Najlepszy przepis na racuchy. Bez kefiru i jogurtu
Racuchy z jabłkami to jedno z kultowych dań, które wszyscy uwielbiamy. Zwykle jednak robimy je na drożdżach lub na kefirze, bądź maślance. Zrobiłam na próbę racuchy z innym produktem, mianowicie z jogurtem naturalnym. I ten składnik okazał się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę.
Szybkie racuchy na jogurcie. Przepis
Przepis na racuchy na jogurcie naturalnym jest niezwykle prosty. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad, by słodkie placuszki pięknie rosły na patelni i były cudownie mięciutkie i puszyste. Racuchy to świetny pomysł na śniadanie, obiad, czy słodki podwieczorek. Podane z cukrem pudrem błyskawicznie znikają z talerzy.
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 400 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 60 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do podania
Jak zrobić racuchy na jogurcie?
Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij nadmiar soku. Mąkę przesiej i wsyp do miski. Dodaj sól, cukier, cukier z wanilią, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Wbij jajka, dodaj jogurt i mleko i ponownie wymieszaj. Teraz czas na ostatni składnik - owoce.
Przełóż jabłka do miski i połącz składniki łyżką. Masę wykładaj na rozgrzany olej i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe racuchy podawaj z cukrem pudrem.
Domowe racuchy na jogurcie. Uwagi
Do przygotowania racuchów wykorzystaj składniki o temperaturze pokojowej. Mleko, jajka i jogurt nie mogą być chłodne, ponieważ wtedy placuszki nie urosną na patelni, a ciasto nie będzie puszyste, a bardziej zbite.
Racuchy po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu, a danie będzie lżejsze i smaczniejsze.
Polecamy również przepis na idealnie mięciutkie kluski śląskie i najlepsze naleśniki.
Źródło: Smakosze.pl