Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Cukier

Sok z pigwowca
18.09.2023 14:53 Sok z pigwowca robię bez sokowirówki. Mam szybszy i lepszy patent

Przygotowanie soku z pigwowca nie musi wymagać specjalnego sprzętu. Niedawno znalazłam patent, dzięki któremu wykonanie wzmacniającego odporność napoju będzie niesamowicie proste. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość.

Ciasto bez pieczenia Raffaello
25.08.2023 14:30 To ciasto jest cudowne, robię je w chwilę i zawsze się udaje. Rodzina ciągle mnie o nie prosi

Pyszne ciasto bez pieczenia o kokosowym smaku skusi niejednego łasucha. Wykonanie jest bardzo proste i wymaga jedynie podstawowych składników. Szybki deser jest ulubieńcem mojej rodziny. Z talerzy znika ekspresowo.

domowe lody z 4 składników
21.08.2023 19:54 Nastawiłam dziś domowe lody z zaledwie 4 składników. Na jutrzejszy upał będą dla dzieciaków w sam raz

Koleżanka poczęstowała mnie ostatnio domowymi lodami. Smakowały jak z najlepszej cukierni, poprosiłam więc o przepis. Kiedy zobaczyłam, jak jest banalny, od razu zakasałam rękawy i nastawiłam swoją porcję. Nie mogę się doczekać, aż podam je rodzinie.

Cukinia po kaszubsku
20.08.2023 15:30 Co roku marynuję cukinię w kaszubskim stylu. Przekonał mnie brak octu

Cukinia po kaszubsku jest prosta w wykonaniu i pyszna. Spodoba się zwłaszcza tym, którzy nie wyobrażają sobie marynowania warzyw w occie. Robię ją już od dawna i jestem więcej niż zachwycona. 

dieta Doroty Rabczewskiej
18.08.2023 13:07 Doda ma surowe zdanie na temat jedzenia. Mówi, że każda kobieta po 35. roku życia musi z tego zrezygnować

Doda od zawsze budziła zachwyt swoją sylwetką. Teraz dobrze wiemy w czym tkwi sekret jej diety. Artystka chętnie wypowiada się na tematy jedzenia w swoich mediach społecznościowych. Jej zdaniem kluczowe dla idealnego kobiecego wyglądu jest zrezygnowanie z 1 konkretnego produktu.

najlepszy napój na upały
18.08.2023 11:08 Ostatnie upały dawały mi się we znaki. W końcu zmieniłam wodę na inny napój, różnica jest ogromna

Podczas ostatnich dni bardzo dbałam o nawodnienie. Upał i przebywanie na słońcu dawały się we znaki. Mimo picia dużych ilości wody nie czułam się najlepiej. Dopiero przypadkowy artykuł podpowiedział mi, co pić w upały.

ogromna cukinia z domowego ogródka
09.08.2023 22:20 Dostałam od koleżanki ogromną cukinię. Na leczo była za duża, więc zrobiłam z niej pyszną słodką przekąskę

Podczas ostatniego spotkania koleżanka podarowała mi cukinię. W ogródku jej teściów to warzywa obrodziło wyjątkowo szczodrze, każdy chętny może więc dostać jedną za darmo. Gdy zobaczyłam tę wybraną dla mnie wręcz oniemiałam. Po chwili jednak wpadłam na pomysł, co zrobić z tak dorodnym egzemplarzem.

