Jajko jest bogatym w substancje odżywcze produktem spożywczym. W sztuce kulinarnej zazwyczaj wykorzystuje się ptasie jajka, a najczęściej jaja kurze. Jednak oprócz kurzych jaj spożywa się m. in:. jaja gęsie, przepiórcze, czy też kacze. Oprócz ptasich jaj istnieją także jaja rybie, czyli ikra. Kawior tworzony z ikry jest uważany za jednym z najbardziej wykwintnych specjałów.
Ludzie jedzą jajka około 6 milionów lat. Początkowo nie hodowano ich, a zamiast tego były zabierane z dzikich gniazd. Kur bankiwa pochodzący z Azji, jest przodkiem hodowanej do dziś kury domowej.
Jajko składa się w większości z wody, a oprócz tego z białka, tłuszczu i węglowodanów. 100 gram jajek ma około 147 kcal. Jajka bogate są także w witaminę A, E, D, K, a także witaminy z grupy B. Oprócz tego posiadają wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, selen czy miedź.
Jajka przygotowywane są w wielu formach. W procesie smażenia powstaje jajko sadzone, omlet oraz jajecznica. Po ugotowaniu powstaje m. in. jajko na miękko, półtwardo oraz na twardo, a także jajko w koszulce.
Po ścięciu się żółtka podczas długiej obróbki termicznej, traci ono część wartościowych substancji odżywczych. Dlatego też najzdrowsze są jajka gotowane na miękko, czyli takie, w których żółtko jest płynne.
Kurze jaja spotykane w sklepach mają różne oznaczenia. Informują one m. in. o wielkości jajek oraz o sposobie chowu kur, od których pochodzą. Wielkość jajek przedstawiona jest w rozmiarach od S (najmniejszych) do XL (największych). Jednak dużo ważniejszą informacją jest ta o sposobie hodowania kur. Te sygnowane nr 3 pochodzą z chowu klatkowego. Oznaczone nr 2 pochodzą z chowu ściółkowego. Jajka z wolnego wybiegu znaleźć można pod nr 1, a te z chowu ekologicznego pod nr 0. Oznacza to, że im niższy jest numer tym lepiej, zarówno pod względem zdrowotnym, jak i etycznym.
Z jajek powstaje wiele potraw. Wśród nich są omlety, podawane zarówno na słodko, jak i na słono. Oprócz tego jest jajecznic,a od delikatnej, smażonej na maśle, po bogatą w wiele składników, takich, jak szczypiorek, cebula, pomidory czy też pieczarki. Popularną potrawą z jaj są też jajka faszerowane oraz pasty jajeczne.
Jednak oprócz potraw, w których jajka grają pierwsze skrzypce, istnieje także wiele dań, których istotnym składnikiem są właśnie jajka. Są one bowiem konieczne do przygotowania makaronu, a także większości ciast. Oprócz tego używa się ich do potraw mięsnych (jako składnik lub do panierowania). Często występują także jako dodatek do zup, np. do żurku.
Pokaż więcej
Gdy w lodówce zostały tylko jajka i musztarda, klasyczny majonez wydaje się poza zasięgiem. Tymczasem wystarczy usmażyć jajka jak na śniadanie, zmiksować je z olejem i przyprawami, by powstał gęsty, kremowy sos – bez ryzyka surowizny i z głębszym smakiem.Baza: 5 jajek sadzonych, 200 ml oleju, 2 łyżki musztardy.Zero surowych białek – bezpieczniej i smaczniej.Gotowy sos ma aksamitną konsystencję i lekko orzechowy aromat.Nadaje się do kanapek, sałatek, burgerów i dipów.
Szukasz najzdrowszych jajek? Zwróć uwagę na te z zielonkawą skorupką. Jajka kur zielononóżek zawierają mniej cholesterolu, więcej witamin i mają lepszy skład tłuszczowy niż popularne „trójki” z chowu klatkowego. Zdrowie w skorupce znajdziesz na półce tuż obok.O 30% mniej cholesterolu i lepszy stosunek HDL do LDL.Bogactwo witamin E, D, A, K i B12 oraz minerałów: wapnia, magnezu i cynku.Korzystny stosunek omega-6 do omega-3: 9:1.Jaja z chowu wolnowybiegowego – mniej stresu i więcej wartości odżywczych.Dostępne w większości supermarketów i sklepów online.
