Jajecznica z kurkami. Mamy najlepszy przepis
Jajecznica to danie tak całoroczne, jak to tylko możliwe. Ale ma przecież swoje wersje sezonowe. Taka jest jajecznica z kurkami, na którą przepis przypomina Anna Zyśk.
Jajecznica z kurkami
Ania Zyśk, prowadząca na Instagramie profil kulinarny jedz.pysznie, poleca prostą i skuteczną metodę przygotowania takiej jajecznicy. Najlepszym towarzystwem kurek są szczypiorek i cebula. Typowa porcja jajecznicy to trzy jajka, ale w wypadku małych ekologicznych lub tych od zielononóżki możemy potrzebować nieco więcej.
Składniki
- 6-7 jajek
- 1 cebula
- 200 g kurek
- Szczypior
- Masło
- Sól i pieprz
Dodaj kurki do jajecznicy
Krok 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę

Krok 2. Grzyby czyścimy i razem z cebulą podsmażamy na maśle, aż stracą surowość.

Krok 3. Do miski wybijamy jajka. Dodajemy posiekany szczypiorek, sól i pieprz.

Sezonowe grzyby w jajecznicy
.Krok 4. Masę jajeczną rozmącamy, by była jednolita.

Krok 5. Jajka wylewamy na patelnię z kurkami.

Krok 6. Ciągle mieszając, na niewielkim ogniu smażymy do ulubionego stopnia wysmażenia.

Źródło: Anna Zyśk