Ciasto krówka bez pieczenia
08.08.2023 16:46 Mąż i dzieci proszą mnie o to ciasto co tydzień. Robię je w 15 min, zawsze się udaje

Ciasto krówka bez pieczenia zachwyci każdego łasucha. W mojej rodzinie gości bardzo często, bo nie jest skomplikowane, a składniki można znaleźć w każdym sklepie. Smak jest nie do podrobienia, więc trzeba spróbować. 

ciasto bez pieczenia 3 Bit
04.08.2023 09:20 Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Robię je w chwilę i zawsze się udaje

W swoim arsenale mam przepis na najlepsze ciasto bez pieczenia. Po przyrządzeniu do złudzenia przypomina w smaku batonik 3 Bit. Moja rodzina, ledwo zje jedną blaszkę, już prosi o kolejne. Na szczęście robi się je prosto, a wychodzi za każdym razem.

sezonowe ciasto z kruszonką i porzeczkami
02.08.2023 14:00 Moja teściowa robi najlepsze ciasto z sezonowymi owocami. W końcu ubłagałam ją o przepis, jest prostszy, niż myślałam

Podczas wizyty u teściowej zawsze mogę liczyć na słodki poczęstunek. Latem szczególnie mam nadzieję na pyszne ciasto z porzeczkami. Mogę je jeść na okrągło, więc w końcu udało mi się zdobyć na nie przepis. Jest tak prosty, że nawet ja sobie z nim poradzę.

Biedronka przecenia cukier
17.07.2023 11:34 Co się dzieje z cenami cukru w Biedronce? Limity były konieczne

Poniedziałek w Biedronce otwiera nowy tydzień promocji. Tym razem dyskont proponuje cukier w wyjątkowo niskiej cenie. Sprawdziliśmy szczegóły promocji i wiemy, jakie warunki trzeba spełnić. 

rabarbar pod kruszonką
05.07.2023 13:52 Podsmaż, posyp i zapiecz. Rabarbar pod kruszonką smakuje jak marzenie

Masz ochotę na słodkie co nieco? Jeśli masz pod ręką rabarbar, szybko zamienisz go w specjał, jakiego nie powstydziłaby się żadna cukiernia. Wystarczy go pokroić, chwilę podsmażyć i posypać kruszonką. Po zapieczeniu powstanie pyszny, orzeźwiający deser. Idealny na ciepłe dni.

deser dla Szyca
22.06.2023 22:19 Szyc ma w domu niezłą wyżerkę. Żona podaje mu najlepszy deser z truskawek

Borys Szyc ma zdecydowanie dobre życie. Ceniony aktor i producent filmowy mimo upływu lat nie traci na popularności. Tym jednak, co stawia kropkę nad i jego udanej egzystencji, jest wyśmienity deser, który przygotowuje dla niego żona . Ekspresowa tarta z truskawkami i rabarbarem skutecznie osłodzi każdy dzień.

niezwykła metamorfoza Olafa Lubaszenki po diecie
03.05.2023 21:35 Wyeliminował z diety tylko 1 składnik. Dzięki temu Olaf Lubaszenko schudł 80 kg

Olaf Lubaszenko przeszedł niewiarygodną metamorfozę. Reżyserowi i aktorowi udało się zgubić aż 80 kg. Ten spektakularny sukces zawdzięcza 1 zmianie w swojej diecie. Lubaszenko całkowicie zrezygnował z picia słodkich, gazowanych napojów.

ciasto bez pieczenia na Wielkanoc
31.03.2023 22:08 Kultowe, niezapomniane ciasto bez pieczenia "Chatka Baby Jagi". W sam raz na wielkanocny stół

Zamiast klasycznych wypieków, przygotuj na Wielkanoc ,,Chatkę Baby Jagi". Ciasto bez pieczenia udekorowane polewą czekoladową i kolorowymi posypkami wygląda obłędnie. Sernik na herbatnikach w kształcie domku będzie totalnym hitem na świątecznym stole.

babka wielkanocna z przepisu Ani Bardowskiej
31.03.2023 19:51 Ania Bardowska robi babkę wielkanocną lepiej niż cukiernicy. Idealny patent dla zabieganych

Aby upiec babkę wielkanocną nie trzeba spędzać połowy dnia w kuchni. Ania Bardowska pokazała, jak zrobić to ciasto sprawnie i prosto. Jej wypiek cieszy smakoszy idealnie wilgotną strukturą i wybornym smakiem. Gwiazda programu „Rolnik Szuka Żony" doskonale zna się na pieczeniu.

