczny sos do makaronu bez mięsa można przygotować w kilka chwil. Dzięki dodatkowi śmietankowego serka topionego będzie aksamitny i aromatyczny, a przy okazji nasyci na bardzo długo. Warto skosztować.

karp w pikantnym sosie
02.12.2022 13:09 Świąteczny karp z pikantną nutą. Jego tajemnica tkwi w obłędnym sosie

Prezentujemy dziś smakowitą alternatywę dla klasycznej smażonej ryby. Karp w pikantnym sosie z pewnością znajdzie swoich zagorzałych zwolenników. Dobrze przyprawiony sos pomidorowy z dodatkiem cebuli i pieczarek sprawia, że każdy prosi o dokładkę. Zaskocz bliskich tą niezwykłą odsłoną karpia na święta.Sos do tej potrawy przygotowuje się na bazie rybnego wywaru. Dzięki temu ryba może poszczycić się intensywnym smakiem. Gotowe danie warto obficie udekorować koperkiem. Dodatek zioła nadaje karpiowi w pikantnym sosie przyjemnej świeżości.

salsa pomidorowa
24.11.2022 22:38 Pikantna salsa pomidorowa. Dip do czipsów w sam raz na mundial

Przeżywanie sportowych emocji jest dużo łatwiejsze ze smacznymi przekąskami pod ręką. Kupne chipsy lub nachosy podaj do najbliższego meczu z wyśmienitą domową salsą. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Pikantna salsa pomidorowa to sos idealny.Przygotowanie salsy pomidorowej jest błyskawiczne. Aby cieszyć się jej pełnym smakiem należy jednak przed podaniem schłodzić ją w lodówce. Z podanych przez nas składników otrzymasz dość pikantny sos pomidorowy. Ilość ostrych dodatków możesz w razie potrzeby dostosować do własnych upodobań.

Burger Drwala już niedługo w McDonald's. Mamy przepis na kultową kanapkę
22.11.2022 12:53 Burger Drwala już jutro w McDonald's. Mamy przepis na kultową kanapkę

Burger Drwala jest kultową kanapką sieci McDonald's. Kanapka pojawia się w ofercie pod koniec każdego roku kalendarzowego. Wiemy, jakie będą warianty popularnego burgera w 2022 roku. Mamy również niezawodny przepis na domową kanapkę jak z McDonald's.Burger Drwala jest najbardziej wyczekiwaną kanapkową popularnej sieci restauracji szybkiej obsługi. Wołowina, kotlet serowy, chipsy z boczku to gratka dla każdego smakosza. Kanapka będzie dostępna w ofercie McDonald's już od 23 listopada. Jakie będą warianty popularnego burgera?Burger Drwala 2022 to aż pięć wariantów pysznej i treściwej kanapki. Burger Drwala Klasyczny z kotletem wołowym, serowym, chipsami z boczku i prażoną cebulką. Burger Drwala z Kurczakiem z kotletem drobiowym w chrupiącej panierce.Burger Drwala z Żurawiną, czyli klasyka z dodatkiem słodkiego sosu. Burger Drwala na Ostro z pikantnym sosem i papryczkami jalapeno. W ofercie znajdziemy również Burger Drwala Podwójny z dwoma kotletami wołowymi, kotletem serowym, boczkiem i cebulką.Według nieoficjalnych doniesień internautów, w niektórych restauracjach McDonald's widnieją już tablice informacyjne z cenami popularnej kanapki. Prezentują się następująco:Burger Drwala Klasyczny 24,90 złBurger Drwala Podwójny 29,90 złBurger Drwala z Kurczakiem 24,90 złBurger Drwala z Żurawiną 26,40 zł.Przepis na domowy burger Drwala jest przepisem na kanapkę na ostro. Jeśli wolisz klasyczną wersję, pomiń sos pikantny i nie dodawaj marynowanej papryczki jalapeno. Burger Drwala będzie smakować jak z McDonald's.

Jakie jest najlepsze mięso na gulasz?
19.11.2022 19:22 Jakie jest najlepsze mięso na gulasz? Znamy odpowiedź

Gulasz jest prostym daniem jednogarnkowym, które wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Kluczowy jest rodzaj mięsa i sposób jego przyrządzenia. Jakie jest najlepsze mięso na gulasz? Danie będzie idealne na rodzinny obiad i zachwyci smakiem każdego.Gulasz możemy przyrządzić na samym mięsie, warto jednak wzmocnić jego smak odpowiednimi dodatkami. Papryka czerwona, pomidory, grzyby, marchewka i cukinia to warzywa, które doskonale łączą się z duszoną wieprzowiną i wołowiną.Nie każdy kawałek wołowiny i wieprzowiny nadaje się na gulasz. Danie wymaga mięsa, które będzie miało przerosty tłuszczu i włókien. To właśnie one są nośnikiem smaku, a w trakcie gotowania tworzą pełen smaku sos. Jakie jest najlepsze mięso na gulasz?Samo mięso na gulasz musimy dobrze przygotować. Zrezygnujmy z solenia wieprzowiny i wołowiny przed duszeniem. Dodajmy przyprawy i cebulę, zalejmy gorącą wodą i duśmy do miękkości. Dopiero wtedy dodajemy inne składniki. Jakie jest najlepsze mięso na gulasz? Do dania jednogarnkowego wybierzmy tłuste kawałki wołowiny lub wieprzowiny.

sos pieprzowy
15.11.2022 22:57 Jak zrobić sos pieprzowy do mięs? Ciepły, szybki, doda smaku też innym potrawom

Sosy są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Dodają im smaku, wyrazu i soczystości. Jeśli chodzi o dania mięsne, doskonale pasują do nich pikantne sosy, takie jak klasyczny sos pieprzowy. Charakteryzuje się on kremową konsystencją oraz wyraźnie wyczuwalnym smakiem przyprawy. Taki sos podkręci niejeden mięsny posiłek.Sos pieprzowy oryginalnie podaje się do steków wołowych. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by w jego towarzystwie zaserwować wieprzowinę, kurczaka lub rybę. Ten sos jest doprawdy uniwersalny w zastosowaniu.Sos pieprzowy możesz zrobić w rozmaitych wariantach. Przygotuj bardziej pikantną wersję z suszonych ziaren lub łagodniejszą z użyciem pieprzu marynowanego oraz mleka. Niezależnie, który wariant wybierzesz, gotowy sos pieprzowy będzie wyśmienitym dodatkiem.

Kremowy sos grzybowy - prosty przepis
06.11.2022 21:53 Jedwabiście kremowy sos grzybowy. Wielki przysmak z darów lasu

Czy wiecie, jak zrobić kremowy sos grzybowy? Pyszny i pełen aromatu dodatek bez trudu wykonacie w domu. Potrzebować będziecie tylko świeżych leśnych grzybów i kilku innych składników, które z pewnością znajdziecie w każdym sklepie. Koniecznie spróbujcie — tak aksamitny sos dawno nie gościł na waszym talerzu.Domowy sos grzybowy jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Sprawdzi się zarówno w kombinacji z pieczonym mięsem, jak i delikatnymi kluskami ziemniaczanymi czy makaronem. Zrobienie go jest niezwykle proste i wymaga zaledwie kilku produktów.

sztuka mięsa w sosie chrzanowym
06.11.2022 17:01 Sztuka mięsa w sosie chrzanowym. Przypominamy popularny specjał sprzed lat

Przypominamy dziś przepis, który jeszcze kilkanaście lat temu uchodził za prawdziwy przysmak. Mowa o sztuce mięsa w sosie chrzanowym. Długo gotowany kawałek wołowiny, podany z aromatycznym dodatkiem, niektórzy pamiętają z rodzinnego domu. Czy znasz to eleganckie danie?Do przygotowania sztuki mięsa w sosie chrzanowym należy wybrać odpowiedni kawałek tuszy. Dobrze sprawdzi się tutaj pręga wołowa. Poprzerastane tłuszczykiem mięso zachowuje soczystość podczas gotowania. Mimo niewątpliwych walorów kulinarnych, pręgę można dostać w sklepie w całkiem rozsądnej cenie.

jak zagęścić sos bez mąki
05.11.2022 22:17 Jak zagęścić sos bez mąki? Mamy najlepsze patenty

Jeśli Twoje danie wyszło zbyt rozwodnione, mamy kilka prostych sposobów, jak temu zaradzić. Nie musisz nawet używać do tego celu mąki. Wystarczy dodać jeden ze sprawdzonych składników lub zwyczajnie zredukować ilość wody w potrawie. Zobacz, jak prosto i skutecznie zagęścić sos bez mąki.Intensywny, gęsty sos to podstawa wielu potraw. Zagęszczanie go mąką może jednak zmienić smak podanego posiłku, ponad to stanowi ona także źródło zbędnych kalorii. Na szczęście istnieją skuteczne metody jak zagęścić sos bez mąki. Zdziwisz się, jakie to proste.

