Cukier to upowszechniona nazwa jednego z najpopularniejszych węglowodanów jakim jest sacharoza. Z chemicznego punktu widzenia nazwa „cukier” nie jest dostatecznie precyzyjna, ponieważ stosować ją można zarówno względem monosacharydów (cukry proste), jak i oligosacharydów (cukry złożone). Trzecią grupę węglowodanów wobec których w mowie potocznej stosuje się słowo „cukier” stanowią polisacharydy. Przykłady tychże stanowić może skrobia, chityna czy celuloza.
Cukier spożywczy stanowi naturalnie występujący składnik większości owoców i warzyw, jednak w przemyśle zdecydowanie najczęściej rafinuje się go z trzciny cukrowej. W obrocie handlowym rozróżniamy wiele rodzajów cukru, z czego najpopularniejszy jest cukier sypki (w kryształkach). Cukier najczęściej wykorzystywany jest jako składnik wyrobów cukierniczych, piekarniczych, słodyczy, napojów, sosów, czy przetworów.
Najczęściej cukier spożywczy uzyskiwany jest w procesie rafinacji trzciny cukrowej – według danych, cukier trzcinowy stanowi aż 70% światowej produkcji cukru. Za pozostałą część odpowiada cukier buraczany, zgodnie z nazwą otrzymywany z buraków.
Poszczególne rodzaje cukru możemy podzielić także przez wzgląd na ich konsystencję czy przeznaczenie. Wymienić można cukier puder, cukier palony (karmel), cukier cynamonowy (zwykły cukier spożywczy z domieszką cynamonu), czy cukier wanilinowy, stanowiący zamiennik cukru waniliowego.
Wśród innych rodzajów cukrów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym wymienić możemy cukier gronowy i skrobię (glukoza) oraz będący ich pochodną cukier słodowy (maltoza), cukier mlekowy (laktoza), cukier owocowy (fruktoza), czy cukier drzewny (ksyloza). Przykład ostatniego może stanowić cukier brzozowy.
Węglowodany (czyli potocznie „cukier”) stanowią nieodłączny element niemalże każdego rodzaju pożywienia. Ich obecność w diecie człowieka jest absolutnie niezbędna, choć trzeba pamiętać, że cukier spożywany w nadmiarze może nam poważnie zaszkodzić – może zwiększać ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru mózgu, nadciśnienia tętniczego, a nawet prowadzić do obniżonego nastroju i depresji. Nadmiar cukrów w diecie jest ponadto głównym powodem otyłości.
Każdy cukier spożywany w zbyt dużej ilości jest niezdrowy. Zdrowe zamienniki cukru może stanowić miód czy syrop klonowy, jednak na popularności nie bez przyczyny zdobywa ksylitol, czyli cukier brzozowy. Charakteryzuje się on tym, że węglowodany w nim zawarte są wolno wchłaniane przez organizm i to przy nieznacznym udziale insuliny. Ksylitol nie powoduje zatem podwyższenia poziomu glukozy we krwi. Inne zdrowe zamienniki cukru stanowi stewia, erytrytol, melasa, syrop daktylowy czy tagatoza.
Pokaż więcej
Masz ochotę na pachnące cynamonem drożdżówki, ale unikasz glutenu i cukru? Te keto cynamonki przygotujesz w pół godziny, bez mąki pszennej i bez wyrzutów sumienia. Są lekkie, puszyste i mają mniej niż 4 gramy węglowodanów netto w porcji. A dzięki mascarpone i mące migdałowej smakują niemal jak klasyczne bułeczki.100% bez glutenu i rafinowanego cukru – słodycz pochodzi z erytrolu, a puszystość z mąki migdałowej.Ciasto pieczone jak biszkopt – bez drożdży, bez zagniatania.Krem z mascarpone i cynamonu ma niski indeks glikemiczny.Jedna porcja zawiera mniej niż 4 g węglowodanów netto.Idealne na diecie keto, low carb i bezglutenowej.
Gdy za oknem chłód i zapach dymu z kominków, w kuchni zaczyna pachnieć węgierkami. Konfitura ze śliwek bez dodatku cukru gęstnieje powoli, niosąc głębię smaku, która rozgrzewa lepiej niż koc i kakao.Dojrzałe węgierki dostarczają naturalnej słodyczy – bez potrzeby dodawania cukru.Powolne odparowywanie konserwuje konfiturę bez chemii.Cynamon, goździki i imbir wzmacniają smak i działają rozgrzewająco.Przechowywana w słoikach konfitura wytrzymuje całą zimę, po otwarciu – do 3 tygodni.