proste ciasto kawowe na każdą okazję
29.03.2023 21:39 Wlej kawę do mąki i wymieszaj. Ten przepis jest już hitem

Ciasto kawowe z mąki, kawy po turecku i drożdży jest świetnym pomysłem na deser dla całej rodziny. W środku każdej porcji wypieku znajduje się gęsty, kawowy budyń. Smak kawy uzupełnia zapieczona czekolada. Ciasto jest przepyszne.

babka muślinowa
27.03.2023 20:13 Babcia Krysia zawsze piekła tę babkę na Wielkanoc. To prawdziwy rarytas

Szukasz pomysłu na wielkanocne wypieki? Babka muślinowa będzie ciastem, które zachwyci wszystkich gości. Każdy będzie prosił o dokładkę i przepis. Babka przyrządzona z 24 żółtek jest niezwykle delikatna, puszysta i dosłownie rozpływa się w ustach.

zawijane ciasto serowe z kokosem i owocami
12.03.2023 20:28 Twaróg, wiśnie i kokos. Wykwinty serowiec siostry Anastazji bije na głowę inne ciasta

Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na przepyszny serowiec. Ciasto zawijane z domowym budyniem wiśniowym smakuje obłędnie. Siostra Anastazja roladę zapieka z wiórkami kokosowymi. Jej domowe wypieki nie mają sobie równych. 

czy można jeść czekoladę z białym nalotem?
09.03.2023 21:02 Co oznacza biały nalot na czekoladzie? Warto mieć świadomość

Kupiłaś czekoladę i zauważyłaś na niej biały nalot? Pod żadnym pozorem jej nie wyrzucaj. Czekolada z białym nalotem smakuje dokładnie tak samo i jest zupełnie nieszkodliwa. Nalot to nic innego jak wytrącony z produktu cukier. 

ciasto czekoladowe z patelni
08.03.2023 11:16 Najlepsze ciasto czekoladowe zrobisz nawet bez piekarnika. Wystarczy sama patelnia

Kto powiedział, że ciasto koniecznie trzeba robić w piekarniku? Zadajemy kłam temu niedzisiejszemu stwierdzeniu. Z pomocą patelni możesz łatwo i szybko przygotować ciasto bez pieczenia. Jest cudownie pyszne i wilgotne.

Puszysty i wilgotny sernik według przepisu Makłowicza
07.03.2023 14:09 Makłowicz robi sernik według dawnej receptury. Na liście składników - ziemniaki

Sernik według receptury Roberta Makłowicza jest prosty w przygotowaniu i pięknie rośnie podczas pieczenia. Ciasto jest niezwykle puszyste i delikatne. Pan Robert do sera dodaje ugotowane ziemniaki. Dzięki nim kultowe ciasto jest wilgotne i smakuje obłędnie.

Wylewanie ciasta na jabłka do szarlotki
01.03.2023 19:21 Podsmaż jabłka na patelni i zalej ciastem. Najlepszą szarlotkę zrobisz bez piekarnika

Nie trać czasu na przygotowanie tradycyjnego ciasta. Pyszny domowy deser możesz zrobić zupełnie inaczej. W tym celu koniecznie wypróbuj nasz przepis na szarlotkę z patelni. Wystarczy zalać pokrojone owoce niezwykle prostym ciastem.

racuchy siostry Anieli
21.02.2023 22:01 Najdoskonalsza receptura siostry Anieli na wyrośnięte serowe racuchy. Prosto i smacznie

Szukacie sposobu na idealne racuchy? Siostra Aniela zna sprawdzoną recepturę. Serowe racuchy pomysłu zakonnicy rozpływają się w ustach. Są też na tyle sycące, że bez trudu zaspokoją większy i mniejszy apetyt.

