Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Czosnek

Czosnek – co to jest? Definicja

Czosnek to roślina o wyjątkowej powszechności w świecie i niezwykle szerokim zastosowaniu – stanowi zarówno warzywo, jak i przyprawę i roślinę leczniczą. Jako roślina uprawna czosnek jest uprawiany jako roślina jednoroczna lub dwuletnia. Początkowo uprawiany był na terenie Azji Środkowej, skąd szybko dotarł do Europy i krajów Maghrebu.

Swoją popularność w kulturze i gastronomii czosnek zawdzięcza nie tylko swoim wartościom odżywczym, prozdrowotnym czy walorom smakowym, ale także bogatej historii w której pełnił rolę swego rodzaju amuletu ochronnego. W średniowiecznej Europie wierzono na przykład, że czosnek odstrasza wampiry i czarownice, chroniąc jednocześnie przed czarną magią, gryzoniami, czy przed złem i nieurodzajem w ogóle. Nie inaczej było w Afryce, gdzie lokalni rybacy do dziś smarują swoje łodzie czosnkiem wierząc, że uchroni ich to przed krokodylami.

Czosnek na przeziębienie i nie tylko, czyli lecznicze zastosowanie czosnku

Czosnek słynie ze swych bogatych wartości odżywczych (głównie węglowodany i białko), oraz zasobności w liczne składniki mineralne i witaminy. Najwyraźniejsza jest tutaj ogromna zawartość witaminy C – w mniejszych ilościach pojawiają się także witaminy z grupy B. Pośród składników mineralnych w czosnku znajdziemy przede wszystkim potas, wapń, fosfor i magnez. 

Dużą rolę w prozdrowotnych właściwościach czosnku odgrywają olejki eteryczne, odpowiedzialne zresztą za jego intensywny smak i zapach. Podstawowym składnikiem tychże olejków jest allicyna, wykazująca silne działanie bakteriobójcze.

Czosnek można stosować profilaktycznie, w celu wzmocnienia odporności organizmu, lub jako substancję wspomagającą leczenie rozmaitych infekcji. Regularne spożywanie czosnku może nas także uchronić przed zawałem serca czy udarem, wspomaga odchudzanie i regulację ciśnienia, a także chroni przed niektórymi rodzajami nowotworów. Warto urozmaicić swoją dietę przynajmniej jednym ząbkiem czosnku dziennie – na efekty nie trzeba będzie długo czekać.

Czosnek w kuchni – gdzie się sprawdzi?

Czosnek w kuchni stosowany jest przede wszystkim jako przyprawa – przede wszystkim do ryb, mięs, marynat, sosów (np. popularny sos czosnkowy) czy sałatek. Czosnek można utrzeć samodzielnie lub kupić sproszkowany czosnek w sklepie. Wśród dań w których czosnek odgrywa główną rolę wymienić możemy na przykład zupę czosnkową.

Pokaż więcej

czosnek
30.09.2025 07:46 Kiszony czosnek na zimę. Mamy najlepszy przepis

Mały słoik pełen różowych ząbków potrafi uratować zimowy obiad lepiej niż niejedna przyprawa. Ten przepis łączy moc czosnku z łagodną słodyczą buraka i daje efekt, który zaskoczy nawet wytrawnych domowych przetwórców.Trzykrotne moczenie czosnku przez trzy dni usuwa gorycz i ostrą woń.Zalewa: 2 l wody, 100 g cukru, 40 g soli, liść laurowy, pieprz, 120 ml octu 9% na słoik.Na 1,5-litrowy słoik przypada połowa buraka i dwie gałązki koperku.Fermentacja trwa około trzech tygodni w ciemnym, chłodnym miejscu.

czosnek
29.08.2025 14:36 Tak rozpoznasz polski czosnek. Tym różni się od dużo gorszego, chińskiego

Wystarczy spojrzenie i jeden wdech, by wiedzieć, co warto wrzucić do koszyka. Polski czosnek pachnie intensywniej, smakuje wyraziściej i lepiej wzbogaca potrawy. Sprawdź, jak go rozpoznać i dlaczego to wybór, który opłaca się pod każdym względem.

przeciśnięty przez praskę czosnek
25.08.2025 13:41 Zakrzepica nie znosi tego warzywa. Zbija też cholesterol i zmniejsza ryzyko zawału

Zakrzepica to podstępna choroba, która często rozwija się bezobjawowo, a jej skutki mogą być dramatyczne: zatorowość płucna, udar mózgu czy zawał serca. Na szczęście w codziennej diecie można znaleźć skutecznego sprzymierzeńca w walce z tym zagrożeniem – czosnek. To niepozorne warzywo od wieków cenione jest za swoje wszechstronne właściwości prozdrowotne.

czosnek
20.08.2025 15:13 Kiedy sadzić czosnek ozimy? Termin już się zbliża

Własnoręcznie wyhodowany czosnek ma intensywniejszy zapach, dłużej się przechowuje i zawsze jest pod ręką, gdy chcesz wzbogacić smak rosołu czy zapiekanki. Zanim jednak posadzisz ząbki do ziemi, poznaj kluczowy termin siewu oraz zasady pielęgnacji. To od nich zależy wielkość i jakość plonu.

pasta z papryki
28.07.2025 05:04 To moje ulubione przetwory na zimę. Przepis przywiozłam z wakacji

Ajwar to pasta z pieczonej papryki i bakłażana. Na Bałkanach podawana jest z mięsem i pieczywem, w Polsce wciąż jest mało popularna. Ajwar doskonale komponuje się z potrawami z grilla, a przygotowanie jest dziecinnie proste.

