Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Koniecznie przygotuj pierś z kurczaka z tego przepisu. Zarówno konstrukcja, jak i smak tego dania z całą pewnością zaskoczą całą rodzinę. Wszyscy nie tylko poproszą o dokładkę, ale też o to, abyś przygotowywała je znacznie częściej. Sposób jest banalnie prosty.
Niedrogi i łatwy w przygotowaniu sos pieczarkowy potrafi zmienić najbardziej codzienne danie w wykwintny obiad. Z tym przepisem taki sos wychodzi za każdym razem, a przygotowuje się go błyskawicznie.
Sos koperkowy to nie tylko ciepły dodatek do mięs. Poznaj przepis na sos, który dodasz do sałatek i surówkę, a zupełnie odmienisz ich smak.
Ten przepis udowadnia, że przygotowanie obiadu dla całej rodziny nie musi być czasochłonne. Wystarczy, że masz makaron i zrobisz ten wyśmienity sos, a domownicy będą zachwyceni smakiem dania. Kiedy poznasz ten banalnie prosty sposób, będziesz żałować, że nie wpadłaś na to wcześniej.
Szybki deser z ricotty jest stworzony dla zabieganych i niecierpliwych łasuchów. Kilka składników daje pyszny efekt. Nadaje się na śniadanie, lekką przekąskę lub słodką kolację. Sprawdź, a będzie wracać do niego bez przerwy.
Sos tatarski, niezastąpiony towarzysz jajek, powinien wreszcie iść na dietę. Święta to w końcu i tak okazja raczej do wchłonięcia nadmiaru niż niedomiaru kalorii. Dlatego w tym roku na stołach niech zagości sos tatarski bez majonezu.
Zwykle przepis na wątróbkę opiera się na dodaniu do niej jabłka. Tym razem jest trochę inaczej. Dzięki temu pysznemu dodatkowi wątróbkę podasz na Wielkanoc. Oczaruje smakiem rodzinę i gości.
Na twoim wielkanocnym stole muszą się znaleźć jajka faszerowane. Ja robię je na dwa sposoby i w obu przypadkach są smakowite. Zrób je według mojego przepisu, a na pewno zaskoczysz rodzinę na święta.
Sos pieczeniowy nadaje wyjątkowego smaku mięsom, kluskom i makaronom. Warto przyrządzić go w domu, bo właśnie taki jest najlepszy. Polecam przepis, z którego często korzystam, a sos wychodzi, że palce lizać.
Naleśniki nie tylko na słodko. Ten przepis udowodni ci, że lepiej zrobić je ze słonym farszem. Idealnie sprawdzą się w roli obiadu. W moim domu naleśniki po meksykańsku to jedno z ulubionych dań.
Pyszny obiad w godzinę? Tak, jest to możliwe. Zrób klopsiki z obłędnym sosem według tego przepisu, a nie zawiedziesz się. Nie zajmuje to wiele czasu i jest bardzo proste.
Karp to staropolska ryba wigilijna. Podobnie jak sos piernikowy. Zrobiłem go z XVII-wiecznego przepisu, zmieniłem jednak formę tego dania. Domownicy natychmiast polubili tę niespodziankę.
Sos z żurawiny doskonale podkreśli smak świątecznych dań mięsnych. Do jego wykonania wcale nie trzeba wielu produktów. Gdy babcia pokazała mi przepis, nie mogłam uwierzyć, że jest tak prosty. Musiałam spróbować. Wam tez polecam — posmakuje nawet wybrednym.
Obiad z makaronem będzie idealny, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku. W jednym z prostszych przepisów, jakie znalazłam, makaron łączy się z sosem i zapieka. Efekty są więcej niż znakomite i moja rodzina uwielbia to danie. Warto spróbować.
Flaki potrafią być pyszne. Ale to, znalazłem w przedwojennej książce kucharskiej sprawiło, że nie wierzyłem, że jem flaki. Słodycz, oryginalność i delikatność tej receptury czynią z flaków zupełnie inne, delikatne danie.
Sałatka może być smaczna i sycąca. Prosty przepis, który znalazłam w zeszycie mojej mamy, nie raz ratowała mnie, gdy szukałam pomysłu na zdrową kolację. Jest banalny, a smak zwala z nóg. Musicie spróbować.
Prosty przepis z dynią sprawdzi się przy wielu okazjach. Dziś jednak zamiast kolejnego deseru zaproponuję wam rarytas, który z powodzeniem zastąpi obiadowe kotlety lub niezdrowe smażone przekąski. Wykonanie jest banalne, a smak nieziemski. Trzeba spróbować.
