Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Rabarbarowa chmurka jest moim faworytem. Wiosną mogłabym jeść codziennie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 03.05.2025 15:08

Rabarbarowa chmurka jest moim faworytem. Wiosną mogłabym jeść codziennie

Rabarbarowa chmurka jest moim faworytem. Wiosną mogłabym jeść codziennie
Fot. YouTube/Mała Cukierenka

Rabarbarowa chmurka to ciasto, które wiosną po prostu trzeba upiec. Kruchy spód, kwaśny rabarbar i słodka beza to połączenie, obok którego nie można przejść obojętnie. Poznaj przepis na najlepsze, wiosenne ciasto!

Rabarbarowa chmurka

Puszysty biszkopt z kremem i truskawkami, sernik na zimno z galaretką, pleśniaki i inne desery z owocami mogłabym jeść niemal codziennie. Uwielbiam również malinową chmurkę. Niedawno jednak szukałam ciekawego pomysłu na ciasto z rabarbarem i ten przepis okazał się strzałem w dziesiątkę.

Upiekłam na próbę rabarbarową chmurkę z przepisu, który znalazłam na kanale Mała Cukierenka na YouTube. To właśnie z tego kanału pochodzą także ilustracje wykorzystane w artykule. Rabarbarowa chmurka okazała się tak pyszna, że przebiła nawet kultowe ciasto z bezą i malinami.

Rabarbarowa chmurka w moim domu jest totalnym hitem. Wiosną to ciasto nie ma sobie równych. Kruchy spód, dżem, rabarbar, beza i migdały to połączenie, obok którego nie da się przejść obojętnie.

Rabarbarowa chmurka jest moim faworytem. Wiosną mogłabym jeść codziennie
Fot. YouTube/Mała Cukierenka

Przepis na rabarbarową chmurkę

Składniki na kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g cukru
  • 4 żółta jajek L
  • 180 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki na bezę:

  • 4 białka z dużych jajek L
  • 200g cukru 
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Składniki na rabarbarowe nadzienie:

  • 450 g rabarbaru
  • 3-4 łyżki dżemu malinowego lub konfitury malinowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki płatków migdałowych 
Rabarbarowa chmurka jest moim faworytem. Wiosną mogłabym jeść codziennie
Fot. YouTube/Mała Cukierenka


 

Jak upiec ciasto z bezą i rabarbarem?

Przygotuj kruchy spód: do miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj starte na tarce, zimne masło, wbij żółtka. Wyrabiaj, aż składniki się połączą. Masę przełóż na blachę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm.

Rozprowadź, nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz około 18 minut. Wyjmij, odstaw. Przygotuj nadzienie: rabarbar umyj, obierz i pokrój łodygi w drobną kostkę. Przełóż do miski. Dodaj mąkę i cynamon, wymieszaj dokładnie. 

Spód ciasta wysmaruj dżemem malinowym i posyp płatkami migdałowymi. Wyłóż rabarbar. Przygotuj bezę: białka ubij na sztywno. Stopniowo dodawaj po 1 łyżce cukru. Miksuj, aż cukier się rozpuści. Masę wyłóż na wierzch ciasta i poprzeciągaj delikatnie łyżką. Oprósz płatkami migdałowymi.

Blachę wstaw do piekarnika. Piecz 50 minut w 160 stopniach C z opcją grzania góra- dół. Po ostudzeniu pokrój i ciesz się smakiem najlepszego, wiosennego ciasta.

Polecamy również sernik z malinami oraz banalny przepis na ciasto z truskawkami.

Rabarbarowa chmurka jest moim faworytem. Wiosną mogłabym jeść codziennie
Fot. YouTube/Mała Cukierenka