Musztarda to popularna na całym świecie przyprawa, znajdująca bardzo szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej niemal każdego kraju. W sensie technicznym jest to sos w postaci gęstej pasty lub emulsji, otrzymywana z nasion gorczycy połączonych z octem, wodą, solą oraz dodatkami smakowymi.
Musztarda jest jedną z najstarszych i najpowszechniejszych przypraw stołowych na świecie – znana była już w starożytnym Rzymie, gdzie stosowano ją zarówno w sztuce kulinarnej, jak i w medycynie.
Charakterystyczny, ostry smak musztardy wynika z zawartości licznych olejków eterycznych w nasionach gorczycy, uwalnianych podczas rozdrabniania jej nasion. W tymże właśnie smaku zaklęta jest też uniwersalność musztardy.
W zależności od użytej odmiany gorczycy (białej, czarnej, sarepskiej) oraz proporcji pozostałych składników, musztarda może różnić się intensywnością, barwą i konsystencją. Stanowi ona nie tylko dodatek do potraw mięsnych i wędlin, ale występuje też jako składnik (często główny) marynat, sosów czy dressingów. Mimo przemysłowego współcześnie charakteru produkcji musztardy, jej receptura pozostaje relatywnie prosta, co umożliwia również wyrób domowy.
Musztarda występuje w wielu odmianach, różniąc się od siebie intensywnością smaku, konsystencją czy poziomem ostrości. Najbardziej rozpowszechniona w Polsce jest musztarda sarepska – ostra, gładka, o ciemnożółtym kolorze, produkowana z gorczycy sarepskiej. Popularna jest również musztarda stołowa, o łagodniejszym profilu smakowym i bardziej uniwersalnym zastosowaniu.
W kuchni europejskiej, zwłaszcza francuskiej, często spotykana jest musztarda Dijon – charakteryzuje się ona wyrazistym smakiem i kremową konsystencją (istnieje także jej ziarnista odmiana, zawierająca nierozdrobnione ziarna gorczycy). Musztardę bawarską czy musztardę miodową cechuje słodki posmak, natomiast musztarda rosyjska znana jest ze swej wyjątkowej ostrości.
Oprócz klasycznych, wyżej wzmiankowanych typów musztardy, na rynku obecne są także musztardy smakowe – wzbogacane czosnkiem, chili, ziołami, alkoholem lub suszonymi warzywami, co rozszerza ich potencjał kulinarny i umożliwia dopasowanie ich do bardziej wymagających kompozycji potraw.
Musztarda, pomimo faktu, że jest traktowana głównie jako przyprawa, posiada szereg właściwości odżywczych wynikających z obecności gorczycy. Nasiona gorczycy zawierają białko, błonnik, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak wapń, magnez, potas i żelazo. Olejki eteryczne mają działanie przeciwzapalne i pobudzające trawienie – stąd powszechne jest tradycyjne stosowanie musztardy jako stymulanta apetytu.
Pokaż więcej
Śledzie zwykle podajemy w śmietanie lub w oleju. Jednak teraz warto przyrządzić te smaczne ryby w trochę innej odsłonie. Śledzie w musztardzie zachwycą niejednego smakosza. Połączenie pikantnego smaku z delikatną słodyczą na każdym zrobią wrażenie.
Ewa Wachowicz zaskoczyła czytelników swojego bloga. Podzieliła się z nimi dosyć nietypowym przepisem. Przygotowana według jej sposobu musztarda z… pigwowca jest bardzo egzotyczna, ale przede wszystkim smaczna. Wypróbuj recepturę znane dziennikarki kulinarnej, a taki przysmak będziesz robić bardzo często.
Tradycyjne przetwory z ogórków to przeszłość. Wypróbuj przepis znaleziony w Internecie, a tego typu ogórki będziesz robić, co roku. Smak bierze się z zalewy, którą przygotujesz między innymi z musztardy. Dzięki niej ogórki nigdy nie smakowały lepiej.
Zainspiruj się przepisem i przygotuj ogórki w musztardzie. To warzywo nigdy nie smakowało lepiej, a ta jego forma zaskoczy każdego. Wypróbuj przepis i zaskocz rodzinę. Uważaj, bo smak uzależnia, a te ogórki będziesz robiła na okrągło.
Nie wyrzucaj zwarzonego majonezu. Rozwarstwiony produkt możesz błyskawicznie uratować przy pomocy wrzątku. Sprawdź również, dlaczego majonez nie gęstnieje i się warzy. Kluczowe są proporcje i temperatura składników, a nawet wysokość i szerokość naczynia.
