Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Żadna śmietana. Gosia ma lepszy patent na nadzwyczaj delikatne faworki

Żadna śmietana. Gosia ma lepszy patent na nadzwyczaj delikatne faworki

Żadna śmietana. Gosia ma lepszy patent na nadzwyczaj delikatne faworki
Screen z film na kanale TikTok gosiagochaa

Pyszne faworki można przygotować nawet bez śmietany. Jedna z twórczyń internetowych zastąpiła nabiał bursztynowym płynem. Uzyskała w ten sposób delikatne ciasto, które po usmażeniu było nadzwyczaj chrupiące. Jej patent nie ma sobie równych.

Faworki bez dodatku śmietany

Proste i smaczne faworki można zrobić na wiele sposobów. Jeśli po słodycze nie będą sięgać dzieci, można zastąpić śmietanę szklanką jasnego piwa. Musujący napój alkoholowy sprawi, że faworki nabiorą lekkości i wchłoną mniej tłuszczu podczas smażenia. Zerknijcie tylko na zdjęcie pochodzące z filmu na TikToku gosiagochaa — te faworki wyglądają obłędnie.

 

Przepis na faworki bez dodatku śmietany

Składniki:

4 żółtka z dużych jaj

300 g mąki pszennej tortowej

250 ml piwa typu lager

20 g masła

olej rzepakowy do smażenia

cukier puder do podania

Jak przygotować smaczne faworki? Śmietana nie będzie potrzebna

Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy masło i żółtka, po czym wlewamy piwo. Całość mieszamy, a następnie starannie wyrabiamy, na koniec uderzając w masę wałkiem przez 10 minut. Zabieg nada faworkom lekkości.

Ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na cienkie placki, z każdego i wycinając paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 10 cm. Nacinamy ich środek i przez powstałą dziurkę przewlekamy jeden z końców. Uformowane faworki smażymy na oleju rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Ciasteczka powinny od razu wypłynąć na powierzchni i zrumienić się w mniej więcej 30 sekund. Wyjmujemy, gdy z obu stron będą lekko złote i odsączamy na bibule z tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na tłustoczwartkowe przysmaki. Szczególnie polecamy pączki przygotowywane z dodatkiem ziemniaków oraz ekspresowe faworki z ciasta francuskiego.

Źródło: TikTok/gosiagochaa