Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Sos holenderski
25.03.2022 22:52 Przepis na sos holenderski krok po kroku według samej Magdy Gessler

Magda Gessler podzieliła się ze swoimi fanami prostym przepisem, który pewnością nie sprawi dużych trudności nawet największym przeciwnikom gotowania. Korzystając z jej przepisu, z łatwością stworzysz pyszny sos holenderski. Jeśli nie za pierwszym razem, to z pewnością za drugim! A pamiętaj, im więcej czasu w kuchni tym prawdziwy smakosz ma więcej zabawy!

Sos beszamelowy
25.03.2022 22:50 Sos beszamelowy, podstawowy przepis na bazę do uwielbianych zapiekanek

Sos beszamelowy wydaje się być trudny w zrobieniu, bo często mały błąd skutkuje jego zepsuciem. Uwielbiany przez większość smakoszy, mocno mleczny i tłusty, idealny do dań zapiekanych. Spróbuj wykonać go z naszym przepisem, aby przygotować najlepszą wersję sosu beszamelowego.

Schab w sosie borowikowym po amerykańsku
25.03.2022 22:47 Schab w sosie borowikowym po amerykańsku

Schab w sosie borowikowym po amerykańskuDelikatny, duszony schab z kremowym sosem grzybowym. Soczyste mięso zanurzone w bogatym i esencjonalnym sosie borowikowym, któremu się nie oprzesz.

siostra Anastazja, sos tatarski
14.03.2022 01:00 Przepis na sos tatarski niezawodnej siostry Anastazji. 1 składnik może budzić zdziwienie

Jesteście wielbicielami sosów majonezowych? Jeśli tak, poznajcie przepis na sos tatarski niezawodnej siostry Anastazji. Jeden jego składnik może budzić zdziwienie. Jednak całość doskonale ze sobą harmonizuje, w wyniku czego powstaje pyszny, apetyczny sos. Idealny do jaj gotowanych na twardo i wędlin.Sos tatarski jest jednym z najpopularniejszych sosów robionych na bazie majonezu. Dzięki wyraźnym w smaku składnikom zamienia się w pełen wyrazu dodatek do wielu potraw. Zwykle dodaje się do niego kiszone ogórki i marynowane grzybki. Jednak siostra Anastazja pokusiła się też o groszek, dzięki czemu, sos nabrał ciekawej konsystencji i apetycznego koloru.

Sos chrzanowy na zimno
08.03.2022 01:00 Sos chrzanowy na zimno. Najlepszy, sprawdzony przepis

Sos chrzanowy na zimno z tartego chrzanu to pomysł na wyśmienity, kremowy sos z dodatkiem majonezu, śmietany i szczypiorku. Sos chrzanowy jest pysznym dodatkiem do zimnej płyty, wędlin, pasztetów, jajek na twardo. Poznaj przepis na wyśmienity sos chrzanowy na zimno.Sos chrzanowy na zimno z tartego chrzanu to pyszny dodatek do zimnej płyty na Wielkanoc, Boże Narodzenie, większe uroczystości i spotkania w rodzinnym gronie lub z przyjaciółmi. Sos ma bardzo ciekawy smak, z jednej strony jest dość ostry, a z drugiej skutecznie łagodzony majonezem i śmietaną.Taki sos z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Sos możesz również podać do pieczonej i smażonej białej kiełbasy, czy też do pasztetów wegetariańskich. Każda potrawa polana kremowym, chrzanowym sosem smakuje wyśmienicie. Jeśli szukasz pomysłu na sos do kanapek, mięsa i dań wegetariańskich- tu poznasz przepis na sos tatarski, jest przepyszny.

Sos śmietanowy do ziemniaków
03.03.2022 01:00 Sos śmietanowy do ziemniaków - prosty i szybki przepis

Ziemniaki gotowane polane sosem śmietanowym zasmażkowym z posiekanym szczypiorkiem to pomysł na pyszny dodatek do obiadu, a także samodzielny posiłek. Ziemniaki z gęstym, kremowym sosem smakują wyśmienicie. Poznaj przepis na sos śmietanowy do ziemniaków.Jeśli nie masz czasu na gotowanie lub chcesz zrobić prosty, tani, ale bardzo smaczny i pożywny obiad, ugotuj ziemniaki, polej je sosem śmietanowym ze szczypiorkiem i podaj albo z piersią z kurczaka, albo z jajkiem sadzonym. Taki obiad posmakuje każdemu, a Ty przygotujesz go błyskawicznie i to z produktów, które z pewnością masz w domu.Sos robię na zasmażce, dzięki czemu sos jest gęsty i bardziej aromatyczny. Do sosu dodaję szczypiorek, kwaśną śmietanę i doprawiam solą i pieprzem. Ziemniaki gotowane polane kremowym sosem smakują wyśmienicie. Sosem możesz polać również ziemniaki pieczone, talarki, ziemniaki w mundurkach.W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne jajko sadzone, będzie doskonałym dodatkiem do obiadu.

Jak zrobić sos majonezowy?
01.03.2022 01:00 Jak zrobić sos majonezowy? Wyjawiamy doskonały przepis

Sos majonezowy z przyprawą curry to prosty i błyskawiczny sos do wielu dań, w tym tostów, frytek, krojonych w słupki warzyw. Sos jest kremowy, gesty i doskonale wzmacnia smak każdej potrawy. Jak zrobić sos majonezowy?Sos majonezowy z dodatkiem curry i miodu to świetny sos, który wykorzystasz niemal do każdego dania- do tostów, frytek, grillowanego mięsa, sałatek, kanapek i wielu innych. Sos ma kremową konsystencję i jest naprawdę przepyszny.Sos zrobisz w dosłownie kilka minut, wystarczą podstawowe składniki. W przepisie podany jest gotowany majonez, jednak możesz go również przyrządzić samodzielnie, a będzie jeszcze smaczniejszy i przede wszystkim mniej kaloryczny i ciężki- tu poznasz przepis na majonez dietetyczny bez oleju.Równie smacznym sosem jest tradycyjny sos tatarski, podaj go do zimnej płyty, wędlin, serów, mięsa, a wszyscy będą zachwyceni.

Biała kiełbasa podczas gotowania
19.02.2022 01:00 Obłędnie pyszna biała kiełbasa w sosie śmietanowym

Biała kiełbasa wcale nie musi być jedzona jedynie w żurku, jako odświętne danie. W pyszny i szybki sposób można przygotować ją w sosie śmietanowym z udziałem czosnku, cebuli oraz masła. Tak podana kiełbasa charakteryzuje się obłędnym aromatem oraz jeszcze lepszym smakiem. Biała kiełbasa jest mocno niedocenionym produktem, ponieważ Polacy ograniczają się do podawania jej jedynie z żurkiem. Ewentualnie niekiedy smażona jest również na grillowym ruszcie podczas wakacji na majówkę. Poniższy przepis nie tylko pozwala cieszyć się smakiem białej kiełbasy w nowym wydaniu, lecz także wprowadza powiew świeżości do codziennego jadłospisu. Jeśli więc chcesz sprawdzić coś niecodziennego, sięgnij po dzisiejszą propozycję.

 Sos chrzanowy do białej kiełbasy. Szybki przepis
18.02.2022 01:00 Sos chrzanowy do białej kiełbasy. Szybki przepis