Smażysz lub pieczesz parówki? Popełniasz ogromny błąd, który może kosztować Cię utratę zdrowia. Znany kucharz tłumaczy, jak gotować parówki i co się dzieje, kiedy kiełbaski poddamy długiej obróbce termicznej w temperaturze ponad 130 stopni C.Piotr Ogiński jest kucharzem, który aktywnie udziela się w mediach społecznościowych. Jego kanał Kocham Gotować na YouTube i Instagramie cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród internautów. Ogiński zdradza między innymi ciekawostki kulinarne i dzieli się przepisami. Niedawno Ogiński na swoim kanale opublikował film, na którym tłumaczył, jak prawidłowo gotować parówki i dlaczego nie powinniśmy ich smażyć i piec. Nie chodzi wyłącznie o smak, lecz bardziej o nasze zdrowie. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału kochamgotowac na YouTube.Jeśli kupujemy parówki, zawsze sprawdzajmy ich skład na etykiecie. Kupujmy wyłącznie parówki najwyższej jakości i takie, które zawierają minimum 90% mięsa. Im krótszy skład na etykiecie, tym lepiej. Zwróćmy również uwagę na ilość konserwantów oraz czy parówki nie są zrobione z mięsa oddzielanego mechanicznie.
Musztarda jest jednym z popularniejszych, gotowych sosów, po jakie sięgamy. Zwykle jednak nie zużywamy na raz całego słoiczka, tylko po zakręceniu wstawiamy go do lodówki. W niektórych opakowaniach, po pewnym czasie pojawia się płyn. Czy oznacza on, że musztarda jest już zepsuta i trzeba ją wyrzucić? Otóż nie, dowiedzcie się dlaczego. Kupując musztardę kierujemy się zwykle smakiem. Wielu z nas ceni gładkie sosy, więc pojawiająca się w gorczycowym przysmaku woda, może budzić niepokój. Jest on jednak nieuzasadniony, bo mniej atrakcyjny wizualnie stan musztardy wcale nie wiąże się z utratą walorów smakowych i zagrożeniem dla zdrowia.
Anna Lewandowska podzieliła się swoim przepisem na kultową przystawkę. Tatar wołowy według jej receptury jest delikatny i pełen smaku. Sekretem są nie tylko dodatki, ale i sposób wyrabiania i przygotowania wołowiny.Wiele osób mieli mięso do tatara. Anna Lewandowska radzi, by kawałek wołowiny bardzo drobno posiekać. Sposób przyrządzenia mięsa ma ogromne znaczenie. Do siekanej wołowiny koniecznie dodaj również łyżkę zimnej wody, oliwę z oliwek i musztardę. To te składniki sprawią, że mięso stanie się delikatne, miękkie i pełne smaku.Przepis na tatara wykorzystany w artykule pochodzi z oficjalnej strony Anny Lewandowskiej. Do tatara wykorzystaj polędwicę wołową lub ligawę. Te dwa rodzaje wołowiny świetnie sprawdzą się do przygotowania kultowej przystawki. Wyrobione w odpowiedni sposób są delikatne i bardzo aromatyczne. Lewandowska do tatara dodaje cebulę i szczypiorek, a całe danie podaje z domowymi, warzywnymi chipsami. Do tatara możesz dodać również ulubione składniki, np. oliwki, kapary, pieczarki konserwowe, ogórki.
Mamy doskonały pomysł na szybką i pyszną przekąskę na co dzień i od święta. Przygotuj szynkowe roladki z pastą jajeczną. Jajka dopraw szczypiorkiem i trzema popularnymi sosami, które na pewno masz w swojej kuchni. Roladki z szynki drobiowej posmakują każdemu.Szynkowe roladki są tanią i szybką przekąską, którą zrobisz z kilku podstawowych składników: szynki drobiowej, jajek, szczypiorku. Większość z nich z pewnością masz w domu. Pastę jajeczną, którą będziesz nadziewać plastry szynki dopraw 3 popularnymi sosami, a będzie wyraźna w smaku i bardzo aromatyczna.Szynkowe roladki z pastą jajeczną z dodatkiem musztardy, tartego chrzanu i majonezu dosłownie rozpływają się w ustach. Delikatna szynka drobiowa rewelacyjnie łączy się z pastą, tworząc doskonałą przekąskę na każdą okazję.Szynkowe roladki z pastą jajeczną po przygotowaniu wstaw do lodówki. Pasta i szynka muszą się dobrze schłodzić, wtedy będą jeszcze smaczniejsze. Gotowe roladki przechowuj w lodówce maksymalnie do 2 dni po przygotowaniu.