sałatka jarzynowa
25.10.2022 19:14 Jak przedłużyć świeżość sałatki jarzynowej? Kilka składników robi ogromną różnicę

Sałatkę jarzynową często przygotowuje się w większych ilościach, więc jej nadmiar trzeba odpowiednio przechowywać. Aby sałatka dłużej pozostała świeża, lepiej unikać dodawania do niej szybko psujących się składników. Należy do nich na przykład majonez, ale nie tylko. Co jeszcze może przyspieszyć psucie się sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa często uświetnia świąteczny stół. Potem zazwyczaj zostaje spora jej ilość, którą je się przez kilka kolejnych dni. Warto dowiedzieć się, które składniki sałatki odpowiadają za jej szybsze zepsucie, po to, by dodać je w ostatniej chwili.

Sos ze śliwek
24.10.2022 12:56 Znakomity sos do mięsa i nie tylko zrobisz z pysznego jesiennego owocu. Smak na długo pozostanie w pamięci

Sos ze śliwek podkręci smak niejednego dania. Gęsty, aromatyczny i wyrazisty dodatek na bazie sezonowego owocu odmieni wasze spojrzenie na ten składnik. Jest tak smaczny, że bliscy będą zajadać go łyżkami. Spróbujecie?Śliwka świetnie smakuje w deserach, lecz w daniach wytrawnych również znajdzie się dla niej miejsce. Pyszny sos z jesiennym owocem w roli głównej znakomicie uzupełniają pomidory i ostre papryczki. Z wyglądu przypominał będzie klasyczny sos barbecue, ale jego smak bije na głowę amerykański specjał.Jeżeli nie lubicie pikantnych przysmaków, sos ze śliwek możecie zrobić z pominięciem chili lub zastąpić ją kawałkiem czerwonej papryki słodkiej — najlepiej upieczonej i bez skórki. Zachęcamy jednak, by dodać choć odrobinę — wtedy rarytas jest najsmaczniejszy.

gęsty sos
20.10.2022 22:00 3 nietypowe składniki, którymi zagęścisz sos. Czas by mąka odeszła w niepamięć

Zwykle zagęszczasz sosy mąką? Zamień ją na inne produkty, a będzie smaczniej i zdrowiej. Poznaj trzy składniki, dzięki którym zagęścisz sos, a nawet zupę. Danie nie zmieni smaku, nie przypali się, a w sosie nie będzie grudek. Fasola, chleb razowy i ugotowany ziemniak spiszą się w tej roli znakomicie. Sosy mięsne przeważnie zagęszczamy zwykłą mąką. Musimy jednak dobrze ją rozmieszać z wodą, a następnie pilnować, żeby nie powstały nieapetyczne grudki. Zagęszczanie sosu będzie o wiele prostsze, kiedy zamienimy mąkę na inne składniki. Do zagęszczania sosu wybierzmy fasolę białą lub czerwoną, ziemniaki albo razowe pieczywo. Składniki błyskawicznie zagęszczają całe danie, a sos staje się aksamitny. Fasola i ziemniaki są doskonałym zamiennikiem mąki, gdy musimy uważać na gluten. Chleb potrafi też dodać potrawie smaku.Fasola, chleb razowy i ziemniaki nadaje się nie tylko do zagęszczania sosu. Produktami możemy równie dobrze zagęścić każdą zupę. Pamiętajmy, że sosy i zupy z dodatkiem mąki są ciężkostrawne i bardziej kaloryczne. Wybierajmy więc jej zdrowsze zamienniki.

Bajeczne, duszone grzyby Marty Stewart. Na ich smak wpływają proste detale
20.10.2022 17:54 Bajeczne, duszone grzyby Marthy Stewart. Na ich smak wpływają proste detale

