Kroję, pakuję do słoików i wlewam tę zalewę. Cukinia po indyjsku to mistrzostwo
Przetwory z cukinii z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Warzywo marynowane w aromatycznej, orientalnej zalewie z pewnością przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi.
Cukinia po indyjsku
Cukinia jest tanim, popularnym warzywem, które można z łatwością wykorzystać na wiele ciekawych sposobów. Sprawdzi się jako dodatek do lecza, zup, gulaszy i makaronów. Warto z niej przygotować także przetwory. Ich smak zależy od marynaty. Mieszanka starannie dobranych przypraw wydobędzie z niej, to co najlepsze.
Prawdziwym hitem wśród miłośników przetworów jest cukinia po indyjsku. Swój smak zawdzięcza ona wyjątkowej marynacie na bazie pikantnego chilli oraz aromatycznego curry. Warto eksperymentować z ilością przypraw i stopniem ostrości, tak aby trafiła ona w kulinarne gusta. Cukinia po indyjsku świetnie sprawdzi się jako dodatek do deski serów i wędlin. Gdy położysz ją na stole, z pewnością zniknie jako pierwsza, nie unikniesz także próśb o podanie przepisu.

Cukinia marynowana w indyjskim stylu
Kuchnia indyjska słynie z aromatycznych, a przy tym dość wyrazistych przypraw. Są one również bazą marynaty do proponowanego przez nas przetworu. Koniecznie przygotuj curry. Jest to bardzo lubiana w Polsce mieszanka przypraw, w skład której wchodzą między innymi: imbir, kmin, goździki, cynamon. czosnek i liść laurowy.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Przepis na cukinię po indyjsku:
- kilogram cukinii
- szklanka wody
- pół szklanki octu
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki chili
- łyżeczka curry
- łyżka soli
Uwaga! Ilość przypraw zależy od gustu. Jeśli nie lubisz zbyt pikantnych dań, pomiń chilli lub zamień ją na paprykę ostrą. W zależności od potrzeb, możesz zwiększyć ilość curry, pikle warto wzbogacić też kurkumą.

Jak zrobić cukinię po indyjsku?
Cukinię po indyjsku zrobisz z łatwością. Na początek umyj warzywo, usuń z niego gniazda nasienne i pokrój w średnią kostkę. Włóż ją do czystych i wyparzonych słoików i zabierz się za przygotowanie zalewy. Umieść w garnku: wodę, ocet, sól oraz przyprawy i doprowadź do wrzenia.
Zalej słoiki gorącą marynatą i umieść w dużym garnku wyłożonym ściereczką. Wlej do niego ciepłą wodę (do wysokości ⅔ słoików) i pasteryzuj przez kwadrans - od momentu wrzenia wody. Słoiki wyciągnij z wody i ustaw do góry dnem. Smacznego!
Polecamy również inne przepisy. Na naszej stronie znajdziesz wiele sezonowych inspiracji. Niedawno pisaliśmy m.in. o sposobie na marynowaną rzodkiewkę oraz zdradzaliśmy recepturę na ciasto z truskawkami.
