To mięso w słoikach mam zawsze pod ręką. Do kanapki z kiszonym ogórkiem nie ma nic lepszego
Zapomnij o gotowych konserwach z puszek. Poznaj przepis na mięso w słoikach i zrób je w ramach zapasów. Przysmak to idealny dodatek do kanapek, a w połączeniu z ogórkami kiszonymi powstaje przekąska na tyle smaczna, że chce się do niej wracać znacznie częściej.
Konserwy nie z puszek, a ze słoików
Konserwy to znana od kilkudziesięciu lat forma zachowania świeżości żywności. Niestety, te gotowe, które można kupić w sklepach, wypakowane są konserwantami, a w dodatku nie mogą równać się z tymi, które można przygotować w domu. Na kanale „Swojskie jedzonko”, który można znaleźć na platformie YouTube, natrafiliśmy na genialny przepis na mięso w słoikach.
Ta domowa konserwa jest wypełniona smakiem, aromatem oraz sporą dawką delikatności. Dlatego koniecznie wypróbuj sposób i przekonaj się, jak smaczny jest to przysmak. Ostrzegamy jednak, że na dwóch słoikach się nie skończy i w ramach zapasów warto przygotować co najmniej kilka.
Mięso w słoikach, czyli karkówka i dodatki
Zaletą tych przetworów z mięsa jest to, że można przygotować je z dosłownie kilku składników. Najważniejsze jest mięso, a w tym wypadku jest to karkówka. Za jej smak odpowiadają przyprawy, które wymieniliśmy na poniższej liście. Sprawdź, co będziesz potrzebować do przygotowania „domowej konserwy”, a następni zabierz się za przygotowania.
Składniki:
- 2 kg karkówki
- 4 ząbki czosnku
- 40 g soli do peklowania
- 15 g suszonego lubczyku
- 20 g suszonego majeranku
- pieprz
- sól
Przepis na mięso w słoikach
Karkówkę osusz za pomocą ręcznika papierowego. Następnie pokrój ją na kawałki, które w całości zmieszczą się do słoików. Do miski wsyp sól do peklowania, pieprz, majeranek oraz lubczyk. Przez praskę przeciśnij ząbki czosnku i przełóż do miski. Wymieszaj składniki.
Mięso obtocz w przyprawach, a następnie przełóż je do zamykanych pojemników. Umieść je w lodówce i pozostaw do zamarynowania na dwie doby. Po upływie wskazanego czasu mięso włóż do słoików.
Szczelnie je zamknij i włóż do garnka, którego spód będzie wyłożony ścierką. Słoiki zalej wodą do ¾ wysokości. Słoiki gotuj na małym ogniu, od momentu zagotowania się wody przez dwie godziny.
Niedawno pisaliśmy, przed czym ostrzega ekspertka ds. żywności oraz dowiedz się, jak przygotować znakomite gołąbki.

Źródło: YouTube/Swojskie jedzonko