Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na deser kolagenowy bez cukru
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.08.2025 14:05

Przepis na deser kolagenowy bez cukru

Przepis na deser kolagenowy bez cukru
Fot. Shutterstock

Mój deser kolagenowy to codzienna, lekka przyjemność bez grama cukru. Robię go z kawy i żelatyny – szybko, tanio i tak, by wspierał moją skórę oraz stawy. Ten deser jest moim faworytem. Sięgam po niego zawsze, gdy mam ochotę na coś słodkiego. Nie dość, że nie tuczy, to jeszcze dba o moje zdrowie.

Deser kolagenowy: moja 2-składnikowa galaretka z kawy

Kolagen jest ważny dla chrząstki i ścięgien, więc traktuję mój deser kolagenowy jako sprytną przekąskę wspierającą komfort stawów, zwłaszcza po treningu czy dłuższym spacerze. Taki deser jest niskokaloryczny, sycący i pomaga mi trzymać apetyt w ryzach. Kolagen działa także zbawiennie na kondycję mojej skóry, włosów i paznokci. 

Składniki (4 porcje):

  • 500 ml świeżo zaparzonej kawy (u mnie często bezkofeinowa wieczorem)
  • 10 g żelatyny w proszku
  • opcjonalnie: słodzik do smaku (erytrytol, stewia lub sukraloza)

Jeśli nie lubisz czarnej kawy, galaretkę pokrój i zalej zimnym mlekiem. Będzie równie pyszna.

Przepis na deser kolagenowy bez cukru
Fot. Canva

Jak zrobić kawowy deser kolagenowy?

Wsypuję żelatynę do 100 ml zimnej wody lub zimnej kawy i zostawiam na 5–10 minut, żeby napęczniała. Resztę gorącej kawy – jeśli chcę – dosładzam słodzikiem.

Dodaję napęczniałą żelatynę do gorącej kawy i mieszam, aż całkiem się rozpuści (nie gotuję). Przelewam do foremek, studzę i chłodzę 2–3 godziny, aż stężeje. Podaję solo albo z łyżką jogurtu wysokobiałkowego. Zamiast jogurtu można dodać zimne mleko. 

Deser kolagenowy a uroda: jak dbam o skórę, włosy i paznokcie

Sięgam po żelatynę, bo to forma kolagenu – źródło glicyny, proliny i hydroksyproliny, które wspierają naturalną syntezę kolagenu w mojej skórze. Regularnie jedząc mój deser kolagenowy, zauważam lepsze nawilżenie i sprężystość cery, choć wiem, że to element większej układanki: pilnuję witaminy C w diecie, stosuję filtr przeciwsłoneczny, śpię regularnie i piję dużo wody. Nie oczekuję efektu „od ręki”, ale konsekwencja naprawdę się opłaca.

Dodatkowo deser kolagenowy może pozytywnie wpływać na włosy i paznokcie. Chociaż włosy i paznokcie zbudowane są głównie z keratyny, aminokwasy z kolagenu (zwłaszcza glicyna i proliny) dostarczają materiału i wspierają zdrowe otoczenie cebulek włosowych oraz macierzy paznokciowej. U mnie regularne włączenie żelatyny oznacza mniej łamliwych paznokci i włosy, które wydają się mocniejsze i mniej rozdwajające się.

Poznaj również niezawodny sposób na placki ziemniaczane. Nie będą pić tłuszczu. Sprawdź także, jaki jest najgorszy miód. Polacy kupują go nagminnie. 

Przepis na deser kolagenowy bez cukru
Fot. Canva

Źródło: Smakosze.pl

Tagi: Kawa Deser Cukier