Jesienią koniecznie wybierzmy się do lasu na grzyby. Przygotujemy z nich wiele wyśmienitych dań, w tym grzyby duszone według przepisu Marthy Stewart. Stewart do grzybów dorzuca kilka dodatków, dzięki którym danie nabiera niezwykłego aromatu.Grzyby duszone możemy podać z kromką świeżego pieczywa, ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem lub ulubionym mięsem pieczonym. Tak przygotowane grzyby zachwycają smakiem i aromatem. Warto więc skorzystać z ich obfitości i pokusić się o przygotowanie grzybów z patelni. Sekretem smaku grzybów duszonych według Marthy Stewart są dodatki i odpowiednia długość smażenia. Na początku Martha smaży grzyby wyłącznie na maśle i oliwie, aż się zarumienią. Następnie dodaje do nich pozostałe składniki. Na samym końcu wlewa słodką śmietanę, żeby sos stał się gęsty i kremowy.Grzyby leśne przygotujmy jeszcze tego samego dnia, w którym je zebraliśmy, wtedy będą najsmaczniejsze. Grzyby dokładnie oczyścimy z igieł, piasku i ziemi przy pomocy szczoteczki. Potem opłuczmy je w letniej wodzie z dodatkiem soli, osączmy i pokrójmy.

Sos grzybowy Tomasza Strzelczyka
15.10.2022 14:06 Prosty przepis na sos grzybowy od Tomasza Strzelczyka. 1 składnik jest niezastąpiony

Sos grzybowy powinien być gęsty i aromatyczny. Tomasz Strzelczyk podkreśla smak leśnych skarbów, dodając czosnek. Wystarczy rozdrobnić kilka ząbków i wrzucić pod koniec gotowania, a przysmak nabierze charakteru. Musicie spróbować.Dobrze przyrodzony sos grzybowy nie może być zbyt rzadki. Zaproponowany przez Tomasza Strzelczyka przepis pozwoli wam przygotować dodatek o niezwykle kremowej konsystencji. Będzie świetny do klusek placków czy mięsa, a nie zrobienie go nie wymaga wiele wysiłku. Skusicie się?

sos paprykowy
14.10.2022 09:54 Jak zrobić pikantny sos paprykowy? Wspaniale podniesie smak mięs i wędlin

Jeśli lubisz ostre smaki, na pewno rozsmakujesz się w naszym pikantnym sosie paprykowym. Przygotowany ze słodkiej czerwonej papryki z dodatkiem papryczki chili, jest idealnym, uniwersalnym dodatkiem do wielu dań. Z pikantnym paprykowym sosem pod ręką możesz zapomnieć o istnieniu ketchupu.Sos paprykowy smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz użyć go jako dodatku do makaronu, mięsa, smarować nim kanapki czy nawet wykorzystać jako dip. Warto przygotować większą porcję, gdyż sos znika ze słoika w mgnieniu oka.

sos do zapiekanki
13.10.2022 20:27 Jedwabiście kremowy serowy sos do zapiekanki ziemniaczanej lub z makaronem. Będą Cię błagać o przepis

Zapiekanki obiadowe są prostym i pożywnym daniem, które łatwo przygotować ze składników akurat zalegających nam w lodówce. Makaronową lub ziemniaczaną bazę zalewa się sosem i wstawia do piekarnika. Przedstawiamy uniwersalny przepis na serowy sos do zapiekanki. Jego kremowej konsystencji trudno się oprzeć.Nasz sos do zapiekanki powstaje na bazie mleka, mąki oraz żółtego sera. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności i doprawić je do smaku. Ten serowy sos do zapiekanki to szybki i prosty sposób na wyśmienity obiad.

maślaki w sosie śmietanowym
12.10.2022 20:32 Z jakich grzybów wychodzi najlepszy sos? Odpowiedź jest tylko jedna. Mamy kapitalny przepis

W sezonie jesiennym grzyby możemy znaleźć w swoich spiżarniach pod każdą postacią. My prezentujemy jeszcze jedną grzybowa odsłonę czyli maślaki w sosie śmietanowym. Tak przygotowane grzyby idealnie komponują się nie tylko jako dodatek do dań mięsnych. Zdziwisz się niebywałą uniwersalnością tej potrawy.Maślaki są grzybami, które nie za bardzo nadają się do suszenia, za to świetnie się smażą i duszą. To sprawia, że doskonale sprawdzają się jako baza do zup czy sosów. Aksamitne maślaki w sosie śmietanowym pasują do dań mięsnych i rybnych. Możesz podać je z plackami ziemniaczanymi lub jako dodatek do pieczywa. Możliwości są nieograniczone.

jajka w sosie
09.10.2022 07:44 Podajesz majonez do gotowanych jaj? Sos musztardowy jest lepszym rozwiązaniem

Jajka na twardo zwykle podajemy z majonezem. Jednak doskonale smakują również w towarzystwie innych, wyrazistych dodatków. Dziś proponujemy wam przygotowanie prostego, a jednocześnie pysznego sosu na bazie musztardy. Będzie kremowy i bardzo smaczny — nikt mu się nie oprze.Jeśli nie chcecie podawać do jajek ostro doprawionego majonezu, mamy dla was inny smaczny pomysł. Wyrazisty i kremowy sos musztardowy z powodzeniem zastąpi jajeczny klasyk. Przygotowuje się go w kilka chwil, a smak na długo zapada w pamięć. Spróbujecie?

