Do zrobienia tych ogórków nie trzeba zalewy. Suche małosolne to hit tego lata
Ogórki małosolne można przygotować bez zalewy! Choć takie stwierdzenie brzmi jak szaleństwo w czystej postaci, wcale nim nie jest. Swoim sposobem na „suche ogórki” podzieliła się z nami Anna Zyśk, która już nie raz zaskoczyła udanym przepisem. Wypróbuj go, bo to najszybszy sposób na sezonowy przysmak.
Ogórki małosolne w każdym domu
Maj przyniósł nie tylko cieplejsze dni, ale rozpoczął też sezon na ogórki. Nikogo nie powinno więc dziwić, że Polacy zabrali się za masową produkcję ogórków małosolnych. Ich smak wyróżnia się na tle konkurencji, jaką są ogórki kiszone, ale niestety nasze podniebienia mogą nacieszyć się nimi tylko do końca lata.
Z tego powodu nie można marnować ani chwili i małosolne warto zrobić już teraz. Przygotowanie tych przetworów jest łatwe, ale sam proces ich kiszenia trwa od dwóch do trzech dni. Dla koneserów przysmaku to stanowczo za długo. W stu procentach zgadzamy się z tym stwierdzeniem. Dlatego dzielimy się przepisem na ogórki małosolne bez zalewy, który otrzymaliśmy od Anny Zyśk (słynnej autorki porad kulinarnych, którymi dzieli się na profilu jedz.pysznie w mediach społecznościowych). Przygotowane według jej porad ogórki są gotowe do spożycia już po dwóch godzinach.
Składniki na „suche ogórki małosolne”
Do przygotowania małosolnych bez zalewy potrzeba praktycznie tych samych składników, co do przygotowania ogórków z zalewą. Niezbędny będzie więc czosnek, chrzan, koperek oraz sól. Najważniejsze są oczywiście ogórki. Kupując je, warto wybrać te mniejsze okazy, bo idealnie nadadzą się na małosolne. Proporcje produktów, umieściliśmy na poniższej liście.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 500 g ogórków gruntowych
- 3 ząbki czosnku
- kawałek chrzanu
- koperek
- 15 g soli
Przepis na ogórki małosolne bez zalewy
Krok 1. Ogórki dokładnie umyj. Następnie odetnij końcówki warzywa i pokrój je w mniejsze kawałki.

Krok 2. Koper opłucz i drobno go posiekaj.

Krok 3. Ogórki przełóż do naczynia, które można zamknąć. Przesyp do niego posiekany koper, dodaj ząbki czosnku oraz pokrojone kawałki korzenia pietruszki.

Krok 4. Składniki zasyp solą.

Krok 5. Naczynie zamknij, a następnie energicznie nim potrząśnij.

Krok 6. Pojemnik z ogórkami umieść na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie będą gotowe do spożycia.