§ 1 Postanowienia ogólne1. IBERION SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ z siedzibą w Warszawie (00-535), przy Placu Trzech Krzyży 10/14, wpisaną do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy KRS, (dalej jako: „Organizator”) jest organizatorem konkursu internetowego pt. „Cabral Cafe x Media Expert” zwanego dalej „Konkursem”).2. Niniejszy Regulamin Konkursu (dalej „Regulamin”) określa warunki przeprowadzenia i rozstrzygnięcia Konkursu.3. Udział w Konkursie jest możliwy za pośrednictwem serwisu Facebook.4. Fundatorem nagrody jest TERG S.A prowadząca sieć sklepów Media Expert.5. Pracownicy Organizatora oraz członkowie ich rodzin nie mogą brać udziału w Konkursie. Przez członków rodziny rozumie się: wstępnych, zstępnych, rodzeństwo, małżonków i osoby pozostające w stosunku przysposobienia.6. Konkurs nie jest stworzony, administrowany ani sponsorowany przez serwis Facebook.7. Konkurs nie jest grą losową w rozumieniu ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych.
Kawa to codzienny rytuał milionów Polaków – czarna, z mlekiem, słodka lub bez dodatków. W poszukiwaniu zdrowszych alternatyw coraz więcej osób sięga po bezkaloryczne słodziki. Czy to rzeczywiście lepszy wybór? Coraz częściej pojawiają się wątpliwości, zwłaszcza w kontekście jednego z najpopularniejszych zamienników cukru.
Mój deser kolagenowy to codzienna, lekka przyjemność bez grama cukru. Robię go z kawy i żelatyny – szybko, tanio i tak, by wspierał moją skórę oraz stawy. Ten deser jest moim faworytem. Sięgam po niego zawsze, gdy mam ochotę na coś słodkiego. Nie dość, że nie tuczy, to jeszcze dba o moje zdrowie.
Od kiedy odkryłam tę dziką, intensywnie czerwoną borówkę — często nazywaną „owocami diabła” ze względu na jej charakterystyczny wygląd i… nieco piekielnie wyrazisty smak — wiedziałam, że muszę stworzyć wyjątkową konfiturę, idealną do ciast.
Gdy tylko zaczyna się sezon na soczyste morele, od razu myślę o tym, jak zamknąć ich smak w słoikach. Przetwory z moreli na zimę to dla mnie obowiązkowy punkt wakacyjnego kalendarza, a nic nie smakuje lepiej w styczniu niż aromatyczny dżem morelowy z lawendą. Lawendowa nuta dodaje słodyczy niespodziewanej elegancji – to prosty sposób, by kawałek Prowansji wylądował na kanapce.
Cukier jest składnikiem, który znajdziemy w każdej kuchni. Jest także elementem wielu dań i słodkim wspomagaczem smaku. Jednak jego największą wadą jest to, że jest wysokokaloryczny, a w dużych ilościach szkodzi zdrowiu. Na szczęście istnieje świetny zamiennik, który jest o wiele zdrowszy.
Racuchy z jabłkami to jedno z kultowych dań, które wszyscy uwielbiamy. Zwykle jednak robimy je na drożdżach lub na kefirze, bądź maślance. Zrobiłam na próbę racuchy z innym produktem, mianowicie z jogurtem naturalnym. I ten składnik okazał się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę.
Hortensje to kwiaty, które są nie tylko same w sobie piękne, ale także wspaniale kwitną. Czerwiec to jest ich czas, wtedy pokazują swoje najpiękniejsze oblicze, dzięki któremu są uznawane za jedne z najładniejszych kwiatów. Warto również wiedzieć, że istnieje domowy nawóz, który może wzmocnić wzrost hortensji i sprawić, że będą one jeszcze piękniejsze. Koniecznie sprawdźcie, jak go zrobić.
Przygotowanie obiadu na Dzień Matki bywa nie lada wyzwaniem, bo wymaga wyręczenia osoby, która zazwyczaj gotuje. W pogotowiu są więc proste przepisy, takie jak ten. Rodzicielka może się zatem rozsiąść i czekać na pyszny posiłek. A jest na co.
Komisja Europejska ogłosiła decyzję w sprawie Coca-Coli. Producent umieszczał na etykietach informacje, które nie do końca były zgodne z prawdą. Produkty będą mogły trafić do sprzedaży tylko po tym, jak firma naprawi błąd.
Rabarbarowa chmurka to ciasto, które wiosną po prostu trzeba upiec. Kruchy spód, kwaśny rabarbar i słodka beza to połączenie, obok którego nie można przejść obojętnie. Poznaj przepis na najlepsze, wiosenne ciasto!
Nie każda kawa jest zdrowa. Eksperci nie pozostawiają złudzeń i ostrzegają przed popularnym produktem, po który wciąż chętnie sięgają Polacy. Koniecznie dowiedz się, jakie rodzaju kawy unikać, a także poznaj zdrowszą alternatywę dla tego produktu. Dzięki zmianie nawyków zyskasz zdrowie.