Gotujesz parówki w osłonkach? Popełniasz duży błąd, który może Cię kosztować utratę zdrowia. Wybierając parówki zawsze zwracaj uwagę na ich skład. Zrezygnuj z produktu, jeśli ma mniej niż 90% mięsa, zawiera sztuczne składniki i mięso oddzielane mechanicznie.Parówki są świetnym pomysłem na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Podane z kromką świeżego chleba, musztardą, ketchupem są szybkie w przygotowaniu i pożywne. Parówki możemy zapiec również w cieście francuskim i w ten sposób przyrządzić imprezową przekąskę.Niektóre parówki zawinięte są w foliowe osłonki. Wiele osób gotuje je w opakowaniu. To poważny błąd, który może przyczynić się do powstania groźnych chorób i problemów zdrowotnych. Sztuczne osłonki zawsze należy zdejmować przed gotowaniem. Wybierając parówki, zawsze zwracaj uwagę na ich skład. W sklepach znajdziesz parówki wysokiej jakości, ale są również i takie, które z mięsem mają niewiele wspólnego. Nigdy nie kupuj parówek z mięsa oddzielanego mechanicznie i takiego, które w składzie ma mniej niż 90% mięsa. Zwróć też uwagę na substancje chemiczne.
Zrezygnuj z kupowania gotowych wędlin na Boże Narodzenie. O wiele smaczniejszą szynkę przygotujesz samodzielnie w domu. Świąteczna szynka wieprzowa po upieczeniu jest soczysta i bardzo aromatyczna. Sekretem smaku jest marynata z miodu i musztardy. Do przygotowania marynaty do świątecznej szynki potrzebujesz wyłącznie kilku składników. Miód, musztarda, oliwa z oliwek, a także czosnek, suszony tymianek i mielona papryka słodka. Mięso marynowane w tych produktach będzie totalnym hitem na świątecznym stole.Szynkę miodowo- musztardową marynuj przez minimum 6- 8 godzin. Zawarty w musztardzie ocet zmiękczy twarde włókna mięsa, dzięki czemu szynka po upieczeniu będzie delikatna i bardzo soczysta. Szynkę piecz w rękawie w 160 stopniach, koniecznie bez termoobiegu, żeby nie wysuszyć mięsa.Jeśli chcesz, żeby świąteczna szynka miała z wierzchu lekko chrupiącą skórkę, na 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw. Szynkę po upieczeniu odstaw, żeby ostygła. Zimna szynka łatwo się kroi i jest wyśmienitym dodatkiem do pieczywa.
Jeszcze nie tak dawno temu tylko najlepsze kucharki w rodzinie wiedziały, jak zrobić soczysty schab ze śliwką. Dziś tę wiedzę tajemną możecie posiąść dzięki naszemu sprawdzonemu przepisowi. Rozpływające się w ustach mięso uzyskać można dzięki jego obsmażeniu przed włożeniem do piekarnika. Sprawdź, jakie to proste.Metoda, jak zrobić soczysty schab ze śliwką jest dziecinnie łatwa. Pamiętaj jednak, że mięso należy marynować przez minimum 12 godzin. Przyrządzenie tej potrawy zaplanuj ze stosownym zapasem czasu. Smak pieczonego schabu wynagrodzi każdą minutę czekania.
Nie masz pomysłu na nadchodzący obiad? Przychodzimy z pomocą. Nasz przepis na soczyste kotlety mielone z musztardą i majonezem nie ma sobie równych. Mięso usmażone z tymi dwoma dodatkami pachnie i smakuje wprost nieziemsko.Soczyste kotlety mielone z musztardą i majonezem są wyjątkowo pyszne dzięki sposobowi ich przygotowania. Po usmażeniu mięso podduszamy jeszcze w garnku z dodatkiem aromatycznych przypraw. To właśnie dzięki tej metodzie kotlety są nadzwyczaj wilgotne i wręcz rozpływają się w ustach. Koniecznie wypróbuj ten patent.
