Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > przetwory

Przetwory

Warzywa i owoce przygotowywane na zimę

kapusta kiszona
17.11.2025 11:39 To najlepszy przepis na kiszoną kapustę. Korzystam z niego od lat

Jesienią w kuchni pachnie szatkowaną kapustą, solą i marchwią. Kilka garści pracy, tydzień cierpliwości – i masz naturalny probiotyk, który przetrwa całą zimę i będzie hitem w bigosie oraz pierogach.

przetwory
04.11.2025 11:46 Żadna Biedronka, żaden Lidl. To tu są najlepsze kiszonki

Fermentowane warzywa to naturalne wsparcie odporności – bogate w witaminy, błonnik i żywe kultury bakterii. Choć często sięgamy po nie w popularnych dyskontach, najlepsze znajdziemy gdzie indziej. Oto miejsce, które warto odwiedzić i kilka wskazówek, jak wybrać najzdrowsze kiszonki.

cząber
04.11.2025 11:45 Suszę co jesień, mam tego pełne torby. Nic tak dobrze nie smakuje

Gdy liście w ogrodzie żółkną, wieszam zielone pęczki pod strychem. Lubczyk – aromatyczne ziele o głębokim smaku – obiecuje, że zimą żadna zupa nie będzie mdła. W kilku garściach suszu kryje się smak domowego bulionu, sekret udanego gulaszu i wsparcie dla układu trawiennego. Trzeba tylko wiedzieć, kiedy go zebrać i jak przechować.

grzyby w słoiku
10.10.2025 14:04 Przepis na kiszone kozaki. Biją na głowę grzyby marynowane

Leśne koźlarze można kisić niemal tak samo jak ogórki, a efekt zaskakuje chrupkością i głębokim, pikantnym aromatem. Kiszonka z kozaków to powrót do tradycji, w której zamiast octu króluje naturalna fermentacja. Kilka składników, odrobina cierpliwości – i marynowane grzyby odchodzą w cień.Kiszone kozaki zachowują jędrność, naturalny kolor i delikatny smak.Do fermentacji wystarczy sól niejodowana, cebula, liść laurowy i ziele angielskie.Kiszonka gotowa jest po 10–14 dniach, a przechowuje się nawet do 3 miesięcy.Idealne jako dodatek do pieczywa, tatara z pęczaku lub zimnej przystawki.

konfitura
07.10.2025 14:18 Szwedzki przepis na konfiturę z dzikiej róży. Najlepsza do pączków

Rubinowy kolor, aromat wanilii i kardamonu, a w smaku delikatny miód z cytrusową nutą – tak smakuje konfitura z dzikiej róży przygotowana według szwedzkiej receptury. To nie tylko idealne nadzienie do pączków, lecz także świetny dodatek do naleśników, serów pleśniowych czy zimowej herbaty.Bazą są dojrzałe owoce róży, pomarańcze i cytryna.Cukier trzcinowy nadaje karmelową nutę i działa konserwująco.Przyprawy – laska wanilii i kardamon – wzmacniają kwiatowy aromat.Gotowanie zajmuje tylko 15 minut, reszta to studzenie i miksowanie.Pasteryzowana konfitura zachowa świeżość przez wiele miesięcy.

dżem
30.09.2025 08:00 To najlepsze owoce dla sercowców. Zrobisz z nich pyszny dżem bez dodatku cukru

Dietetycy od lat szukają owoców, które jednocześnie obniżają ciśnienie i smakują bez dosładzania. Ciemne winogrona spełniają oba warunki, a domowy dżem z nich przygotujesz nawet bez grama białego cukru.Winogrona zawierają resweratrol, potas i antocyjany wspierające układ krążenia.Regularne spożycie poprawia elastyczność naczyń i obniża cholesterol LDL.Dżem bez cukru robi się z samego soku, pektyny i soku z cytryny.Podwójne gotowanie i pasteryzacja pozwalają przechowywać przetwory przez całą zimę.