Sałatka z cukinii jest idealna na gorące dni. Pierwszy raz spróbowałam jej podczas pobytu w Grecji. Tak mi posmakowała, że postanowiłam przygotować ją również w domu. Wykonanie zajmuje dosłownie kilka chwil i zdecydowanie warto spróbować.
Surówka Colesław do lekkich nie należy. Irena robi ją jednak bez majonezu i śmietany, a cebulę zastępuje innym, łagodniejszym w smaku warzywem. Spróbowałam jej przepisu i byłam zachwycona. Sprawdźcie koniecznie — ten pełen smaku dodatek nie ma sobie równych.
Surówka z pora zaskoczyła mnie ostatnio niebagatelnym smakiem. Podany przez moją ciocię obiadowy dodatek bardzo mi się spodobał i poprosiłam ją o przepis. W żadnej restauracji nie znalazłam niczego podobnego i byłam ciekawa, co powoduje, że jest tak przyjemnie odświeżający. Na liście skalników znalazłam dobrze mi znaną, aromatyczną zieleninę.
Kotlety schabowe po kowalsku są niesamowicie smaczne. Mało popularna odsłona wieprzowiny z dodatkiem sosu z cebulką i sera żółtego jest prosta w wykonaniu, a posmakuje nawet wybrednym. Musicie spróbować.
Surówka jest stałym elementem obiadu. Nietypowy rarytas z porami zaproponowany przez siostrę Anastazję nie jest skomplikowany, a z pewnością znajdzie wielu amatorów. Do przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników.
Wielkanoc nadchodzi wielkimi krokami. Z okazji świat w każdym domu przygotowane zostaną rozmaite specjały. Wśród nich na pewno wyróżni się śledź w pikantnej marynacie. Przyrządzenie jej jest tak szybkie, że aż trudno uwierzyć.
Sos tatarski to doskonały dodatek do wielu potraw. Pyszna kompozycja jest jedną z kilku propozycji, jakie znalazły się w wielkanocnym cateringu oferowanym przez restaurację Zalipianki należącą do Ewy Wachowicz. Nie jest tani, na szczęście możecie go zrobić sami, chociażby według przepisu restauratorki.
Masz w domu zapas schabu? Panierowanie i smażenie na oleju to nie jedyny pomysł na smaczny obiad z wykorzystaniem tego mięsa. Kotlety schabowe zamarynuj z ketchupie z dodatkiem słodkiego napoju i przypraw. Zdziwisz się, jak cudownie soczyste wyjdą po podduszeniu.
Maryla Rodowicz pokazała, jak robi domowy ketchup. Pomidorowy dodatek do dań w jej wykonaniu zachwyca prostotą i w przeciwieństwie do produktów kupowanych w sklepie nie zawiera konserwantów czy wzmacniaczy smaku. Musicie spróbować — zachwyci was od pierwszego spróbowania.
Katarzyna Bosacka wpadła na trop kolejnej afery. Za sprawą zdjęcia przesłanego przez jedną z obserwujących obnażyła najnowszy sposób producentów na nabijanie nas w butelkę. Tym razem sprawa dotyczy sosu sojowego. A raczej przyprawy o smaku tego sosu, która się pod niego podszywa.
Cykoria nie gości zbyt często na naszych stołach. Winić za to można jej gorzkawy smak, który nie zjednuje sobie wielu zwolenników. Tymczasem z tego niedocenianego warzywa można przyrządzić wykwintną kolację. Prekursorka rodzimej sztuki kulinarnej, Irena Gumowska, podawała ją na wzór bardziej modnych i luksusowych szparagów.Irena Gumowska była popularną postacią w czasach PRL-u. To właśnie ona jako pierwsza uczyła Polaków sztuki kulinarnej, a także zasad savoir-vivre. Jej pomysł na elegancką i smaczną kolację z cykorii wykonany został przez niejedną ówczesną panią domu. Dziś możemy odtworzyć go w swoich kuchniach.Dlaczego warto przekonać się do cykorii? Zima, to typowy sezon na to warzywo. Stanowi ono dla naszego organizmu niezwykłe bogactwo witamin i składników odżywczych. W cykorii znajdziemy także bardzo wartościowe antyoksydanty pomagające usuwać z organizmu wolne rodniki. Kolacja z cykorii Ireny Gumowskiej to doskonały sposób, aby włączyć to warzywo do codziennego jadłospisu.Cykorię a la szparagi podaje się na gorąco. Podczas duszenia warzywa powstaje także apetyczny sos. Potrawę Irena Gumowska polecała podawać z wędliną i pieczywem. To zdrowy i lekki sposób na sycącą kolację.