Sierpień to idealny moment na przygotowywanie pysznych przetworów na zimę. Moim absolutnym faworytem jest sałatka z cukinii. Warzywa wymieszane z przyprawami i octem i zamknięte w słoiku smakują jak marzenie.
Gdy tylko zaczyna się sezon na soczyste morele, od razu myślę o tym, jak zamknąć ich smak w słoikach. Przetwory z moreli na zimę to dla mnie obowiązkowy punkt wakacyjnego kalendarza, a nic nie smakuje lepiej w styczniu niż aromatyczny dżem morelowy z lawendą. Lawendowa nuta dodaje słodyczy niespodziewanej elegancji – to prosty sposób, by kawałek Prowansji wylądował na kanapce.
Cukinia po cygańsku jest kwaskowa, słodka i nieco pikantna. Za kombinację tę odpowiadają w zalewie ocet, pomidory i chili. Jednak jej smak to znacznie więcej niż suma tych składników.
Choć nie jest bliskim krewnym znanego nam dobrze warzywa, tamarillo nazwano drzewiastym pomidorem. Trudno się dziwić. Wystarczy przyjrzeć się mu zarówno z wyglądu, jak i pod kątem zastosowań w kuchni.
Kiszona cukinia to letnia alternatywa dla ogórków małosolnych: robi się ją szybko, jest lekko pikantna i przyjemnie chrupiąca. Świetna do kanapek, sałatek i jako dodatek do obiadu — a do tego naturalnie probiotyczna.
Papierówki to smak lata i wakacji u babci. Co roku przygotowuję z nich prosty i smaczny mus, który idealnie nadaje się do racuchów i naleśników. To jeden z moich ulubionych wakacyjnych przetworów.
Oto prosty patent, który bardzo przyspiesza przygotowanie ogórków kiszonych. Wystarczy nakłuć je w kilku miejscach wykałaczką lub igłą. Dzięki temu zalewa łatwiej spenetruje ogórki i usprawni proces kiszenia. Będą gotowe już po kilku dniach.
Ludowa mądrość mówi, że towar macany należy do macanta. Ale jak to wygląda prawnie? Kto płaci za stłuczony słoik czy inny uszkodzony towar w sklepie?
W sierpniu nieuchronnie zaczynamy myśleć o zimie. Myślmy więc konstruktywnie: co będzie, kiedy skończą się pyszne świeże warzywa? Przygotujmy na ten czas przetwory, takie jak ta sałatka z bakłażana i papryki.
Świeże maliny, cytryna i cukier. Tyle wystarczy, by zrobić przepyszny, domowy dżem, który będzie smakować jak u babci. Dżem z malin to nie tylko przetwory na zimę. To świetny dodatek do wielu dań latem, ciast i deserów.
Ajwar to pasta z pieczonej papryki i bakłażana. Na Bałkanach podawana jest z mięsem i pieczywem, w Polsce wciąż jest mało popularna. Ajwar doskonale komponuje się z potrawami z grilla, a przygotowanie jest dziecinnie proste.
Jeśli lubicie przetwory, to ten przepis jest właśnie dla Was. Będzie to także okazja to spróbowania czegoś zupełnie nowego, a jak wiemy, jest to bardzo ważne, w celu odkrywania nowych smaków. Zobaczcie sposób, na ciekawe zastosowanie agrestu w kuchni.
Przełom lipca i sierpnia to doskonały czas na przygotowanie dżemu z borówki amerykańskiej. Idealnie sprawdzi się on do naleśników, ciast i racuchów. Do jego wykonania wystarczą tylko 2 składniki.
Pamiętacie agrest? Jeśli nie, przypomnijcie sobie o nim szybciutko. To świetne sezonowe urozmaicenie diety o niezwykłym smaku.
Zapomnij o gotowych konserwach z puszek. Poznaj przepis na mięso w słoikach i zrób je w ramach zapasów. Przysmak to idealny dodatek do kanapek, a w połączeniu z ogórkami kiszonymi powstaje przekąska na tyle smaczna, że chce się do niej wracać znacznie częściej.