Chrupiący z zewnątrz, puszysty w środku i gotowy bez ani grama tłuszczu – pieczony naleśnik w wersji XXL to świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy lekki deser. Dzięki frytkownicy beztłuszczowej Zelmer ZAF9230 Maxi przygotowanie go zajmie tylko kilkanaście minut.
Ciepłe, pożywne śniadanie to najlepszy sposób na dobry początek dnia. Tosty z serem i sadzonym jajkiem w duecie z aromatyczną herbatą z owocami i imbirem to propozycja, którą przygotujesz w kilka minut. Z pomocą przychodzą dwa niezawodne urządzenia Zelmer – czajnik ZCK7640 i toster ZTS8010.
Szukasz pomysłu na zdrowe, szybkie i pożywne śniadanie? Tosty bez chleba i mąki to świetna alternatywa dla klasycznych kanapek. Są lekkie, bogate w białko i idealne zarówno dla uczniów, studentów, jak i osób dbających o zdrową dietę. Z pomocą opiekacza 3w1 Zelmer ZSM7900 przygotujesz je w kilka minut – bez tłuszczu i bez bałaganu.
Dwa jajka, porcja serka wiejskiego i patelnia – tyle potrzeba, by w zaledwie pięć minut przygotować omlet, który nie tylko przewyższa klasyczną jajecznicę smakiem, ale i wartościami odżywczymi. Przepis doskonale sprawdza się w porannym pośpiechu – minimum składników, maksimum sytości.
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega: w badaniach wykryto bakterie Salmonelli na powierzchni skorupek jaj „KOKO”. Nie jedz jaj z tej partii. Więcej szczegółów znajdziesz w artykule.
Już nie jajecznica. Teraz przebojem jest aromatyczna szakszuka. Prosta potrawa z jajek i pomidorów to prawdziwy śniadaniowy przebój.
Jajecznica to danie tak całoroczne, jak to tylko możliwe. Ale ma przecież swoje wersje sezonowe. Taka jest jajecznica z kurkami, na którą przepis przypomina Anna Zyśk.
Paragony grozy nie schodzą z nagłówków portali w sezonie letnim. Zwłaszcza jeden w 2025 roku rozgrzewa Polskę do czerwoności. Chodzi o klientów, którzy w restauracji w Zakopanem zapłacili za jajecznicę 67 złotych.
Słodkie przekąski na śniadanie są coraz bardziej popularne. Wszystko przez to, że są smaczne, zdrowe i przede wszystkim słodkie w smaku, a jak wszyscy dobrze wiemy, słodycze są bardzo popularne. Co jednak powiecie na zdrowy posiłek z nutą słodkości? Zobaczcie, jak go przygotować.
Nie ma nic lepszego niż smaczna sałatka z majonezem. Tym razem nie mamy na myśli słynnej jarzynowej, ale sałatkę z rzodkiewki i jajek. Kompozycja smaków jest wprost rewelacyjna, a przygotowanie proste i niezbyt czasochłonne. Poznaj przepis, a zachwycisz się nią od razu.
Szukasz pomysłu na szybkie i zdrowe śniadanie? Przygotuj naleśniki bez mąki i mleka. Słodkie placuszki są bogate w białko i tak pyszne, że można jeść je codziennie. Podane z ulubionymi dodatkami znikają ze stołu błyskawicznie.
Skorupki z jajek traktujemy jak odpad i wyrzucamy do kosza na śmieci. Wiosną i latem jednak warto je wykorzystać. W połączeniu z kolejnym produktem, który mamy w domu, tj. octem pomoże rozwiązać problem w ogrodzie.
Jeśli po świętach Wielkiejnocy masz dość mięsa, ale nie masz jeszcze dość jajek, możesz wykorzystać ten przepis. Przyda się do zużycia nadmiarowych jajek na twardo, pochodzących np. z pisanek.