Pyszne przetwory z agrestu
26.07.2025 06:00 Upchaj agrest w słoikach i zalej tą zalewą. To moje ulubione przetwory

Jeśli lubicie przetwory, to ten przepis jest właśnie dla Was. Będzie to także okazja to spróbowania czegoś zupełnie nowego, a jak wiemy, jest to bardzo ważne, w celu odkrywania nowych smaków. Zobaczcie sposób, na ciekawe zastosowanie agrestu w kuchni. 

Czosnek w słoikach
08.07.2025 22:03 Upchaj czosnek w słoikach i zalej tą zalewą. Każdemu polecam ten przepis

Czosnek jest niesamowicie wartościowym i ważnym produktem w kuchni. Z kolei kiszonka również jest bardzo popularna w naszym kraju i ludzie masowo ją przygotowują. Czy te dwie rzeczy mogą się połączyć? Okazuje się, że tak. Trzeba mieć tylko odpowiedni przepis. A my właśnie taki mamy Wam do zaproponowania. Zobaczcie, jak przygotować kiszony czosnek. 

główka czosnku
05.07.2025 16:28 To najlepszy sposób na przechowywanie czosnku. Pozostaje cudownie aromatyczny

Jak przechowywać czosnek, aby zachował pełnię smaku oraz aromatu – to pytanie, które zadaje sobie każdy, kto nie wyobraża sobie potraw bez tego składnika. Kiedy zawiodą tradycyjne metody, warto wykorzystać pomysł Anny Zyśk. Ta znana autorka porad kulinarnych robi to w nietypowy, lecz udany sposób. 

fasolka szparagowa
13.06.2025 15:14 Zetrzyj na tarce i dodaj do bułki tartej. To najlepsza zasmażka do fasolki szparagowej

Lada moment na ryneczkach i targowiskach pojawi się fasolka szparagowa. Jest to idealny moment, aby poznać przepis na idealną zasmażkę do tego warzywa. Jeden dodatek odmieni jej smak i sprawi, że fasolka sporo na nim zyska. 

ogórki w słoikach
07.06.2025 08:00 Jak zrobić doskonale małosolne? Sekret tkwi w czosnku

Przepis na ogórki małosolne jest banalny. Wystarczą dobre warzywa, aromatyczne dodatki, sól i woda. Mało kto jednak wie, że smak przekąski możemy wynieść na jeszcze wyższy poziom. A to wszystko dzięki prostej czynności.

Żur grzybowy postny
05.02.2025 16:35 Taką zupę podam na obiad w Środę Popielcową. Nie ma w niej mięsa i robi się sama

Żur grzybowy to nieco zapomniana postna zupa. Warto jednak odkurzyć na nią przepis. Nie tylko dlatego, że wielu z nas wciąż praktykuje post. Także dlatego, że to powrót do korzeni naszej kuchni.

chlebek z czosnkiem i serem
30.12.2024 17:18 Na sylwestra podam chlebek z serem i czosnkiem. Ten przepis Strzelczyka jest hitem w moim domu

Po świątecznym obżarstwie tradycyjnymi potrawami przychodzi sylwestrowy czas nietypowych przekąsek. Taki chleb czosnkowy należy do gwiazd naszych domówek. Można jeść go palcami, świetnie pasuje do innych przekąsek, a ponieważ jeść go będą wszyscy – można nawet się po nim całować!

sadzenie czosnku
12.10.2024 18:16 W październiku zawsze sadzę czosnek do ziemi. Wcześniej go hartuję, rośnie silny i zdrowy

Przed posadzeniem czosnku warto zanurzyć go w prostym roztworze. Dzięki tej czynności oprze się grzybiczym infekcjom. A my na wiosnę będziemy mogli się cieszyć ząbkami z domowej uprawy.

nacięty ogórek
21.08.2024 06:00 Nacinam ogórka, wkładam czosnek i pakuję do słoika. To patent na medal

Do słoików nie tylko ogórki kiszone. Poznaj przepis, z którym przygotujesz zaskakująca przekąskę z ogórków i kilku innych warzyw. Smak, jak i cała kompozycja zadziwi każdego, ale warto zaryzykować. 

czosnek marynowany przepisu siostry Anastazji
18.08.2024 22:00 Włóż do słoików i dodaj zalewę. Marynowany czosnek siostry Anastazji to mistrzostwo świata