None
16.02.2023 19:03 Żadna śmietana. Gosia ma lepszy patent na nadzwyczaj delikatne faworki

Pyszne faworki można przygotować nawet bez śmietany. Jedna z twórczyń internetowych zastąpiła nabiał bursztynowym płynem. Uzyskała w ten sposób delikatne ciasto, które po usmażeniu było nadzwyczaj chrupiące. Jej patent nie ma sobie równych.

pączki i faworki
12.02.2023 09:42 Jak przechowywać faworki i pączki, by dłużej pozostały świeże?

Już za chwilę Tłusty Czwartek, więc z pewnością niejedna z Was będzie smażyć pączki i faworki. A jak robić, to robić, nie 10 sztuk, ale i z 50. Co jednak zrobić, by zapas łakoci doskonale smakował też następnego dnia? Podpowiadamy jak najlepiej przechowywać pączki i faworki, by nie wyschły i były smaczne. Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Mimo naszych najszczerszych starań może zdarzyć się, że pączki i faworki usmażone lub zakupione na ten dzień nie zostaną skonsumowane do ostatniej sztuki. Aby cieszyły swoim smakiem dłużej warto znać kilka prostych patentów. Pozwolą one dłużej zachować łakociom świeżość.

Babcia Ala zdradziła rodzinny przepis na delikatne faworki. Smaży je nie tylko w Tłusty Czwartek
10.02.2023 18:43 Babcia Danusia zdradziła rodzinny przepis na delikatne faworki. Smaży je nie tylko w Tłusty Czwartek

Babcia Danusia zdradziła tradycyjny, rodzinny przepis na faworki. Chrust przyrządza wyłącznie z żółtek, śmietany i mąki. Kluczowe jest wybijanie ciasta wałkiem oraz dodatek spirytusu. Poznaj przepis na najlepsze, domowe faworki. Smaczniejszych nie zamówisz nawet u Gessler. Do przygotowania faworków według babcinej receptury potrzebujesz mąki, żółtek, odrobiny soli i gęstej, kwaśnej śmietany. To dzięki niej faworki po usmażeniu są tak delikatne. Cukier w cieście jest zbędny. Gotowe faworki i tak podajemy oprószone cukrem pudrem, są więc słodkie.Do ciasta na faworki babcia Danusia dodaje również niewielką ilość spirytusu. Produkt zapobiega wchłanianiu tłuszczu przez chrust. Faworki wychodzą więc o wiele lżejsze. Spirytus ulatnia się podczas smażenia, nie jest więc wyczuwalny w cieście. Kluczowe jest również uderzanie twardego ciasta wałkiem. Musisz robić to energicznie przez około 5 minut. W ten sposób wtłoczysz w masę pęcherzyki powietrza. Ciasto zacznie robić się delikatniejsze i mniej zbite.

Ekspresowe faworki
04.02.2023 12:47 Uprościła przepis na faworki i wrzuciła na TikToka. Genialny chrust zrobisz w 30 minut

Ekspresowe faworki spodobają się nie tylko zabieganym. TikTokerka pokazała, jak uniknąć żmudnego wyrabiania ciasta na chrust. Wsypała do masy proszek do pieczenia, a jej słodycz wyszła tak delikatna jak, gdyby korzystała z tradycyjnej receptury. Niejeden smakosz nie wyobraża sobie Tłustego Czwartku bez faworków. Czy jednak zawsze skazani jesteśmy na wybór między wymagającymi wysiłku samodzielnymi przygotowaniami a zakupem niezbyt smacznych lub drogich gotowców? TikTokerka Ania Pastuszka na swoim kanale doschrupania pokazała, że niekoniecznie. Twórczyni przygotowała apetycznie wyglądające faworki, pomijając etap uderzania wałkiem w ciasto, który w wielu przepisach podawany jest jako niezbędny do uzyskania lekkiej masy. Zamiast niego wzbogaciła masę o proszek do pieczenia, a rezultat był zachwycający.