Śniadanie stanowi pierwszy z posiłków spożywanych przez ludzi w każdym kręgu kulturowym i cywilizacyjnym – w wielu przypadkach przybierać może formę posiłku uroczystego, lub quasi-rytualnej sekwencji (na przykład codzienne śniadanie rodzinne, spożywane przy wspólnym stole). Z uwagi na opisany charakter śniadania, jego spożycie przypada na godziny poranne lub przedpołudniowe.
Zwykle na śniadanie jemy różne potrawy, właściwe dla tradycji kulinarnej naszego kraju i współgrające z naszymi kubkami smakowymi. Warto jednak pamiętać, że zgodnie z zaleceniami dietetyków śniadanie powinno być obfite, składając się z wielu makroelementów i mikroelementów. Szczególny nacisk należy położyć na węglowodany, stanowiące główne źródło energii dla naszych organizmów.
Najpowszechniejszym z tradycyjnych śniadań w Polsce są otwarte kanapki sporządzane z chleba lub bułek. Na ich treść składają się sery, wędliny lub jajka, często w towarzystwie warzyw (ogórek, pomidor, sałata, etc.), a spoiwo stanowi zwykle masło lub margaryna. Napitek z kolei stanowi kawa, herbata, woda lub inne napoje.
Do innych śniadań popularnych w Polsce zaliczymy takie, jak jajecznica, naleśniki, tosty z jajkiem, a nawet zupa mleczna. W ramach śniadania często spożywa się również owsiankę, płatki z mlekiem czy Muesli.
W pozostałych krajach Europy pieczywo i jajka również stanowią podstawę śniadań – niemniej, w zależności od kraju, śniadanie może zostać ubogacone o produkty właściwe dla lokalnego klimatu czy tradycji. Przykład w tej materii może stanowić Norwegia, gdzie nieodłącznym elementem śniadań jest wędzony łosoś czy norweski brązowy ser. W Szwajcarii z kolei tradycyjne śniadanie nie mogłoby się obejść bez rösti – tradycyjnych, szwajcarskich placków ziemniaczanych.
Charakterystyczny rodzaj śniadania europejskiego stanowi śniadanie angielskie. Jego podstawę stanowią jajka smażone lub jajecznica. Do tego na talerzu zagości bekon, parówki wieprzowe i „white pudding” (rodzaj kaszanki), a także tosty. Śniadanie angielskie wieńczą pomidory, grzyby i fasolka w sosie pomidorowym.
Przygotowując śniadanie warto skupiać się nie tylko na jego składnikach odżywczych, ale także na naszych indywidualnych preferencjach smakowych i różnorodności urozmaicającej wszelkie poranki. Największe pole do eksperymentów pozostawiają kanapki, gdzie nie zawsze ich główny punkt stanowić muszą sery czy wędliny. Warto w tym zakresie pokusić się o domową pastę jajeczną, pastę czosnkową, czy innego rodzaju pożywne smarowidła.
Doskonały pomysł na śniadanie może stanowić omlet, który przygotować możemy na wiele sposobów. Jako przykład warto podać omlet ze szpinakiem, omlet z kurczakiem i brokułami, czy omlet z szynką i warzywami. Na popularności w Polsce zdobywają także nieco bardziej egzotyczne potrawy, takie, jak szakszuka, placki z kaszy kuskus, czy włoskie panini.
Pokaż więcej
Szukasz najzdrowszych jajek? Zwróć uwagę na te z zielonkawą skorupką. Jajka kur zielononóżek zawierają mniej cholesterolu, więcej witamin i mają lepszy skład tłuszczowy niż popularne „trójki” z chowu klatkowego. Zdrowie w skorupce znajdziesz na półce tuż obok.O 30% mniej cholesterolu i lepszy stosunek HDL do LDL.Bogactwo witamin E, D, A, K i B12 oraz minerałów: wapnia, magnezu i cynku.Korzystny stosunek omega-6 do omega-3: 9:1.Jaja z chowu wolnowybiegowego – mniej stresu i więcej wartości odżywczych.Dostępne w większości supermarketów i sklepów online.
Szukasz szybkiego i odżywczego pomysłu na drugie śniadanie? Shake kawowo-orzechowy to idealne rozwiązanie – pełen białka, energii i smaku. Dzięki blenderowi kielichowemu Zelmer ZSB4860 jego przygotowanie zajmie Ci dosłownie chwilę, a gładka konsystencja napoju zachwyci każdego.