Sos chrzanowy do białej kiełbasy na gęstym jogurcie naturalnym to szybki sos, który przygotujesz w dosłownie 2-3 minuty, a efekt zachwyci wszystkich miłośników mięsa. Sos jest gęsty, bardzo aromatyczny, lekko ostry i doskonale łączy się z wieprzowiną. Poznaj szybki przepis na sos chrzanowy do białej kiełbasy.Białą kiełbasę jemy głównie w Wielkanoc, jest świetnym dodatkiem do żurku i barszczu białego. Podana samodzielnie na ciepło smakuje najlepiej w towarzystwie aromatycznego sosu na bazie chrzanu i jogurtu. Kiełbasa biała jest pysznym pomysłem na śniadanie, obiad lub kolację wielkanocną.Biała kiełbasa to mięso mielone z czosnkiem i przyprawami, które świetnie łączą się z ostrym chrzanem, wzmacniając smak całego dania. Jogurt nadaje gęstego, kremowego wykończenia i delikatnie neutralizuje ostrość chrzanu i czosnku z kiełbasy. W tym artykule dowiesz się, jak ugotować białą kiełbasę bez pękania. Jeśli natomiast chcesz usmażyć ją na patelni- tu poznasz prosty i sprawdzony przepis na kiełbasę smażoną z czosnkiem, majerankiem i rozmarynem.

Sos śmietanowy do pulpetów. Niezawodny przepis
18.02.2022 01:00 Sos śmietanowy do pulpetów. Niezawodny przepis

Sos śmietanowy do pulpetów to smaczny, lekki, kremowy sos, dzięki któremu pulpety smakują wyśmienicie. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodaj również ulubioną zieleninę- natkę pietruszki lub koperek, a będzie przepysznie. Poznaj niezawodny przepis na sos śmietanowy do pulpetów.Pulpety to danie, które wszyscy doskonale znamy. Delikatne, aromatyczne kuleczki z mięsa mielonego, doprawionego czosnkiem, cebulką i ziołami prowansalskimi rozpływają się w ustach. Pulpety najlepiej smakują z sosem: śmietanowym, kurkowym, koperkowym i pomidorowym. Sos śmietanowy to bardzo prosty sos, który dzięki przyprawom i zieleninie ma złożony smak. Sos jest gęsty, kremowy i jest pysznym wykończeniem całego obiadu- podaj pulpety z ziemniakami, ogórkiem kiszonym i całość polej sosem, a wszyscy będą zachwyceni. Przed wlaniem śmietany do garnka, zahartuj ją z mąką i odrobiną zimnej wody. W ten sposób unikniesz zważenia lub powstania grudek, które wyglądają nieestetycznie i psują smak sosu. Do sosu śmietanowego dodaj posiekany koperek lub natkę pietruszki, wyjdzie pysznie.Pulpety zrobisz nie tylko z wieprzowiny lub indyka- tu poznasz przepis na pyszne pulpety wołowe, są wyjątkowo aromatyczne i pełne smaku.

Racuchy Karola Okrasy
18.02.2022 01:00 Obłędnie pyszne jogurtowe racuchy według Karola Okrasy

Racuchy niejednokrotnie wybierane są jako klasyczny deser po obiedzie, czy jako samodzielnie danie. Aby nadać im nowego smaku, Karol Okrasa podaje je z sosem na bazie soku pomarańczowego i imbiru. Dzięki temu racuszki stają się wyjątkowo orzeźwiające, a ich smak jest jeszcze intensywniejszy. Racuchy nie są skomplikowanym w przygotowaniu daniem, dlatego nie dziwne, że często goszczą na naszych stołach. Ich delikatne wnętrze, słodki smak i chrupiąca skórka sprawiają, że ciężko odmówić kolejnego placka. Karol Okrasa poszedł o krok dalej i zrezygnował z jedzenia racuchów ze zwykłym cukrem - zamiast niego stawia na swój pyszny cytrusowy sos. Sok pomarańczowy, imbir, limonka oraz likier kokosowy pysznie podkreślają smak delikatnych racuchów.

Sos tatarski
17.02.2022 01:00 Jak zrobić sos tatarski?