Przedstawiamy świąteczny przepis, który przekona do karpia niejednego sceptyka. Elegancka ryba zapieczona w sosie miodowo-musztardowym znika z półmiska w mgnieniu oka. Jego przygotowania jest przy tym szybkie i nie nastręcza żadnych trudności. Ten sposób to totalny hit.Przyrządzenie pieczonego karpia zaczyna się dzień wcześniej. Wtedy to właśnie przygotowuje się cebulową pierzynkę, w której ryba leżakuje w lodówce. Dzięki temu pozbywamy się jej charakterystycznego błotnego posmaku. Ten karp wprost rozpływa się w ustach.
McDonald's wycofuje kultową kanapkę. Już teraz możesz ją jednak zrobić samodzielnie w domu z kilku podstawowych składników. Domowy McRoyal smakuje rewelacyjnie. Delikatne, soczyste mięso wołowe, warzywa, cheddar i sosy są połączeniem, którego musisz spróbować.McDonald's wycofuje z oferty podwójną kanapkę McRoyal w wersji łagodnej i pikantnej. Kultowe danie przygotujesz błyskawicznie w swoim domu. Burger będzie jeszcze smaczniejszy i przede wszystkim zdrowszy od gotowego produktu. Do kanapki podaj chrupiące frytki z ziemniaków lub batatów. Domowy zestaw jak z McDonald's posmakuje każdemu.Do przygotowania kanapki McRoyal potrzebujesz kawałek wołowiny bez kości, np. polędwicy lub łopatki. Wołowina jest dość twardym mięsem, jednak jest na to skuteczny sposób. Po zmieleniu mięsa, wlej odrobinę zimnej wody i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut. Spulchniona wołowina po usmażeniu będzie soczysta i delikatna.Oryginalna kanapka McRoyal to nie tylko mięso. To również ser cheddar, ogórki konserwowe, szalotka, cebula czerwona oraz ketchup i musztarda. Takie też składniki znajdziesz w domowej wersji kultowego dania. Bardzo ważna jest również sama bułka. Pieczywo do hamburgerów przekrój na pół i podsmaż na patelni grillowej lub podpiecz w piekarniku.
Sosy są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Dodają im smaku, wyrazu i soczystości. Jeśli chodzi o dania mięsne, doskonale pasują do nich pikantne sosy, takie jak klasyczny sos pieprzowy. Charakteryzuje się on kremową konsystencją oraz wyraźnie wyczuwalnym smakiem przyprawy. Taki sos podkręci niejeden mięsny posiłek.Sos pieprzowy oryginalnie podaje się do steków wołowych. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by w jego towarzystwie zaserwować wieprzowinę, kurczaka lub rybę. Ten sos jest doprawdy uniwersalny w zastosowaniu.Sos pieprzowy możesz zrobić w rozmaitych wariantach. Przygotuj bardziej pikantną wersję z suszonych ziaren lub łagodniejszą z użyciem pieprzu marynowanego oraz mleka. Niezależnie, który wariant wybierzesz, gotowy sos pieprzowy będzie wyśmienitym dodatkiem.
Szukasz pomysłu na szybką i pożywną sałatkę? Przygotuj sałatkę z buraków z sosem miodowo-musztardowym. Danie zrobisz z kilku podstawowych składników, będzie gotowe w kilka minut. Oprócz buraków do sałatki potrzebujesz też sera feta, rukoli i orzechów włoskich lub suszonej żurawiny.Sałatkę z buraków przygotowuję na szybki podwieczorek lub kolację, a także na święta i spotkania w większym gronie. Sałatka jest moim faworytem - jest tania, szybka i smakuje rewelacyjnie. Sałatka wygląda bardzo elegancko i apetycznie. Doskonale sprawdzi się więc również jako dodatek do zimnej płyty podczas ważniejszych uroczystości.Sałatkę z buraków przygotowuję w dwóch wersjach: z orzechami włoskimi lub suszoną żurawiną, w zależności od tego, co akurat mam w domu. Zarówno orzechy, jak i żurawina rewelacyjnie łączą się z pozostałymi składnikami i sosem na bazie musztardy, oliwy z oliwek i płynnego miodu.Sałatka z 4 składników jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Warto sięgnąć po nią zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy musimy zadbać o naszą odporność. Do sałatki z buraków podaję świeże pieczywo, domowe grzanki lub paluchy z ciasta francuskiego.