Czosnek jest niesamowicie wartościowym i ważnym produktem w kuchni. Z kolei kiszonka również jest bardzo popularna w naszym kraju i ludzie masowo ją przygotowują. Czy te dwie rzeczy mogą się połączyć? Okazuje się, że tak. Trzeba mieć tylko odpowiedni przepis. A my właśnie taki mamy Wam do zaproponowania. Zobaczcie, jak przygotować kiszony czosnek.
Zachowaj aromat pomidorów na dłużej. Czy wiesz, że z tego warzywa również można zrobić przetwory, których smak i aromat zachwyci nawet po kilku miesiącach? Poznaj nieskomplikowany przepis, a słoiki z tym warzywem z pewnością na stałe zajmą miejsce obok kiszonych ogórków.
Przetwory od dawna są sposobem na przygotowanie smacznej przekąski ze świeżych warzyw lub owoców. Nasze Mamy i Babcie od lat praktykują tę czynność, skutecznie zmieniając postać danych produktów. Jeśli chcecie cieszyć się zimą pysznymi smakołykami, wypróbujcie ten przepis.
Przetwory z cukinii z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Warzywo marynowane w aromatycznej, orientalnej zalewie z pewnością przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi.
Przepis na ogórki małosolne jest banalny. Wystarczą dobre warzywa, aromatyczne dodatki, sól i woda. Mało kto jednak wie, że smak przekąski możemy wynieść na jeszcze wyższy poziom. A to wszystko dzięki prostej czynności.
Choć kiszonki należą do najcenniejszych, co mamy w kuchni, pewne niestandardowe przepisy trzeba regularnie przypominać. Przypominamy więc o rzodkiewkach – warzywie, które genialnie odnajduje się w przetworach na zimę.
Ciąg dalszy rozwijania palety naszych przetworów. Nie musimy ograniczać naszego menu do kiszonych ogórków i kapusty. Wiele warzyw świetnie sprawdza się w słoikach – na przykład rzodkiewka.
Cukinia to warzywo niezwykłe. Ma doskonały smak, a przy tym jest na tyle uniwersalne, że można przygotować z niego wiele potraw. Okazuje się także, że może smakować jak… grzyby. Wypróbuj przepis na marynowaną cukinię i przekona się na o tym na własnym podniebieniu. Sposób jest genialny i łatwy zarazem.
Ogórki małosolne w 15 minut? Oczywiście, że jest to możliwe. Wystarczy przygotować je według przepisu Heni Foks. Autorka licznych porad kulinarnych pokazała, jak zrobić przetwory z ogórków bez zalewy. Sposób jest łatwy, a ogórki wychodzą doskonałe.
Ogórki małosolne można przygotować bez zalewy! Choć takie stwierdzenie brzmi jak szaleństwo w czystej postaci, wcale nim nie jest. Swoim sposobem na „suche ogórki” podzieliła się z nami Anna Zyśk, która już nie raz zaskoczyła udanym przepisem. Wypróbuj go, bo to najszybszy sposób na sezonowy przysmak.
Botwinka to jeden z pierwszych znaków nadchodzącej wiosny. Sezon na nią nie należy do najdłuższych. Przedłużyć go jednak łatwo przetworami takimi jak ten.
Do sezonu ogórkowego zostało jeszcze sporo czasu, ale pierwsze ogórki małosolne można zrobić już teraz. Jeżeli nie możesz doczekać się ich smaku, wypróbuj ten przepis, a pierwszym słoikiem ogórków będziesz cieszyć się już za kilka dni. Przygotowanie jest łatwe, niezbyt czasochłonne, a ogórki wychodzą wprost doskonałe.
Nie czekam na sezonowe owoce, nawet w marcu przygotowuję kilka słoiczków dżemu z ulubionych owoców. Wiele osób jest zaskoczonych, że jest tak smaczny i tak wspaniale pasuje do ciast oraz naleśników. Egzotyczne owoce też nadają się na przetwory. Przepis jest bardzo prosty.