Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Podajesz majonez do gotowanych jaj? Sos musztardowy jest lepszym rozwiązaniem

Podajesz majonez do gotowanych jaj? Sos musztardowy jest lepszym rozwiązaniem

Podajesz majonez do gotowanych jaj? Sos musztardowy jest lepszym rozwiązaniem
canva/Yana Gayvoronskaya

Jajka na twardo zwykle podajemy z majonezem. Jednak doskonale smakują również w towarzystwie innych, wyrazistych dodatków. Dziś proponujemy wam przygotowanie prostego, a jednocześnie pysznego sosu na bazie musztardy. Będzie kremowy i bardzo smaczny — nikt mu się nie oprze.

Jeśli nie chcecie podawać do jajek ostro doprawionego majonezu, mamy dla was inny smaczny pomysł. Wyrazisty i kremowy sos musztardowy z powodzeniem zastąpi jajeczny klasyk. Przygotowuje się go w kilka chwil, a smak na długo zapada w pamięć. Spróbujecie?

Przepis na wyborne jajka w sosie musztardowym

Składniki:

  • 6 jajek

  • 1 szklanka bulionu np. warzywnego

  • 2 łyżki ulubionej musztardy

  • 2 łyżeczki mąki pszennej

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przygotować znakomite jajka w sosie musztardowym?

Jaja doprowadzamy do temperatury pokojowej, myjemy i gotujemy na twardo. Studzimy je. W garnku zagotowujemy bulion i rozprowadzamy w nim musztardę.

Do śmietany dodajemy mąkę. Mieszamy, a następnie hartujemy mieszankę odrobiną bulionu. Stopniowo przelewamy nabiał z mąką do garnka, cały czas mieszając. Sos gotujemy, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

Chłodne jajka obieramy, kroimy na pół i układamy na talerzu. Polewamy przygotowanym sosem i podajemy. Smacznego.

Tak przygotowany sos sprawdzi się także jako dodatek do jajek w koszulce oraz prostej karkówki z grilla. Pieczonych ziemniaczków czy frytek w jego towarzystwie też raczej nikt nie odmówi.

Podajesz majonez do gotowanych jaj? Sos musztardowy jest lepszym rozwiązaniem
canva/~Userdef34251_869

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis