Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Upchaj agrest w słoikach i zalej tą zalewą. To moje ulubione przetwory
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 26.07.2025 06:00

Upchaj agrest w słoikach i zalej tą zalewą. To moje ulubione przetwory

Upchaj agrest w słoikach i zalej tą zalewą. To moje ulubione przetwory
Fot. YouTube/Сейчас Приготовим!

Jeśli lubicie przetwory, to ten przepis jest właśnie dla Was. Będzie to także okazja to spróbowania czegoś zupełnie nowego, a jak wiemy, jest to bardzo ważne, w celu odkrywania nowych smaków. Zobaczcie sposób, na ciekawe zastosowanie agrestu w kuchni. 

Agrest, czyli świetna baza na przetwory

Takie przetwory zrobione z agrestu to ciekawa przekąska, którą będziecie mogli się cieszyć przez następne miesiące. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • agrest
  • kilka liści porzeczki
  • 2 liście wiśni
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka koperku
  • 2,5 łyżki octu jabłkowego

Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 2,5 łyżki soli
  • 4,5 łyżki cukru

Jak przygotować pyszne przetwory z agrestu?

Taki patent na zastosowanie agrestu to świetna okazja na przygotowanie smacznych przetworów, które zostaną w Waszej pamięci na długo.

Krok 1. Agrest dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie pozbywamy się szypułek. 

Krok 2. Do czystych i wyparzonych słoików przekładamy po dwa liście porzeczki i po dwa liście wiśni. Dodajemy tyle samo ząbków czosnku pokrojonego na mniejsze kawałki i po jednej gałązce koperku. Agrest nakłuwamy i również upychamy w naczyniach. 

Krok 3. Czas na przygotowanie zalewy. Do garnka wlewamy litr wody i zagotowujemy ją. Następnie przelewamy do słoików, które następnie przykrywamy nakrętką. Odstawiamy całość na 5 minut. 

Krok 4. Po tym czasie ponownie ostrożnie przelewamy wodę ze słoików do garnka, doprowadzamy do wrzenia, przelewamy do naczyń z agrestem, przykrywamy, pozostawiamy na 5 minut i znowu odlewamy do tego samego garnka. Wodę kolejny raz zagotowujemy, ale tym razem dodajemy również sól  i cukier. Całość gotujemy i mieszamy do momentu, aż składniki się rozpuszczą

Krok 5. Do każdego słoika wlewamy ocet. Przygotowaną zalewę umieszczamy ponownie w słoikach z agrestem i dodatkami. Naczynia dokładnie zakręcamy, stawiamy spodem do góry i przykrywamy kocem lub ściereczką, po czym pozostawiamy smakołyki do pełnego ostygnięcia. 

Takie przetwory to świetna przekąska, pasują między innymi do szaszłyków. Poznajcie zatem czynniki, którymi cechuje się agrest. 

Czym wyróżnia się agrest?

Agrest to znana powszechnie znany krzew z rodziny agrestowatych. W wielu miejscach Europy występuje dziko, w tym w Polsce. W naszym kraju jest również uprawiana

Smak natomiast pozostawimy Waszej ocenie, ponieważ każdy ma inne preferencje smakowe i wymagania. Skupmy się jednak na tym, co bardzo ważne, czyli na wpływie agrestu na zdrowie. Okazuje się, że wspomniana roślina ma do zaproponowania wiele ciekawych składników odżywczych. 

Mowa między innymi o wysokiej zawartości witaminy C, co jest oczywiście ogromnym atutem agrestu. Odpowiada ona między innymi za wspomaganie naszego układu odpornościowego i naturalną produkcję kolagenu. Agrest może również przyczynić się do utrzymania poprawnego metabolizmu. 

Co z niego przygotować? W grę wchodzi, chociażby ciasto agrestowe, tort, lub sos. Pasuje również do szaszłyków. 

Zatem jeśli nie znaliście wcześniej takiego przepisu na przetwory, to koniecznie go wypróbujcie i cieszcie się ich smakiem.

Sprawdź przepis na pyszną jajecznicę po turecku. Zobacz, jak zrobić wspaniałą surówkę z białej rzepy.

Źródło: YouTube/Сейчас Приготовим!

Upchaj agrest w słoikach i zalej tą zalewą. To moje ulubione przetwory
Fot. YouTube/Сейчас Приготовим!