Ciepłe, pożywne śniadanie to najlepszy sposób na dobry początek dnia. Tosty z serem i sadzonym jajkiem w duecie z aromatyczną herbatą z owocami i imbirem to propozycja, którą przygotujesz w kilka minut. Z pomocą przychodzą dwa niezawodne urządzenia Zelmer – czajnik ZCK7640 i toster ZTS8010.
Szukasz pomysłu na zdrowe, szybkie i pożywne śniadanie? Tosty bez chleba i mąki to świetna alternatywa dla klasycznych kanapek. Są lekkie, bogate w białko i idealne zarówno dla uczniów, studentów, jak i osób dbających o zdrową dietę. Z pomocą opiekacza 3w1 Zelmer ZSM7900 przygotujesz je w kilka minut – bez tłuszczu i bez bałaganu.
Jak wynika z badania przeprowadzonego w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na codzień”, kasza najczęściej włączana jest do diety dzieci w formie dodatku do dania obiadowego. Bywa też składnikiem deserów i zup, a jedynie 4% polskich mam uwzględnia ją podczas pierwszego posiłku w ciągu dnia. Tymczasem z kaszy można przygotować proste, pyszne i zdrowe śniadania dla całej rodziny, które zapewnią sytość na długo.Małgorzata Janeczek – przedsiębiorczyni, trenerka gastronomii i ekspertka kulinarna X edycji kampanii proponuje przepisy na swoje ulubione śniadaniowe potrawy z kaszą jaglaną, manną i kukurydzianą, dzieląc się związanymi z nimi historiami.
Dla wielu osób zupa mleczna to wspomnienie dzieciństwa, beztroskich poranków i prostych smaków. Niegdyś obowiązkowy element szkolnych stołówek i domowych śniadań, dziś wraca jako kulinarna podróż w przeszłość. Prosta, szybka i pożywna, wciąż ma swoich wiernych miłośników.
Dwa jajka, porcja serka wiejskiego i patelnia – tyle potrzeba, by w zaledwie pięć minut przygotować omlet, który nie tylko przewyższa klasyczną jajecznicę smakiem, ale i wartościami odżywczymi. Przepis doskonale sprawdza się w porannym pośpiechu – minimum składników, maksimum sytości.
Już nie jajecznica. Teraz przebojem jest aromatyczna szakszuka. Prosta potrawa z jajek i pomidorów to prawdziwy śniadaniowy przebój.
Jajecznica to danie tak całoroczne, jak to tylko możliwe. Ale ma przecież swoje wersje sezonowe. Taka jest jajecznica z kurkami, na którą przepis przypomina Anna Zyśk.
Racuchy z jabłkami to jedno z kultowych dań, które wszyscy uwielbiamy. Zwykle jednak robimy je na drożdżach lub na kefirze, bądź maślance. Zrobiłam na próbę racuchy z innym produktem, mianowicie z jogurtem naturalnym. I ten składnik okazał się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę.
Jak lato, to koniecznie gofry. Nie musisz jednak pokonywać dziesiątek kilometrów, by zjeść gofry jak znad morza. Teraz w prosty sposób przygotujesz je samodzielnie w domu. Wszystko dzięki gofrownicy Zelmer ZWM0012.
Naleśniki są wspaniałym daniem, które można zjeść na śniadanie, obiad i kolację. Istnieje kilka przepisów na te smakołyki, a także wiele sposobów ich przyrządzenia, głównie chodzi o różnorodność dodatków. Czy jedliście kiedyś naleśniki po chorwacku? Jeśli nie, to koniecznie musicie je przygotować z tego przepisu.
Aby wasze śniadanie było smaczne i pożywne, to musicie dobrać do niego odpowiednie produkty, które wam to zapewnią. Jednym z nich są domowe bułeczki, które zrobicie z kilku składników, a ich smak sprawi, że na długo pozostaną w waszej pamięci. Ten przepis zawsze się udaje.
Słodkie przekąski na śniadanie są coraz bardziej popularne. Wszystko przez to, że są smaczne, zdrowe i przede wszystkim słodkie w smaku, a jak wszyscy dobrze wiemy, słodycze są bardzo popularne. Co jednak powiecie na zdrowy posiłek z nutą słodkości? Zobaczcie, jak go przygotować.