Rozgrzewająca surówka z cukinii
02.10.2022 21:33 Mało znana, rozgrzewająca surówka z cukinii. W sam raz na chłodny dzień

Pełna charakteru surówka z cukinii ożywi niejeden obiad. Rozgrzewający dodatek czosnku i ostrej papryki sprawi, że warzywo będzie smakowało obłędnie. Koniecznie spróbujcie — na chłodniejsze dni będzie znakomita i ekspresowo zniknie z talerzy. Szukacie prostej i wyrazistej surówki do niedzielnego obiadu? Specjał z cukinii z pikantnym sosem na bazie oliwy z oliwek będzie w sam raz. Przyjemnie rozgrzewa i chrupie — każdemu posmakuje. Warto skosztować.

kluski śląskie
22.09.2022 22:45 Słoneczne kluski śląskie zachwycają nie tylko kolorem. Przepis jest banalnie prosty

Kluski śląskie są serwowane w naszych domach przez cały okrągły rok. Na jesień możemy nieco odświeżyć ten popularny dodatek i przygotować je w nowej odsłonie. Kluski śląskie z puree z dyni mają piękny pomarańczowy kolor i subtelny słodkawy smak. Palce lizać.Słoneczne kluski śląskie można podawać z tradycyjnym mięsnym sosem, ale będą idealnie pasować też z sosem grzybowym lub śmietanowym. W każdej odsłonie sprawdzą się wyśmienicie, a przy tym ich przygotowanie jest banalnie proste.

Jak zrobić sos ze świeżych grzybów?
15.09.2022 16:51 Jak zrobić sos ze świeżych grzybów? Idealny do makaronu i nie tylko

Sos ze świeżych grzybów jest doskonałym pomysłem na szybki obiad. Wystarczy aromatyczny miks leśnych specjałów i nabiału podać z dowolnym makaronem lub kluskami. Zrobienie dania nie zajmie więcej niż pół godziny, a rodzina będzie zachwycona. Grzyby leśne mają wielu amatorów. Wczesną jesienią, gdy w lasach nietrudno znaleźć podgrzybki czy borowiki, makaron z sosem na ich bazie można wyczarować w zaledwie kilka chwil. Jego smak bije na głowę dania podawane w niejednej restauracji. Skusicie się?

Przepis na kurki w śmietanie. Aromatyczny sos w sam raz do obiadu
07.09.2022 13:57 Przepis na kurki w śmietanie. Aromatyczny sos w sam raz do obiadu

Sos z kurek ze śmietaną i natką pietruszki sprawdzi się w roli aromatycznego dodatku do obiadu. Jest prosty w przygotowaniu, pyszny i uniwersalny. Możesz go zaserwować w miejsce jarzynki, polać nim ziemniaki, kaszę lub makaron. Koniecznie sięgnij po ten sezonowy specjał. Sezon na kurki trwa w najlepsze, dlatego też wykorzystajmy go maksymalnie. Z kurek przygotujemy wiele świetnych dań, między innymi zupy, sosy, pierogi, jajka faszerowane, jajecznicę. Sos z kurek jest bardzo uniwersalny i wykorzystamy go do przygotowania rewelacyjnych dań.Kurki w śmietanie warto podać do pieczonego schabu, polędwiczek wieprzowych, kotletów schabowych. Możemy polać nim placki ziemniaczane, ugotować do niego ryż, makaron, kaszę. Sos z kurek doskonale pasuje również do ziemniaków i jajka sadzonego. Każde danie polane aromatycznym sosem zyskuje wspaniały smak.Sos z kurek przygotujemy z kilku podstawowych składników. Kurki koniecznie smażmy na maśle, ponieważ w ten sposób otrzymamy najlepszy smak. Bardzo ważna jest również świeża natka pietruszki, która rewelacyjnie łączy się z delikatnymi grzybami.