Henia pakuje ogórki z dodatkami do worka. Nie ma szybszego sposobu na małosolne
Ogórki małosolne w 15 minut? Oczywiście, że jest to możliwe. Wystarczy przygotować je według przepisu Heni Foks. Autorka licznych porad kulinarnych pokazała, jak zrobić przetwory z ogórków bez zalewy. Sposób jest łatwy, a ogórki wychodzą doskonałe.
Ogórki w try miga
Wiosna w pełni, sezon na młode warzywa również, ale część kulinarnego serca zawładnęły ogórki. Nie można się temu dziwić, bo to warzywo jest o tej porze roku smaczne, a w dodatku można przygotować je na wiele sposobów. Jak wiadomo, z ogórków przyrządza się nie tylko sałatki, ale też przetwory. Jednymi z lepszych i obecnie najpowszechniejszymi są ogórki małosolne. Ich lekkość oraz delikatna słoność potrafi zachwycić.
Nie każdy ma jednak ochotę, aby poświęcać czas na ich przygotowanie. W tym wypadku z pomocą przychodzi przepis od Heni Foks. Kucharka, na swoim kanale na platformie YouTube, podzieliła się przepisem na błyskawiczne ogórki małosolne. Przetwory można przygotować nawet w 15 minut, a potem wystarczy odczekać kilka godzin, aby ogórki się zakisiły. Jest to możliwe, bo ogórki przygotowuje się bez zalewy.

Ogórki, sól i inne dodatki
Ogórki małosolne z przepisu Foks mają także ten atut, że do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników. Tak jak w tradycyjnym przepisie niezbędne są ogórki oraz sól. Niezbędne okażą się także inne składniki, które nadadzą przetworom smaku oraz aromatu. Poznasz je wszystkie, sprawdzając listę umieszczoną poniżej.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 łyżeczka soli
- ½ cytryny
- 2 liście
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- 1 kawałek korzenia chrzanu
- koper

Przepis Heni Foks na ogórki małosolne
Ogórki dokładnie umyj i osusz. Następnie odetnij ich końcówki i przełóż do miski. Warzywo obsyp solą, a następnie skropl sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Dodaj pokrojone w plastry ząbki czosnku, a także liście laurowe, ziele angielskie, koper i chrzan.
Składniki dokładnie wymieszaj. Ogórki i dodatki przełóż do szczelnie zamykanego worka strunowego. Szczelnie go zamknij, a następnie porządnie wstrząśnij, aby się wymieszały. Błyskawiczne ogórki małosolne schowaj do lodówki i pozostaw je na minimum 15 godzin.
Niedawno opisywaliśmy także sposób na ogórki małosolne metodą 1:1:1. Wskazywaliśmy zdrową rybę, która jest dostępna w promocyjnej cenie w Biedronce.
