Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Z “owoców diabła” robię pyszną konfiturę. Jest idealna do ciast
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.08.2025 05:01

Z “owoców diabła” robię pyszną konfiturę. Jest idealna do ciast

Z “owoców diabła” robię pyszną konfiturę. Jest idealna do ciast
Fot. Shutterstock

Od kiedy odkryłam tę dziką, intensywnie czerwoną borówkę — często nazywaną „owocami diabła” ze względu na jej charakterystyczny wygląd i… nieco piekielnie wyrazisty smak — wiedziałam, że muszę stworzyć wyjątkową konfiturę, idealną do ciast. 

Konfitura do ciast. Składniki

Taką konfiturę z borówki brusznicy łączy w sobie kwaskowatość i słodycz, a jego smak sprawia, że każde ciasto zyskuje głęboki, leśny aromat i kolor. Poniżej znajdziesz mój sprawdzony przepis na domową konfiturę, która stanie się Twoim słodkim sekretem wypieków — i poznasz, jakie wartości odżywcze kryją te malutkie, ale potężne jagódki.

Składniki:

  • 2 szklanki borówki brusznicy („owoce diabła”)
  • 1 szklanka cukru
  • ¼ szklanki wody
  • 2 słodkie jabłka, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • 3 goździki
Z “owoców diabła” robię pyszną konfiturę. Jest idealna do ciast
Fot. Shutterstock

Sposób przygotowania

Myję owoce i przelewam je wrzątkiem, aby złagodzić goryczkę. Zasypuję cukrem i dżem z borówki brusznicy zostawiam na kilka godzin, aż owoce puścić soki.

Przekładam owoce do garnka, dodaję wodę i gotuję przez około 20 minut. W trakcie smażenia dodaję goździki i pokrojone jabłka, cały czas mieszając, by nic się nie przypaliło.

Po kolejnych 20 minutach, gdy całość zgęstnieje i jabłka będą miękkie, przekładam gorącą konfiturę do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcam i pasteryzuję przez 15 minut — i gotowe!

Wartości odżywcze borówki brusznicy

Borówka brusznica to prawdziwa bomba zdrowotna, mimo swoich niewielkich rozmiarów. W 100 g jagód znajduje się zaledwie około 47 kcal, praktycznie brak tłuszczu, niewielka ilość węglowodanów (~9 g), białka (~0,3 g) i błonnika.

Te leśne „owoce diabła” dostarczają witamin A i C oraz minerałów, takich jak żelazo i wapń. Ponadto są pełne antyoksydantów: polifenoli, garbników, flawonoidów, a także arbutyny i kwasu benzoesowego — dzięki nim działają przeciwzapalnie, antyseptycznie, pomagają w walce z infekcjami dróg moczowych, wspierają układ trawienny i przyczyniają się do poprawy kondycji błony śluzowej żołądka.

Polecam również prosty sposób na ogórki kiszone (zawsze wychodzą jędrne i pyszne!) oraz babciny przepis na sernik. Lepiej od razu upiecz dwie blaszki. 

Z “owoców diabła” robię pyszną konfiturę. Jest idealna do ciast
Fot. Shutterstock