Szukasz pomysłu na szybkie ciasto bez pieczenia? Koniecznie przygotuj napolenkę w nieco innej wersji. Kultowy deser posmakuje każdemu, a na jednej porcji ciasta na pewno się nie skończy. Napoleonka w 15 minut poleca się na Dzień Kobiet!
Lekkie, rumiane, chrupiące. Takimi słowami najlepiej opisać faworki z przepisu siostry Anastazji. Karnawałowy chrust dosłownie rozpływa się w ustach. Zrobiłam te faworki na próbę i na pewno będę robić je częściej. Najlepsze, jakie w życiu jadłam.
Nie ma lepszych pączków od tych, które przygotujemy samodzielnie. Słodki, uwielbiany przez wszystkich deser jest jednak czasochłonny. Możemy jednak znacznie ułatwić sobie zadanie i zrobić pączki bez jajek i mleka. Ciasto jest idealnie wyrośnięte, lżejsze, a pączki są gotowe w dosłownie 20 minut.
Krówki “ciągutki” to jedne z najlepszych cukierków, jakie możemy zrobić w domu. Są niezwykle proste w przygotowaniu i potrzebujmy wyłącznie 4 prostych składników. Krówki przez pierwsze dni są ciągnące, z czasem kruszeją. To zupełnie naturalny proces.
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, dlatego lepiej zacząć planować przygotowywanie przekąsek. Prawdopodobnie na polskich stołach będą królować takie smakołyki jak pączki czy faworki. Popularna blogerka kulinarna Anna Zysk stworzyła przepis na pyszności, które z pewnością warto przyrządzić na Tłusty Czwartek.
Kiedy tłusty czwartek? To pytanie zadaje sobie wielu z nas. Narodowy dzień słodkości jest dniem ruchomym i uzależnionym od Wielkanocy. W tym roku kalendarzowym tłusty czwartek obchodzić będziemy 27 lutego. Z tej okazji warto przygotować w domu słodkości, które będą lepsze nawet od pączków i faworków. W dodatku zrobisz je błyskawicznie.
W tym roku Tłusty Czwartek wypada później, niż w poprzednich latach. Na narodowy dzień słodkości musimy zaczekać aż do 27 lutego. Nie mogłam się doczekać i postanowiłam wypróbować przepis na nieco inne pączki. Są doskonałe! Lekkie, puszyste, pełne smaku. I co najważniejsze - nie są tak ciężkie. Z tego przepisu na pewno będę korzystać częściej.
Niepokojące informacje płyną od branży cukrowniczej. Jej przedstawiciele apelują do Unii Europejskiej, bo ich zdaniem rynek zaleje cukier spoza Europy. Taka sytuacja ma przyczynić się do konkurowania z tańszymi producentami, a także do utraty miejsc pracy. Co to oznacza dla konsumentów?
Kiedy mam ochotę dzień zacząć do słodkiego śniadanie i kubka kawy, zawsze przygotowuję tę wersję naleśnika. Wyjątkowo puszysty i delikatny jest fantastyczną propozycją. Jak przygotować naleśnik holenderski? To naprawdę proste. Wszystkich zaskoczy takie śniadanie.
Domowe krówki są świetną alternatywą dla sklepowych słodyczy. Przyznam szczerze, że smakują mi jeszcze bardziej niż gotowe cukierki kupione w markecie. Odkąd dostałam ten przepis od koleżanki, regularnie przyrządzam krówki w domu i eksperymentuję ze smakami. Krówki są genialne, a do ich przygotowania potrzebne są jedynie 3 podstawowe składniki.
Idealna przekąska, którą zrobicie w mgnieniu oka. Koniecznie sprawdźcie ten przepis przed Tłustym Czwartkiem. Zobaczcie, jak przygotować ekspresowe mini pączki. Są po prostu przepyszne.
W każdym domu jest ta jedna rzecz, która musi się pojawić się na stole podczas świąt. W mojej rodzinie są to ciasteczka z przepisu mojej babci. Proste w wykonaniu, ale efektowne wyglądają niemal jak prawdziwe grzybki. Kto zje jednego, od razu sięga po więcej.
Gwiazda betlejemska jest kwiatem, bez którego nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia. Roślina będzie wyglądać zjawiskowo jeszcze wiele tygodni po świętach. Wystarczy, że przygotujemy domową odżywkę z produktów, które mamy w kuchennej szafce.
Ciasto na herbatnikach zachwyci całą rodzinę w święta Boże Narodzenia. Wszystko dlatego, że forma chatki Puchatka cieszy oczy, a smakuje po prostu obłędnie. Dzięki przepisowi blogerki kulinarnej Ani Zyśk to efektowne ciasto bez pieczenia na święta uda się każdemu.