Natnij, nafaszeruj i odstaw na zimę. Ten przepis na pomidory jest genialny
Zachowaj aromat pomidorów na dłużej. Czy wiesz, że z tego warzywa również można zrobić przetwory, których smak i aromat zachwyci nawet po kilku miesiącach? Poznaj nieskomplikowany przepis, a słoiki z tym warzywem z pewnością na stałe zajmą miejsce obok kiszonych ogórków.
Pomidory w słoikach, czyli sposób na smak
Choć lato dopiero się rozpoczęło, o przygotowaniu przetworów na zimę warto pomyśleć już teraz. Zazwyczaj na półki spiżarni trafiają słoiki z ogórkami, burakami, kiszoną kapustą oraz marynowanymi sałatkami. Mało kto wie, że zapasy mogą zostać wzbogacone również o pomidory. Dzięki temu można zachować smak tych, które pojawiają się latem.
Sposób na przygotowanie takich przetworów jest łatwy, a w dodatku nie trzeba przygotowywać żadnej zalewy, ponieważ pomidory są pieczone. Za zachowanie ich świeżości odpowiadają przyprawy i obróbka cieplna. Wszystkie niezbędne wskazówki zamieściliśmy w formie przepisu, który opisaliśmy poniżej.

Nie tylko pomidory
Przetwory na zimę z pomidorów smak zawdzięczają przede wszystkim dodatkom. Niezbędny okaże się świeży koperek, ząbki czosnku, tymianek oraz sól. Taki zestaw gwarantuje, że warzywo zyska aromat, a także będzie mogło zostać na wiele sposobów. Nie można jednak przesadzić z ilością poszczególnych składników. Z tego powodu poniżej prezentujemy listę, gdzie zamieściliśmy proporcje niezbędnych produktów.
Składniki:
- 2 kg pomidorów
- 1 pęczek koperku
- 6 ząbków czosnku
- 700 ml oliwy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
Przepis na faszerowane pomidory
Pomidory umyj, a następnie osusz. Natnij je z jednej strony na krzyż. Umyty koperek oraz obrane ząbki czosnku drobno posiekaj. Składniki przełóż do miski i zalej je oliwą. Wsyp sól, tymianek i wymieszaj.
Składnikami nafaszeruj pomidory, a następnie włóż je do rękawa do pieczenia i szczelnie go zamknij. Rękaw nakłuj w kilku miejscach za pomocą wykałaczki. Przełóż go do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Kiedy urządzenie osiągnie wymaganą wartość, umieść w nim naczynie i piecz je przez 25-30 minut.
Upieczone pomidory przełóż do uprzednio umytych i wyparzonych słoików. Zalej je wodą, która została po upieczeniu pomidorów. Słoiki szczelnie zamknij i pozostaw je do wystygnięcia. Przechowywane w chłodnym i zacienionym miejscu będą zdatne przez spożycia przez rok.
Niedawno polecaliśmy również przepis na przetwory z ogórków oraz wskazywaliśmy, jak można wykorzystać łodygi pietruszki.