Sezon na „paragony grozy”, czyli doniesienia turystów o wydatkach w wakacyjnych kurortach, można uznać za otwarty. Tym razem niepokojące doniesienia napływają z Zakopanego. Media obiegła sensacyjna informacja, że koszt śniadania dla dwóch osób ma przekraczać ponad 200 zł. Czy takie ceny są dzisiaj standardem, na który musimy się zgadzać?
Śniadanie na słodko to zawsze znakomity wybór. Szczególnie jeżeli są to tosty francuskie z truskawkami. Poznaj nieskomplikowany przepis i przygotuj je na pierwszy posiłek. Pełnia smaku i zachwyt domowników gwarantowane.
Szukasz pomysłu na szybkie i zdrowe śniadanie? Przygotuj naleśniki bez mąki i mleka. Słodkie placuszki są bogate w białko i tak pyszne, że można jeść je codziennie. Podane z ulubionymi dodatkami znikają ze stołu błyskawicznie.
Nie ulega żadnej wątpliwości fakt, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jest wiele opcji na przygotowanie porannego posiłku i z pewnością każda z nich gwarantuje smaczne danie. Czy wiedzieliście jednak, że można zrobić śniadanie z resztek ciasta drożdżowego? Jeśli nie, to koniecznie musicie poznać ten przepis, który pozwala na wykorzystanie ciasta po świętach.
Niepodważalnym faktem jest to, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Bez niego lepiej nie wychodzić z domu. Nie zawsze jednak mamy rano czas, aby je przygotować. Wtedy z pewnością przydają się szybkie przepisy, a my przedstawiamy Wam jeden z nich. Poznajcie danie, jakim jest jaglanka z bananem.
Te placki z jabłkami nie mają sobie równych. Poznaj przepis i zrób je na śniadanie. Są smaczne, a w dodatku nie toną w tłuszczu, bo nie wymagają smażenia. Przy zachowaniu odpowiedniego pośpiechu, te pyszności przygotujesz w mniej niż pół godziny.
Nie masz czasu na śniadanie? Pod żadnym pozorem nie wychodź z domu bez tego najważniejszego posiłku. Poznaj przepis na szybkie, a przy tym również i zdrowe śniadanie, a będziesz przygotowywać je zawsze, kiedy czas będzie płynął nieubłaganie. Sposób jest smaczny i nieskomplikowany.
Szukasz pomysłu na szybkie, pożywne i zdrowe śniadanie? Wystarczy, że masz w domu jajka, mleko i płatki owsiane, a pyszne danie przygotujesz w dosłownie 5 minut.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i kluczowe jest to, aby z samego rana zjeść pożywnego i pełnowartościowego. Istnieje wiele przepisów na bardzo smakowite posiłki, które dodadzą nam energii na dalszą część dnia. Co warto zjeść? Przedstawiamy Wam przepis na przepyszne śniadanie, które zrobicie w mgnieniu oka.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nie wolno go pomijać, ponieważ dodaje nam ono energii na dalszą część dnia. Niestety nie zawsze mamy pomysł na poranne jedzenie, szczególnie że często ogranicza nas czas. Świetnym pomysłem są kanapki, ale nie takie tradycyjne. Przedstawiamy Wam przepis na świetne smarowidło. Przepis pochodzi z kanału Obżarciuch na You Tube.
Francisco Rivella żył na tyle długo, by zobaczyć, jak jego dziecko – Nutella – dorasta. I jak schodzi na złą drogę. Jednak jego wynalazek był błyskotliwy i zrobił zasłużoną karierę.
Słony charakter i wyrazista struktura greckiego sera to świetny sposób na podkręcenie dobrze nam znanej potrawy. W tej postaci pasta z makreli smakuje jak nigdy dotąd.
Chcesz zrobić pyszną domową wędlinę, ale nie wiesz, jak się za to zabrać. W takim razie przychodzimy z pomocą. Taka wędlina będzie o wiele smaczniejsza niż sklepowa, a co więcej nie zawiera konserwantów. A to jeszcze nie koniec zalet. Zobacz, z czego przygotować pyszną domową wędlinę.
Kiedy mam ochotę dzień zacząć do słodkiego śniadanie i kubka kawy, zawsze przygotowuję tę wersję naleśnika. Wyjątkowo puszysty i delikatny jest fantastyczną propozycją. Jak przygotować naleśnik holenderski? To naprawdę proste. Wszystkich zaskoczy takie śniadanie.