Polacy zwariowali na punkcie szwedzkich klopsików. Popularne danie dostępne w sieci sklepów meblowych przyciąga klientelę nie mniej skutecznie, niż nowy stolik czy kanapa. Teraz smakowite mięsne kulki możesz bez trudu przygotować w domu. Zarówno same klopsiki, jak i towarzyszący im sos wprost powalają smakiem.Smakowite klopsiki z północy Europy są bardzo prostym daniem. Aby pomóc im zachować właściwy kształt przy smażeniu, przed przystąpieniem do tej czynności należy schłodzić je przez 2 godziny w lodówce. Jeśli nie możesz jednak pozwolić sobie na tak długą przerwę, zwyczajnie pomiń ten krok. Klopsiki wyjdą tak samo pyszne.
Dziś zaprezentujemy Wam, jak z kilku prostych i tanich składników przyrządzić bardzo smaczne i niebanalne danie. Wątróbka w sosie musztardowo-śmietanowym to oryginalna propozycja obiadowa. Wystarczy poddusić mięso z cebulą, a następnie wzbogacić je kremowym sosem z lekko pikantną nutą. To połączenie wręcz zwala z nóg.Duszona wątróbka z sosem to szybki i prosty przepis. Możesz przygotować ją w awaryjnej sytuacji lub gdy masz ochotę zjeść coś innego niż zazwyczaj. Przyrządź ją raz, a to danie na stałe zagości w Twoim jadłospisie.
Jajka na twardo zwykle podajemy z majonezem. Jednak doskonale smakują również w towarzystwie innych, wyrazistych dodatków. Dziś proponujemy wam przygotowanie prostego, a jednocześnie pysznego sosu na bazie musztardy. Będzie kremowy i bardzo smaczny — nikt mu się nie oprze.Jeśli nie chcecie podawać do jajek ostro doprawionego majonezu, mamy dla was inny smaczny pomysł. Wyrazisty i kremowy sos musztardowy z powodzeniem zastąpi jajeczny klasyk. Przygotowuje się go w kilka chwil, a smak na długo zapada w pamięć. Spróbujecie?
Masz ochotę na niecodzienny przepis? Przedstawiamy niezwykłe kotlety schabowe w musztardzie i kefirze. Kiedy wszyscy inni namaczają schab w mleku, babcia Marysia idzie o krok dalej. Te schabowe to istna rewolucja na talerzu.Moczenie schabu w kefirze jest idealnym babcinym sposobem na jego zmiękczenie. Dzieje się tak dzięki zawartości kwasu mlekowego, który rozbija tkanki z mięsie. Kotlety schabowe w kefirze i musztardzie są soczyste, chrupiące i aromatyczne.
Ogórki po kozacku to pomysł na świetne przetwory na zimę. Ogórki będą gotowe po około tygodniu i będą doskonałym dodatkiem do obiadu i innych dań, np. z grilla. Charakterne ogórki po kozacku zachwycą każdego smakosza.Ogórki po kozacku w zalewie musztardowej smakują fenomenalnie. Są wyraźne w smaku, lekko pikantne i bardzo soczyste. Ogórki po kozacku z dodatkiem gorczycy, baldachu kopru, czosnku, musztardy to absolutny hit.Do ogórków po kozacku wybierz ogórki mniejsze i średnie. Ogórki przed przygotowaniem dokładnie umyj, następnie przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na dwie godziny, w ten sposób ogórki gruntowe będą jędrne, świeże i zachowają smak na wiele miesięcy.Ogórków po kozacku nie musisz pasteryzować, jednak pamiętaj, aby słoiki i wieczka były wcześniej umyte i wyparzone. Po wlaniu gorącej zalewy musztardowej, odstaw zakręcone słoiki do góry dnem i zaczekaj, aż ostygną. Wieczka w tym czasie wklęsną i dzięki temu przetwory będą bezpieczne przed pleśnią i rozwojem bakterii.
Nie ma smaczniejszego obiadu niż soczyste kotlety mielone z musztardą podane z lekką surówką i ziemniakami. Ciocia Krysia wie, jak je przyrządzić, by skusiły każdego. Dodając do mięsnej masy ulubioną musztardę oraz świeżą natkę pietruszki, uzyskuje danie pełne aromatu, które wprost rozpływa się w ustach. Musicie spróbować.Jeśli chcecie przygotować kotlety mielone, które są wyjątkowo soczyste i pięknie pachną, receptura cioci Krysi powinna was zainteresować. Łączy ona mięso i kilka innych składników, które każdy z nas ma w domu, a efekty są znakomite. Tak lekkich i delikatnych kotletów dawno nie jedliście.