Sos tatarski to prawdziwy ulubieniec osób, które kochają zimne przekąski i kanapki. Przygotowuje się go na bazie majonezu, musztardy, ogórków konserwowych oraz kaparów. Doskonale pasuje do mięs, wędlin, jajek na twardo i wielu innych. Niżej zdradzamy jak sporządzić go krok po kroku. Początek historii sosu tatarskiego datowany jest na XVIII, kiedy popularne stały się potrawy gotowane "po tatarsku", a więc panierowane mięsa w bułce tartej i smażone na głębokim tłuszczu. W połączeniu z sosem tatarskim smak takich dań jest doskonały. Sos ten łączy w sobie smaki słodkie, kwaśne, słone oraz cierpkie, co daje niesamowite doznania. Często dodaje się do niego kwaśne produkty, jak ocet jabłkowy, musztarda czy sok z cytryny, które podkreślają słoność sosu. Poniższa receptura jest jedną z najbardziej tradycyjnych wersji.

Sos z wołowiny z pieczarkami
09.02.2022 01:00 Sos z wołowiny z pieczarkami. Wychodzi idealnie za każdym razem

Sos wołowy z pieczarkami do ziemniaków, knedli, klusek śląskich jest pomysłem na pyszny obiad dla całej rodziny. Gęsty, aromatyczny sos z wołowiny z dodatkiem warzyw i świeżego tymianku to prawdziwa uczta dla wszystkich smakoszy. Poznaj przepis na sos z wołowiny z pieczarkami do obiadu.Sos z wołowiny jest ciemnym, bardzo aromatycznym, wyraźnym sosem, który doskonale pasuje do niemal każdego dodatku. Kasza, ziemniaki, czeskie knedle, czy kluski śląskie polane gęstym, mięsnym sosem z pieczarkami to jedno z tych dań, po których zawsze chce się dokładkę.Do sosu wybierz kawałek wołowiny bez kości, szczególnie polecam łopatkę, ponieważ ma lekkie przerosty tłuszczu, które podczas gotowania stają się nośnikami smaku. Sos gotuj minimum 1,5 godziny, żeby wołowina była tak miękka, że aż będzie rozpadać się podczas krojenia. Wołowinę duś z włoszczyzną i podsmażoną na oleju cebulką i czosnkiem, które wzmocnią smak całego dania, pamiętaj również o niezbędnych ziołach, które wydobędą najlepszy smak mięsa. Do wołowiny najlepszy jest świeży tymianek, majeranek suszony, liście laurowe i ziele angielskie.Przygotuj również wołowinę w nieco innej wersji- tu poznasz przepis na poliki wołowe z warzywami korzeniowymi w gęstym sosie. Danie wychodzi za każdym razem i smakuje rewelacyjnie.

Sos śmietanowo koperkowy do pulpetów
07.02.2022 01:00 Sos śmietanowo-koperkowy do pulpetów. Fantastyczny dodatek

Sos śmietanowo- koperkowy do pulpetów jest jednym z najlepszych sosów do delikatnych, mięsnych kuleczek. Bazą do sosu jest lekki, ale aromatyczny wywar ugotowany z marchewki, pora i liścia laurowego. Poznaj przepis na domowy sos śmietanowo- koperkowy do pulpetów bez kostki rosołowej.Pulpety, niezależnie od tego, czy przygotowane z mięsa mielonego wieprzowego, czy drobiowego, zawsze smakują rewelacyjnie, są delikatne, miękkie, soczyste. Pulpety do obiadu będą smakować jeszcze lepiej, kiedy ugotujesz do nich sporą ilość sosu. Domowy sos śmietanowo- koperkowy to bardzo aromatyczny dodatek do pulpetów. Przygotujesz go na prostym wywarze bez dodatku kostki rosołowej, dzięki czemu sos będzie o wiele zdrowszy i pozbawiony sztucznych ulepszaczy smaku. Do sosu możesz dodać również łyżeczkę tartego chrzanu, który podbije cały smak i doda ostrości.Pulpety w sosie śmietanowo- koperkowym są genialnym pomysłem na obiad, podaj je z tłuczonymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym, a znikną z talerzy błyskawicznie. Jeśli chcesz, żeby sos miał mięsny posmak, przed dodaniem śmietany i mąki obgotuj w nim pulpety. Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczny sos do pulpetów- tu poznasz przepis na pulpety w sosie kurkowym, czyli danie idealne w chłodne, jesienne i zimowe dni.

Jak zrobić sos śliwkowy do mięs?
07.02.2022 01:00 Jak zrobić sos śliwkowy do mięs?

Sos śliwkowy jest świetnym dodatkiem do mięsa, wzmacnia jego smak i aromat. Sos śliwkowy jest bardzo uniwersalny- pasuje zarówno do drobiu, kaczki, jak i schabu, polędwiczek, pieczeni i wędlin. Sos przygotujesz z suszonych i świeżych owoców. jak zrobić sos śliwkowy do mięs z suszonych śliwek? Jak zrobić sos śliwkowy do mięs ze świeżych śliwek?Sos śliwkowy to jeden z moich ulubionych sosów do mięsa, znacznie podkreśla jego smak, a danie wygląda bardzo świeżo i apetycznie. Sos śliwkowy to również pyszny dodatek do zimnej płyty, doskonale komponuje się z wędlinami i pasztetem. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić dwa rodzaje sosu- z suszonych i świeżych śliwek, każdy sos ma swój wyjątkowy smak i jest idealny do mięs. Sos z suszonych śliwek jest bardzo esencjonalny i bardziej wytrwany. Sos ze świeżych owoców jest słodszy i bardziej korzenny, z wyczuwalną nutą goździków i imbiru.Sos śliwkowy podaję do polędwiczek wieprzowych, pieczonego schabu, kaczki, indyka. Schab pieczony z sosem jest idealny zarówno na obiad, jak i na zimną płytę, jako dodatek do kanapek- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić soczysty, pieczony schab na kanapki.

Sos z serka mascarpone do mięsa
04.02.2022 01:00 Sos z serka mascarpone do mięsa - lekki i kremowy dodatek

Sos z serka mascarpone do mięsa to pomysł na aksamitny sos, idealny do schabu, polędwiczek i filetów z kurczaka. Danie jest jednogarnkowe i przygotujesz je w niecałą godzinę, mięso będzie idealnie miękkie, a sos z mascarpone, musztardy francuskiej i cebulki doskonale uzupełni całą potrawę. Poznaj przepis na sos z serka mascarpone do obiadu.Mascarpone jest delikatnym, kremowym serkiem o delikatnym smaku. Najczęściej wykorzystujemy go w kuchni do deserów i kremów do przekładania ciast i tortów, jednak mascarpone równie dobrze sprawdza się w wytrawnych daniach. Jeśli masz ochotę na pyszny deser po obiedzie- tu poznasz prosty przepis na tartę śliwkową z mascarpone i migdałami. Sos z mascarpone do mięsa to propozycja na szybki, jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Sos najczęściej przygotowuję do schabu, dobrze rozbite, cienkie kawałki mięsa duszone w mascarpone i musztardzie mają świetny smak, są delikatne i miękkie.Schab w sosie z mascarpone podaję z ziemniakami tłuczonymi lub pieczonymi w mundurkach, puree lub kopytkami. Lekka surówka warzywna, ogórki kiszone, fasolka szparagowa lub szparagi doskonale uzupełniają całe danie, które znika błyskawicznie z talerzy.Z mascarpone zrobisz również wyśmienity sos do makaronu- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić bosko kremowy sos z mascarpone z suszonymi pomidorami i roszponką

Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym
01.02.2022 01:00 Idealne na obiad pulpety wieprzowe w sosie koperkowym

Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym to pomysł na pyszne danie dla całej rodziny. Pulpeciki gotowane w aromatycznym sosie warzywnym z koperkiem są delikatne, miękkie i aż rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na tradycyjne pulpety wieprzowe w sosie koperkowym.Pulpety w sosie koperkowym to jedno z podstawowych dań polskiej, domowej kuchni. Wszyscy znamy je już z czasów dzieciństwa, kiedy były przygotowywane przez nasze mamy i babcie. Delikatne, puszyste i miękkie kuleczki mięsne polane sosem koperkowym to jedno z najlepszych domowych potraw. Sekretem idealnych pulpetów jest ich gotowanie w sosie przed dodaniem do niego śmietany i mąki, dzięki czemu mięso ugotuje się bez ryzyka przypalenia. Pulpety koniecznie obsmaż przed gotowaniem, aby wieprzowina była zwarta i nie rozleciała się w sosie. Pulpety uwielbiam w tradycyjnej wersji, z ziemniakami tłuczonymi lub puree i ogórkami kiszonymi. Pulpety świetnie smakują również z kromką świeżego pieczywa. Pulpety przygotujesz w nieco innym stylu- tu poznasz przepis na rybne pulpety z dodatkiem suszonych pomidorów, są idealne na obiad i kolację.

Sos z brokułów do makaronu
31.01.2022 01:00 Sos z brokułów do makaronu - szybki, sprawdzony obiad

Sos z brokułów do makaronu to pomysł na prosty obiad włoskiej kuchni. Sos na bazie brokuła, świeżej bazylii, czosnku i parmezanu to niezwykle aromatyczny dodatek do makaronu. Poznaj przepis na sos z brokułów do makaronu, idealny na obiad, lunch i kolację.Sos brokułowy z parmezanem, czosnkiem i świeżą bazylią jest bezkonkurencyjnym, lekkim sosem do makaronu w włoskich stylu. Danie jest idealne zarówno w zimowe, pochmurne dni, jak i upalne popołudnia, jest świeży, aromatyczny, ziołowy, jest przepyszny.Sos do makaronu z brokułem ma również wyczuwalną nutę oliwy z oliwek i cytryny. Danie gotuję go zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na błyskawiczny, ale pożywny i smaczny obiad, lunch lub kolację. Do sosu ugotuj swój ulubiony makaron, osobiście polecam penne lub paccheri, czyli grube, krótkie rurki, które doskonale łączą się z każdym sosem i wyglądają bardzo ładnie, jak z prawdziwej, włoskiej restauracji. Każdą porcję makaronu podsmażam z sosem na patelni, aby rurki były jeszcze smaczniejsze.Jeśli również jesteś miłośnikiem włoskiej kuchni i lubisz proste i szybkie dania- tu poznasz przepis na domowe pesto bazyliowe, idealne do makaronów, mięs i sałatek w prawdziwie włoskim stylu.

Przysmak świętokrzyski
30.01.2022 01:00 Niezapomniany smak dzieciństwa - Przysmak Świętokrzyski

Większość Polaków, których dzieciństwo przypadło na okres późnego PRL-u, z pewnością pamięta pyszną przekąskę do samodzielnego przygotowania - Przysmak Świętokrzyski. W tamtych czasach smażone na oleju chrupki z mąki były prawdziwym luksusem. Jeśli tęsknisz do ich smaku, mamy dobre wieści. Przysmak można kupić w niektórych sklepach i poniżej pokazujemy propozycje, dzięki którym jeszcze raz przypomnisz sobie, jak smakuje. Przysmak Świętokrzyski jest klasyką, która niegdyś była obowiązkowym elementem imprez, posiadówek czy wieczorów filmowych. Ta błyskawiczna w przygotowaniu przekąska nie tylko efektownie zwiększa swoją objętość podczas smażenia, lecz również obłędnie smakuje. Większość zajadała się nią bez żadnych dodatków - najlepiej smakowały jeszcze ciepłe, zaraz po odsączeniu z nadmiaru oleju. Co ciekawe istnieje wiele sposobów podania Przysmaku, o których więcej wyjawiamy poniżej.