czosnek
30.09.2025 07:46 Kiszony czosnek na zimę. Mamy najlepszy przepis

Mały słoik pełen różowych ząbków potrafi uratować zimowy obiad lepiej niż niejedna przyprawa. Ten przepis łączy moc czosnku z łagodną słodyczą buraka i daje efekt, który zaskoczy nawet wytrawnych domowych przetwórców.Trzykrotne moczenie czosnku przez trzy dni usuwa gorycz i ostrą woń.Zalewa: 2 l wody, 100 g cukru, 40 g soli, liść laurowy, pieprz, 120 ml octu 9% na słoik.Na 1,5-litrowy słoik przypada połowa buraka i dwie gałązki koperku.Fermentacja trwa około trzech tygodni w ciemnym, chłodnym miejscu.

konfitura
24.09.2025 12:12 Rozgrzewająca konfitura ze śliwek. Nie ma w niej grama cukru

Gdy za oknem chłód i zapach dymu z kominków, w kuchni zaczyna pachnieć węgierkami. Konfitura ze śliwek bez dodatku cukru gęstnieje powoli, niosąc głębię smaku, która rozgrzewa lepiej niż koc i kakao.Dojrzałe węgierki dostarczają naturalnej słodyczy – bez potrzeby dodawania cukru.Powolne odparowywanie konserwuje konfiturę bez chemii.Cynamon, goździki i imbir wzmacniają smak i działają rozgrzewająco.Przechowywana w słoikach konfitura wytrzymuje całą zimę, po otwarciu – do 3 tygodni.

sok w butelkach
23.09.2025 21:00 Sok na zimę bez cukru. Przedwojenny przepis

Zapach lata zamknięty w butelce – bez grama cukru. Przedwojenny sposób na sok z owoców leśnych pozwala zachować smak sezonu i witaminy na zimowe miesiące. Wystarczą owoce, słoiki i garnek z wodą, by w pół godziny przygotować naturalny, domowy koncentrat.Naturalna słodycz z jagód, malin, wiśni lub dzikiej róży – bez dodanego cukru.Prosta pasteryzacja: 20 minut w kąpieli wodnej, bez specjalistycznego sprzętu.Brak konserwantów i niższy indeks glikemiczny niż w sokach sklepowych.Sok przechowywany w spiżarni zachowuje świeżość aż do wiosny.

kompot
16.09.2025 08:37 Kompot ze śliwek do słoików na zimę. Wzmacnia odporność i dba o serce

Sezon na śliwki węgierki trwa krótko, ale warto go dobrze wykorzystać. Kompot ze śliwek do słoików to nie tylko smak lata zamknięty na zimę, lecz także źródło błonnika, witamin i składników mineralnych, które wspierają odporność i układ krążenia.Śliwki zawierają błonnik, potas i witaminy A, C, E – wspierają serce i odpornośćKompot poprawia trawienie dzięki sorbitolowi i naturalnym kwasom owocowymPrzepis jest prosty – wystarczy pięć składników i pasteryzacjaGotowy zapas to 5 litrów napoju i śliwki idealne do deserów

wnętrze sklepu Biedronka
15.09.2025 09:11 Zaczęło się od rana w Biedronce. Polacy robią zapas na Boże Narodzenie

Jeszcze lato się nie skończyło, a w Biedronce już widać świąteczne zakupy. Klienci wykupują olej, przetwory i kawę – wszystko dzięki silnym wrześniowym promocjom. Z kartą Moja Biedronka można zaoszczędzić nawet połowę.Promocje obowiązują od 15 do 20 września we wszystkich sklepach BiedronkaOlej słonecznikowy 1 l: 1+1 gratis, średnia cena 4 zł za sztukęPrzetwory „Nasza Spiżarnia”: drugi słoik lub puszka 50% taniejKawy Dallmayr i Carousel: 30% taniej, m.in. Dallmayr Prodomo 500 g za 20,99 złWymagana karta Moja Biedronka i limity dzienne (4–8 sztuk)

gruszki siostry Anastazji
07.09.2025 14:45 Siostra Anastazja pakuje gruszki do słoików i wlewa tę zalewę. Są najlepsze do mięs

Zakonnica, która od lat uczy Polaków gotować, tym razem stawia na marynowane gruszki. Zamiast piec ciasto z pierwszych jesiennych owoców, sięga po ocet winny i korzenne przyprawy. Efekt? Idealny dodatek do pieczonych mięs.

cukinia
01.09.2025 21:01 Pakuję startą cukinię do słoików i mam na lata. Pachnie nieziemsko i jeszcze lepiej smakuje