Jajka na Wielkanoc to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Występują w różnej postaci, a tą najbardziej znaną są jajka faszerowane. W tym roku przygotuj je według prostego przepisu, a będziesz mieć pewność, że będą smaczne i zachwycą każdego.
Pisanki są symbolem Wielkanocy i jednocześnie jej nieodłącznym elementem. Fantastycznie ozdabiają stół i można je zrobić na wiele sposobów. Malowanie jajek to już tradycja, dlatego też poznajcie świetny patent na to, jak to zrobić. Wasze pisanki pięknie będą się prezentować na świątecznym stole.
Jajka to nieodłączny element Świąt Wielkanocnych. Szczególnie faszerowane, znajdziemy je praktycznie na każdym świątecznym stole, a także w żurku. Skupmy się jednak na tych pierwszych. Zwykłe jajka faszerowane z pewnością nie przyciągną takiej uwagi jak te w kształcie kurczaczków. Sprawdźcie jak je zrobić.
Tydzień przed świętami Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła kontrolę jajek w sklepach. Kontroli poddano przede wszystkim oznaczenia na opakowaniach oraz jajka. Nie wszystkie produkty spełniły wymogi, a sprzedawcy zostali ukarani.
Ceny jajek poszły w górę, a tuzin może kosztować nawet około 23 zł. Tak sytuacja przed świętami wielkanocnymi wygląda w USA. Pojawiają się jednak głosy, że w niektórych miastach koszt jednego jajka może wynosić nawet jednego dolara, czyli około 3,78 zł. Czy taka sytuacja grozi również mieszkańcom Europy?
Roślinne motywy na pisankach nie muszą być sprawką plastycznych talentów. Ten prosty patent pozwala przygotować wspaniałe, ozdobne jajka nawet osobom, które Bóg obdarzył dwiema lewymi rękami.
Jajka, świeże warzywa i spajający je sos. To uniwersalny przepis na sałatkę, która świetnie nadaje się na Wielkanoc i nie tylko. Nie licząc przygotowywania składników, danie takie montujemy dosłownie w kilkadziesiąt sekund.
Wszyscy bardzo dobrze znamy smak ciasta drożdżowego. Jest to wypiekowy klasyk, którego próbowała większość z nas. Jeśli chcemy je przygotować, to warto znać odpowiedni przepis, aby się nie zawieźć. Dlatego też mamy taki Wam do zaproponowania. Ciasto wychodzi obłędnie pyszne.
Jajka z majonezem to obowiązkowe danie, które musi pojawić się na Wielkanoc. W tym roku warto przygotować je nieco inaczej, a z całą pewnością zachwyci zaproszonych gości. Okazuje się bowiem, że farbować można nie tylko pisanki. Poznaj przepis, a taki przysmak będziesz przygotowywać na każde święta.
Tarta z pomidorami to moja ulubiona kolacja na ciepło. Całe danie jest gotowe w dosłownie 20 minut, z czego 15 zajmuje pieczenie. Szybka, prosta, tania i wygląda zjawiskowo. Do tej tarty nie wyrabiam kruchego ciasta. Jest o wiele lepszy sposób.
Święta nie mogą obyć się bez majonezu. Zamiast kupować wypełnione konserwantami gotowce, przygotuj ten kultowy sos w domu. Nie ma opcji, że się nie uda, bowiem głównym składnikiem są nie świeże, ale ugotowane na twardo jajka. Będziesz się nim cieszyć nie tylko w Wielkanoc, ale cały rok.
Zapomnij o sztucznych barwnikach spożywczych, to jednak chemiczne środki. Pięknie barwione jajka na Wielkanoc uzyskasz przy pomocy produktów, które masz w swojej kuchni. Moim faworytem są różowe pisanki. Są gotowe w kilkanaście minut i zachwycają nawet wybrednych.
Nie masz czasu na śniadanie? Pod żadnym pozorem nie wychodź z domu bez tego najważniejszego posiłku. Poznaj przepis na szybkie, a przy tym również i zdrowe śniadanie, a będziesz przygotowywać je zawsze, kiedy czas będzie płynął nieubłaganie. Sposób jest smaczny i nieskomplikowany.