Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy przepis na racuchy. Bez kefiru i jogurtu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 31.07.2025 06:01

Najlepszy przepis na racuchy. Bez kefiru i jogurtu

Najlepszy przepis na racuchy. Bez kefiru i jogurtu
Fot. Wikipedia/Pilecka

Racuchy z jabłkami to jedno z kultowych dań, które wszyscy uwielbiamy. Zwykle jednak robimy je na drożdżach lub na kefirze, bądź maślance. Zrobiłam na próbę racuchy z innym produktem, mianowicie z jogurtem naturalnym. I ten składnik okazał się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę.

Szybkie racuchy na jogurcie. Przepis

Przepis na racuchy na jogurcie naturalnym jest niezwykle prosty. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad, by słodkie placuszki pięknie rosły na patelni i były cudownie mięciutkie i puszyste. Racuchy to świetny pomysł na śniadanie, obiad, czy słodki podwieczorek. Podane z cukrem pudrem błyskawicznie znikają z talerzy.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 400 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 60 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do podania

Jak zrobić racuchy na jogurcie?

Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij nadmiar soku. Mąkę przesiej i wsyp do miski. Dodaj sól, cukier, cukier z wanilią, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Wbij jajka, dodaj jogurt i mleko i ponownie wymieszaj. Teraz czas na ostatni składnik - owoce

Przełóż jabłka do miski i połącz składniki łyżką. Masę wykładaj na rozgrzany olej i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe racuchy podawaj z cukrem pudrem. 

Domowe racuchy na jogurcie. Uwagi

Do przygotowania racuchów wykorzystaj składniki o temperaturze pokojowej. Mleko, jajka i jogurt nie mogą być chłodne, ponieważ wtedy placuszki nie urosną na patelni, a ciasto nie będzie puszyste, a bardziej zbite.

Racuchy po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu, a danie będzie lżejsze i smaczniejsze.

Polecamy również przepis na idealnie mięciutkie kluski śląskie i najlepsze naleśniki.

Źródło: Smakosze.pl