Sezon na cukinię trwa, a to idealny moment, by przygotować z niej domowe przetwory. Starta, przyprawiona i zamknięta w słoikach zamienia się w uniwersalny sos, który zimą z powodzeniem zastąpi sklepowe produkty.

dzika róża
01.09.2025 11:37 Zbieram je we wrześniu i robię najlepszą konfiturę. Rodzina ciągle o nią prosi

Kiedy wrześniowe poranki otulają krzewy mgłą, pora wyruszyć po owoce dzikiej róży. Ten niepozorny skarb natury kryje w sobie więcej witaminy C niż garść cytryn – i idealnie nadaje się na domową konfiturę, która wzmocni odporność całą zimę.

przetwory na zimę
31.08.2025 05:00 Za przetwory na zimę można dostać karę. Mandat 5 tys. złotych

Sierpień i wrzesień to w polskich kuchniach czas syczących słoików, zapachu ogórków kiszonych i gorących wieczorów przy wekowaniu. W natłoku przygotowań łatwo jednak zapomnieć, że nie każdy słoik można legalnie sprzedać. A za niedopełnienie formalności grozi mandat nawet do 5 tys. zł.

siostra Anastazja i cukinia w słoikach
30.08.2025 14:25 Cukinia do słoików przepisu siostry Anastazji. Najlepsza na zimę

W szczycie sezonu cukinia rośnie szybciej, niż zdążymy ją zjeść. Z pomocą przychodzi siostra Anastazja – autorka bestsellerowych książek kucharskich, której przepisy od lat goszczą w milionach polskich spiżarni. Jej słynna sałatka z cukinii ma słodko-kwaśny smak i chrupkość, która bije na głowę sklepowe konserwy.

powidła na zimę
29.08.2025 21:02 Domowe powidła śliwkowe z czekoladą. Najlepsze do naleśników

Każdego roku, w sierpniu zawsze robię zapas na zimę, bo nic nie smakuje lepiej w chłodne poranki niż słodki kleks na naleśnikach. Moim absolutnym faworytem są powidła śliwkowe z czekoladą na zimę – połączenie soczystych, aromatycznych śliwek z aksamitną czekoladą to prawdziwa rozkosz. Dlatego co roku siadam do garnka i przygotowuję ten przysmak, który przechowuję w słoikach, by cieszyć się nim przez cały sezon.

Ewa Wachowicz i przecier pomidorowy
29.08.2025 12:37 Przepis Ewy Wachowicz na pyszny przecier pomidorowy

To klasyka, która podbija smak sosów i zup. Ewa Wachowicz proponuje prosty, sezonowy przepis na przecier pomidorowy do słoików – bez zbędnych dodatków, z pełną kontrolą nad składem. Idealny sposób na zachowanie smaku lata na zimę.

grzyby w lesie
28.08.2025 21:00 Zbierz i włóż do słoików. Marynowane są lepsze, niż podgrzybki

Grzybobranie nie musi kończyć się na podgrzybkach czy maślakach. W polskich lasach rośnie bowiem niedoceniany, a wyjątkowo smaczny grzyb – płachetka zwyczajna, znana również jako bydlarka, płachta lub turek. W kuchniach Podlasia i Mazowsza gości od pokoleń, jednak w innych regionach wciąż pozostaje mało znana. Tymczasem marynowana potrafi smakować lepiej niż popularniejsze gatunki – jest jędrna, aromatyczna i doskonale sprawdza się w przetworach.

botwinka
24.08.2025 21:01 Botwinka do słoika będzie idealna na pyszną zupę zimą. Tak robię ją co roku

Soczysta botwinka nie musi znikać z kuchni wraz z końcem maja. Anna Zyśk, znana z praktycznych trików kulinarnych, podpowiada, jak zamknąć smak młodych buraczków w słoiku – bez zbędnych dodatków i skomplikowanych procedur. Jej przepis łączy delikatne buraki z aromatycznym koperkiem i czosnkiem, tworząc kolorową bazę do zup, chłodników i sałatek. Przetwory zachowują chrupkość nawet po wielu miesiącach przechowywania. Wystarczy raz spróbować, by rubinowe słoiki na stałe zagościły w domowej spiżarni.

