Rabarbarowa chmurka jest moim faworytem. Wiosną mogłabym jeść codziennie
Rabarbarowa chmurka to ciasto, które wiosną po prostu trzeba upiec. Kruchy spód, kwaśny rabarbar i słodka beza to połączenie, obok którego nie można przejść obojętnie. Poznaj przepis na najlepsze, wiosenne ciasto!
Rabarbarowa chmurka
Puszysty biszkopt z kremem i truskawkami, sernik na zimno z galaretką, pleśniaki i inne desery z owocami mogłabym jeść niemal codziennie. Uwielbiam również malinową chmurkę. Niedawno jednak szukałam ciekawego pomysłu na ciasto z rabarbarem i ten przepis okazał się strzałem w dziesiątkę.
Upiekłam na próbę rabarbarową chmurkę z przepisu, który znalazłam na kanale Mała Cukierenka na YouTube. To właśnie z tego kanału pochodzą także ilustracje wykorzystane w artykule. Rabarbarowa chmurka okazała się tak pyszna, że przebiła nawet kultowe ciasto z bezą i malinami.
Rabarbarowa chmurka w moim domu jest totalnym hitem. Wiosną to ciasto nie ma sobie równych. Kruchy spód, dżem, rabarbar, beza i migdały to połączenie, obok którego nie da się przejść obojętnie.

Przepis na rabarbarową chmurkę
Składniki na kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 60 g cukru
- 4 żółta jajek L
- 180 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki na bezę:
- 4 białka z dużych jajek L
- 200g cukru
- 2 łyżki płatków migdałowych
Składniki na rabarbarowe nadzienie:
- 450 g rabarbaru
- 3-4 łyżki dżemu malinowego lub konfitury malinowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki płatków migdałowych

Jak upiec ciasto z bezą i rabarbarem?
Przygotuj kruchy spód: do miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj starte na tarce, zimne masło, wbij żółtka. Wyrabiaj, aż składniki się połączą. Masę przełóż na blachę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm.
Rozprowadź, nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz około 18 minut. Wyjmij, odstaw. Przygotuj nadzienie: rabarbar umyj, obierz i pokrój łodygi w drobną kostkę. Przełóż do miski. Dodaj mąkę i cynamon, wymieszaj dokładnie.
Spód ciasta wysmaruj dżemem malinowym i posyp płatkami migdałowymi. Wyłóż rabarbar. Przygotuj bezę: białka ubij na sztywno. Stopniowo dodawaj po 1 łyżce cukru. Miksuj, aż cukier się rozpuści. Masę wyłóż na wierzch ciasta i poprzeciągaj delikatnie łyżką. Oprósz płatkami migdałowymi.
Blachę wstaw do piekarnika. Piecz 50 minut w 160 stopniach C z opcją grzania góra- dół. Po ostudzeniu pokrój i ciesz się smakiem najlepszego, wiosennego ciasta.
Polecamy również sernik z malinami oraz banalny przepis na ciasto z truskawkami.
