Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Kroję, pakuję do słoików i wlewam tę zalewę. Cukinia po indyjsku to mistrzostwo
Monika Dec
Monika Dec 08.06.2025 14:55

Kroję, pakuję do słoików i wlewam tę zalewę. Cukinia po indyjsku to mistrzostwo

Kroję, pakuję do słoików i wlewam tę zalewę. Cukinia po indyjsku to mistrzostwo
Fot. Canva

Przetwory z cukinii z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Warzywo marynowane w aromatycznej, orientalnej zalewie z pewnością przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. 

Cukinia po indyjsku

Cukinia jest tanim, popularnym warzywem, które można z łatwością wykorzystać na wiele ciekawych sposobów. Sprawdzi się jako dodatek do lecza, zup, gulaszy i makaronów. Warto z niej  przygotować także przetwory. Ich smak zależy od marynaty. Mieszanka starannie dobranych przypraw wydobędzie z niej, to co najlepsze.

Prawdziwym hitem wśród miłośników przetworów jest cukinia po indyjsku. Swój smak zawdzięcza ona wyjątkowej marynacie na bazie pikantnego chilli oraz aromatycznego curry. Warto eksperymentować z ilością przypraw i stopniem ostrości, tak aby trafiła ona w kulinarne gusta. Cukinia  po indyjsku świetnie sprawdzi się jako dodatek do deski serów i wędlin. Gdy położysz ją na stole, z pewnością zniknie jako pierwsza, nie unikniesz także próśb o podanie przepisu. 

Kroję, pakuję do słoików i wlewam tę zalewę. Cukinia po indyjsku to mistrzostwo
fot. Canva

Cukinia marynowana w indyjskim stylu

Kuchnia indyjska słynie z aromatycznych, a przy tym dość wyrazistych przypraw. Są one również bazą marynaty do proponowanego przez nas przetworu. Koniecznie przygotuj curry. Jest to bardzo lubiana w Polsce mieszanka przypraw, w skład której wchodzą między innymi: imbir, kmin, goździki, cynamon. czosnek i liść laurowy.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Przepis na cukinię po indyjsku:

  • kilogram cukinii
  • szklanka wody
  • pół szklanki octu
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki chili
  • łyżeczka curry
  • łyżka soli

Uwaga! Ilość przypraw zależy od gustu. Jeśli nie lubisz zbyt pikantnych dań, pomiń chilli lub zamień ją na paprykę ostrą. W zależności od potrzeb, możesz zwiększyć ilość curry, pikle warto wzbogacić też kurkumą.

Kroję, pakuję do słoików i wlewam tę zalewę. Cukinia po indyjsku to mistrzostwo
fot. Canva

Jak zrobić cukinię po indyjsku?

Cukinię po indyjsku zrobisz z łatwością. Na początek umyj warzywo, usuń z niego gniazda nasienne i pokrój w średnią kostkę. Włóż ją do czystych i wyparzonych słoików i zabierz się za przygotowanie zalewy. Umieść w garnku: wodę, ocet, sól oraz przyprawy i doprowadź do wrzenia.

Zalej słoiki gorącą marynatą i umieść w dużym garnku wyłożonym ściereczką. Wlej do niego ciepłą wodę (do wysokości ⅔ słoików) i pasteryzuj przez kwadrans - od momentu wrzenia wody. Słoiki wyciągnij z wody i ustaw do góry dnem. Smacznego!

Polecamy również inne przepisy. Na naszej stronie znajdziesz wiele sezonowych inspiracji. Niedawno pisaliśmy m.in. o sposobie na marynowaną rzodkiewkę oraz zdradzaliśmy recepturę na ciasto z truskawkami.

Kroję, pakuję do słoików i wlewam tę zalewę. Cukinia po indyjsku to mistrzostwo
fot. Canva