Sos truskawkowy do pyz
27.01.2022 01:00 Słodki i przepyszny sos truskawkowy do pyz

Sos truskawkowy do pyz to pyszny, owocowy sos z dodatkiem wanilii i jogurtu naturalnego. Sos jest słodki, orzeźwiający i kremowy jednocześnie, jest przepyszny. Polej nim pyzy, a obiad ekspresowo zniknie z talerzy. Poznaj przepis na sos truskawkowy do pyz, dzieci i dorośli go uwielbiają.Druga połowa czerwca to najlepszy czas w roku, wtedy też możemy cieszyć się najlepszymi, polnymi owocami, czyli truskawkami. Sezon na truskawki jest niestety krótki, dlatego też wykorzystaj go jak najlepiej i przygotuj z owocami pyszne dania i desery dla całej rodziny.Sos do pyz ziemniaczanych jest przepysznym uzupełnieniem dania. Delikatne kluseczki oblane owocowo- jogurtowym sosem z wyczuwalną nutą wanilii to jedno z moich ulubionych, letnich obiadów. Kochają je wszyscy, niezależnie od wieku. Sos truskawkowy wykorzystasz również do pierogów na słodko, pampuchów, czyli klusek na parze, knedli, polejesz nim ryż i makaron. Sos ma tak świetny smak, że będziesz musiał pilnować, aby nikt nie podjadał przed obiadem.Z truskawek przygotujesz również wyśmienite ciasta- tu poznasz przepis na ciasto biszkoptowe z truskawkami i śmietaną. Ciasto to absolutny hit wakacyjny, który gości na moim stole w każdy weekend, kiedy tylko jest sezon na najlepsze owoce świata.

Do czego warto podać sos tzatziki?
26.01.2022 01:00 Do czego warto podać sos tzatziki? Rozwiewamy wątpliwości

Sos tzatziki to oryginalny sos grecki, który stał się niezwykle popularny ze względu na swój wyjątkowy smak i uniwersalne zastosowanie. Jogurt grecki, koperek, świeży ogórek zielony, czosnek i sok z cytryny to składniki na doskonały sos w greckim stylu. Jak zrobić sos tzatziki? Do czego warto podać sos tzatziki?Sos tzatziki to prosty, ale rewelacyjny w smaku sos, który z łatwością przygotujesz samodzielnie w domu. Sos jest gęsty, lekki, świeży, ale i wyraźny. Sos dopraw wyłącznie oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, pieprzem i solą, inne przyprawy są zupełnie zbędne.Grecki sos tzatziki ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, ponieważ świetnie łączy się zarówno z mięsem, rybami, owocami morza, jak i warzywami podanymi w różnej formie. Poznaj przepis na tradycyjny sos grecki i dowiedz się, z jakimi potrawami go podawać, aby stworzyć perfekcyjne dania.Nie wyrzucaj obierków po ogórku zielonym- w tym artykule poznasz sprytne patenty na wykorzystanie obierków, dzięki którym nic w kuchni nie będzie się marnować.

Pulpety z sosem koperkowym Magdy Gessler
25.01.2022 01:00 Soczyste i miękkie pulpeciki w sosie koperkowym według Magdy Gessler

Pulpeciki duszone w sosie są idealnym obiadem, jeśli przygotuje się je w taki sposób, aby w środku były soczyste i delikatne. Przepis na klopsy w sosie koperkowym Magdy Gessler pozwala sporządzić właśnie taką potrawę i nikt nie będzie w stanie nie wziąć dokładki. Poniżej zdradzamy tajniki receptury restauratorki krok po kroku. Polskie pulpeciki wywodzą się z kuchni włoskiej, gdzie podobne danie nazywane jest "le polpette". W praktyce są one niewielkimi kotletami mielonymi, choć podawanie ich z sosem sprawia, że są znacznie soczystsze i intensywniejsze w smaku. Magda Gessler w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji", podczas którego odwiedziła lubelską restaurację "Ąka" przypomniała swoim widzom o bardzo prostym przepisie na pulpeciki. Gwiazda TVN-u podaje je w sosie koperkowym.