dżem z borówki brusznicy
22.08.2025 06:00 Moja mama robi konfiturę z „podwójniaczka” . Sezon właśnie trwa

W lasach pojawiły się błyszczące czerwone jagody, które starsi nazywają „podwójniaczkiem”. To borówka brusznica – dziki, niedoceniany owoc, z którego domowa konfitura smakuje lepiej niż niejeden dżem ze sklepowej półki.

grzyby w koszyku
20.08.2025 08:52 Gdzie na grzyby w sierpniu? Tutaj jest ich najwięcej

Pierwsze ciepłe noce i sierpniowe mgły budzą las do życia – to właśnie wtedy rusza ciche, ale intensywne grzybobranie. Jeśli zastanawiasz się, gdzie wybrać się na grzyby w sierpniu, podpowiadamy: są miejsca, w których przy odrobinie wprawy znajdziesz dorodne okazy idealne do sosów, marynat i suszenia.

sok z aronii
18.08.2025 08:48 Prosty przepis na sok z aronii. Z tymi liśćmi smakuje najlepiej

Aronia to jeden z najzdrowszych owoców, jakie rosną w Polsce. Jej sok to prawdziwa bomba witaminowa, która wspiera odporność i oczyszcza organizm. Jednak niewielu wie, że najlepszy smak uzyskamy, gdy podczas przygotowywania dodamy… liście wiśni. To stary, domowy trik naszych babć, który sprawia, że sok z aronii staje się wyjątkowy.

konfitura do ciast
13.08.2025 05:01 Z “owoców diabła” robię pyszną konfiturę. Jest idealna do ciast

Od kiedy odkryłam tę dziką, intensywnie czerwoną borówkę — często nazywaną „owocami diabła” ze względu na jej charakterystyczny wygląd i… nieco piekielnie wyrazisty smak — wiedziałam, że muszę stworzyć wyjątkową konfiturę, idealną do ciast. 

grzyby
12.08.2025 12:59 Kurki marynowane na zimę. Sekretem smaku jest miodowa zalewa

Delikatne, jędrne i pachnące lasem – kurki marynowane to klasyka domowych przetworów. W wersji z dodatkiem miodu nabierają wyjątkowo zrównoważonego smaku: miód łagodzi ocet, dodaje głębi i sprawia, że grzybki znikają ze stołu w mgnieniu oka.

ogórki
10.08.2025 21:00 Prosty sposób na jędrne i chrupiące kiszone

Jeśli chcesz, aby ogórki kiszone wyszły jędrne i chrupiące, zacznij od prostego, a skutecznego triku – zanurz je przed kiszeniem w lodowatej wodzie. W połączeniu z dobrze przygotowaną solanką i odpowiednią temperaturą fermentacji gwarantuje to ogórki zwarte, aromatyczne i równo ukiszone – dokładnie takie, po które sięga się z przyjemnością.

przetwory z ogórków
08.08.2025 21:03 Ogórki po królewsku. Co roku robię kilka słoiczków na zimę

Trwa najlepszy moment sezonu ogórkowego – stragany pełne są świeżych, jędrnych warzyw, a w domowych kuchniach królują klasyczne kiszonki i ogórki konserwowe. Warto jednak sięgnąć po mniej oczywistą, a jednocześnie dobrze znaną propozycję: ogórki po królewsku. To przetwór, który łączy łagodną słodycz z delikatną kwasowością i aromatem miodu, czosnku oraz kopru. Ten smak docenisz szczególnie zimą – wystarczy jeden słoik, by przypomnieć sobie lato. Jeśli raz przygotujesz ogórki po królewsku, zawitają do Twojej spiżarni na stałe.

ogórki kiszone
07.08.2025 13:16 Po składnik na te ogórki jeżdżę na drugi koniec Polski. Robię je co roku

Każde lato kończę wyprawą nad Bałtyk – nie dla plaży, lecz po kilka butelek krystalicznej, słonej wody z kołobrzeskiego ujęcia. To właśnie ta naturalna solanka sprawia, że moje ogórki po kołobrzesku są tak jędrne i aromatyczne, że znikają z piwnicy, zanim spadnie pierwszy śnieg. Gdy raz spróbujesz, zrozumiesz, dlaczego od lat nie wyobrażam sobie domowych weków bez tego dodatku.