Wiecie, jaki jest najlepszy specjał na ruszt? Niewątpliwie karkówka z grilla marynowana w musztardzie. Zachwyca soczystością i konkretnym smakiem, a jest niezwykle prosta do zrobienia. Wystarczy, że obtoczycie karkówkę w popularnym sosie, wstawicie do lodówki, a potem upieczecie. Zadowolenie biesiadników gwarantowane.Karkówka jest jednym z najlepszych mięs do grillowania. To dlatego, że zawiera sporo tłuszczu, który w dużej mierze wytapia się w czasie pieczenia, zapewniając mięsu doskonały smak i soczystość. Przed wrzuceniem na ruszt karkówkę, podobnie, jak i każde inne mięso warto zamarynować. Z czego zrobić marynatę? Jeden z jej składników powinien być kwaśny, bo kwas doskonale kruszy mięso. Może to więc być np. sok z cytryny, wino, ocet balsamiczny czy musztarda. Ta ostatnia zawiera też ocet, a jednocześnie ma wyrazisty smak. I właśnie z dodatkiem musztardy przygotujemy dziś marynatę do karkówki z grilla.
Znudziły Ci się tradycyjne ogórki kiszone? Przygotuj kozackie ogórki w zalewie musztardowej. Przetwory przygotujesz błyskawicznie, a już po 10 dniach będą soczyste i pełne smaku. Ogórki w musztardzie są prawdziwym hitem i podbiją każdy stół.Kozackie ogórki w musztardzie przygotujemy naprawdę szybko i z kilku prostych składników. Do słoików koniecznie dodajmy po ząbku czosnku, listku laurowym i dwóch ziarnach ziela angielskiego, ponieważ dobrze podkreślają smak.Zalewę musztardową przygotujmy z soli niejodowanej, ostrej musztardy, cukru i octu. Musztarda w zalewie musi być ostra, dzięki czemu kozackie ogórki nabiorą charakteru i wyraźnego smaku. Ogórki musimy pasteryzować i oczywiście wkładać je do umytych i sparzonych słoików.Sekretem idealnych przetworów, są świeże, jędrne ogórki. Do słoików wybierajmy warzywa małe lub średniej wielkości. Ogórki musimy najpierw dokładnie wyszorować, a następnie zalać zimną wodą i odstawić na godzinę- dwie, aby przetwory były świeże i smaczne.
Poznaj prosty sposób na soczysty schab. Jego sekretem jest wyjątkowa marynata przygotowana z musztardy i majonezu. Posmaruj nią mięso i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Po upieczeniu schab będzie pełen smaku, kruchy i soczysty, czyli dokładnie taki, jak lubisz.Schab jest uważany za jeden z najsmaczniejszych kawałków wieprzowiny. Doskonale nadaje się na kotlety, można go też udusić lub upiec w całości. W tym ostatnim przypadku sztuką jest jednak, by schab nie wyszedł zbyt suchy. To delikatne i dość chude mięso łatwo bowiem przepiec. Mamy jednak prosty sposób na to, by uniknąć tej kulinarnej wpadki.
Kotlety z kurczaka dość często goszczą na naszych talerzach. Delikatne drobiowe mięso będzie niezwykle soczyste i aromatyczne, jeśli do jego przyrządzenia wykorzystamy musztardę. Przepis jest niezwykle prosty, a efekt zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Koniecznie spróbujcie. Kotlety z kurczaka są delikatną i smaczną alternatywą dla panierowanych schabowych. Jeśli próbowaliście już rarytasu przygotowywanego z majonezem i serem, nasza dzisiejsza propozycja z dodatkiem musztardy również powinna was zainteresować. Lekkie i soczyste mięso będzie idealne na obiad dla całej rodziny. Spróbujecie?
Mamy dla was pomysł na klasyczną kolację. Przygotujemy dziś wspólnie prostą, błyskawiczną kaszankę z patelni. Usmażymy ją z dodatkiem cebuli, dzięki czemu potrawa zyska słodkawy smak i przyjemny aromat. Gwarantujemy, że nie ma nic prostszego i smaczniejszego na wieczorny posiłek. Kaszanka to lekko kontrowersyjny produkt. Jedni go nienawidzą, inni za nim przepadają. Ta wędlina podrobowa zawiera bowiem krew kaczą lub wieprzową i z tego powodu wiele osób nie weźmie jej do ust.Jeśli jednak chodzi o jej wartość odżywczą, to trzeba przyznać, że jest to bardzo pożywne danie. Dostarcza dużo żelaza, błonnika i witamin z grupy B. Te ostatnie składniki, to zasługa dodanej do kaszanki kaszy gryczanej lub jęczmiennej.