Sos warzywny do makaronu
24.01.2022 01:00 Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Sos warzywny do makaronu z czerwoną soczewicą, cukinią i papryką to pomysł na wyśmienity, bezmięsny obiad dla całej rodziny. Pożywny, aromatyczny sos doskonale łączy się z każdym rodzajem makaronu, tworząc pyszne danie. Poznaj przepis na sos warzywny do makaronu.Makaron to zawsze świetny pomysł na obiad. Niezależnie od tego, czy przygotujesz do niego sos mięsny, śmietanowy, czy warzywny, zawsze wyjdzie smacznie i zniknie z talerzy błyskawicznie. Sos warzywny z soczewicy, papryki i cukinii to mój kulinarny hit, każdy go chwali i prosi o przepis.Soczewica czerwona jest delikatniejsza od białej, ma mniejsze ziarna i ugotujesz ją w 15-20 minut. Czerwona soczewica nie posiada łupinek, przez co jest łatwo przyswajalna przez organizm, jest sycąca, ale nie powoduje wzdęć.Wszystkie warzywa do sosu podsmażam na oliwie z oliwek, następnie duszę w bulionie warzywnym, aby całe danie miało jeszcze pełniejszy smak i aromat. Sos warzywny możesz również przygotować w większej ilości, włożyć do słoików i pasteryzować, aby następnym razem zrobić pyszny obiad w 5 minut.Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienity makaron z sosem- tu poznasz przepis na bosko kremowy sos z mascarpone i roszponką, idealny na lunch i obiad.

Fasolka po bretońsku
24.01.2022 01:00 Jak zrobić idealną fasolkę po bretońsku?

Fasolka po bretońsku jest prostym, smacznym i szybkim daniem, które rozgrzewa i poprawia humor nawet w najgorszy dzień. Aby jeszcze bardziej zwiększyć jej głęboki smak, wsyp do fasolki łyżeczkę słodkiej wędzonej papryki. Dymny aromat nada potrawie rustykalności i domowego ciepła. Dodatkowo papryka odda swój kolor, poprawiając walory estetyczne. Fasolka po bretońsku wybierana jest zwykle po wielu godzinach spędzonych na męczącej pracy, kiedy jedyne, na co ma się ochotę, to zjedzenie czegoś pożywnego. Wystarczy podać fasolkę z kilkoma kromkami świeżego pieczywa i pyszny obiad jest gotowy dla całej rodziny. W kuchni zawsze warto eksperymentować, aby móc odkrywać nowe smaki i doznania. Dlatego zachęcamy do przetestowania poniższej receptury, rzucającej nowe światło na tradycyjną fasolkę po bretońsku. Bardzo możliwe, że po spróbowaniu już nigdy nie wrócisz do starej wersji.

Sos z papryki do słoików
21.01.2022 01:00 Pyszny sos z papryki do słoików

Sos z papryki jest pysznym dodatkiem do makaronów i mięsa. Zrób sos z papryki do słoików, a zachowasz jego smak, aromat i świeżość przez wiele miesięcy. Gotowy sos wystarczy podgrzać i podać z przygotowaną potrawą, będzie pysznie i szybko. Poznaj przepis na sos z papryki do słoików.Papryka czerwona to doskonały dodatek do wielu dań obiadowych, leczo, ryżu, makaronu i zupy krem paprykowej. Sos z papryki czerwonej jest bardzo aromatyczny, lekki i smaczny. Sos przygotujesz z odrobiną octu, dzięki czemu potrawa nie będzie cierpka.Papryka dostępna jest w sklepach przez cały rok i w przeciwieństwie do pomidorów, zimą nie traci swojego smaku, jest również chrupiąca. Sos możesz więc przygotować o każdej porze roku, nie tylko pod koniec lata. Pasteryzacja słoików pozwoli zachować świeżość sosu przez wiele miesięcy.Jeśli lubisz lekko pikantne sosy, dodaj do czerwonej papryki papryczkę chili, która doda ostrości i wyraźnego smaku. Miłośnikom bardzo pikantnych sosów polecam sos z papryczek chili do słoików. Z papryki zrobisz również pyszny ketchup- tu poznasz przepis na domowy ketchup z papryki, doskonały do frytek i wielu dań.