Do kanapek, do deski serów, koreczków, do dań z grilla. Marynowany czosnek jest jednym z tych przetworów, które robię każdego roku. Przetwory robiłam już z wielu przepisów, jednak czosnek przyrządzony według sposobu siostry Anastazji zdecydowanie smakuje mi najbardziej. Marynowane ząbki to mistrzostwo świata.

jajka i czosnek
02.08.2024 16:17 Wbij jajka, wrzuć czosnek i odpal blender. Dawno nie jadłem czegoś tak dobrego

To niezwykle ciekawe w smaku pieczywo czosnkowe smażymy na patelni. Dzięki temu uzyskujemy chrupiącą przekąskę. Sprawdzi się ona świetnie jako część imprezowego stołu na wszelkiego rodzaju spotkaniach towarzyskich.

obieranie czosnku
05.05.2024 15:14 Weź ząbek czosnku i nakrętkę od butelki. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki

Czosnek to przyprawa kochana na całym świecie. Jego smaku nie da się zastąpić niczym, a w potrawach stosujemy go często i chętnie. Problem pojawia się tylko wtedy, kiedy trzeba go obrać.

pesto z czosnku niedźwiedziego
17.04.2024 13:03 Co roku robię pesto z czosnku niedźwiedziego. Jest idealne do kanapek

Pesto to doskonały sposób, by zachować na później smaki świeżych ziół. Jedno z nich ma krótki sezon występowania i tak niezwykły smak, że chciałoby się używać go przez cały rok. Oto przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego.

Krokiety z ziemniaków
05.02.2024 14:35 Co zrobić z ziemniaków? Usmażyłem je w takiej formie. Oryginalne, ale dobre

Ziemniaki można podać na 100 sposobów, wiadomo. Jednak ten jest bardzo prosty, szybki, smakowity i… przypomina mi dzieciństwo. Smak domowych krokietów z ziemniaków, smażonych i podawanych z sosem, to coś, co znamy z czasów PRL. Czy na pewno pamiętamy, jak je robić?

czosnek
18.01.2024 12:46 Obieram ząbki czosnku i wrzucam na rozgrzany olej. Ten przepis to hit w moim domu

Ten przepis na czosnek przyda się szczególnie zimą. Dzięki niemu zrobisz zdrowy i smaczny przysmak, który dobroczynnie wpłynie na zdrowie. Wystarczy obrać czosnek, wrzucić na olej, a niebawem będziesz się cieszyć tym znakomitym smakołykiem.

None
13.11.2023 17:58 Upiekłem szynkę jak w średniowieczu. Przepis ma 600 lat, rodzina jest zachwycona

Aromatyczna, pieczona szynka często pojawiała się na książęcych stołach. Francuska książka kucharska z końca XIV wieku podaje na nią przepis. Spróbowałem. Wykonanie okazało się proste a danie godne książęcego stołu.

syrop
23.10.2023 10:16 Kroję cebulę i czosnek, wkładam do słoika i wlewam zalewę. Nie wyobrażam sobie nie mieć jesienią tej mikstury w lodówce

Jesienią szczególnie dbam o zdrowie moje i moich bliskich. Robię miksturę z cebuli, czosnku i miodu. Ta mieszanka sprawia, że wzmacniamy naszą odporność i nie chorujemy. Polecam wszystkim ten znakomity patent na zdrowie i na uporczywy kaszel.

ogórki kiszone w słoikach
13.06.2023 22:09 Dodajesz koper, chrzan, czosnek i sól do ogórków kiszonych? Za nic w świecie ich nie pasteryzuj

Polacy wprost uwielbiają kiszone ogórki. Obowiązkowymi dodatkami do nich są: koper, chrzan, czosnek i sól. Czy wiesz, że zamykając te przyprawy w słoiku z ogórkami powinieneś za wszelką cenę unikać pasteryzowania ich? W ten sposób niszczysz bowiem bakterie, cenne dla Twojego zdrowia.

lepienie pierogów
03.05.2023 16:13 Babcia Ewa łączy twaróg z wiosennym przysmakiem. Na jej pierogi czeka cała rodzina

Wykorzystaj w pełni sezon na botwinkę. Ten produkt dodaje się nie tylko do chłodnika i zupy. Wymieszaj posiekane liście z twarogiem, a uzyskasz wyśmienity farsz do pierogów. Gotowe danie polej kwaśną śmietaną, a całość wprost rozpłynie się w ustach.

czy kiełkujący czosnek jest szkodliwy?
28.03.2023 13:55 Czy można jeść kiełkujący czosnek? Łatwo o błąd, rozwiewamy wątpliwości

Zostawiłaś czosnek w szafce i zaczął kiełkować? Pod żadnym pozorem go nie wyrzucaj. Kiełkujące warzywo jest jeszcze zdrowsze. Szczypiorek z czosnku będzie świetnym dodatkiem do past kanapkowych i innych dań.

wątróbka sposobem Karola Okrasy
23.02.2023 23:38 Okrasa nie moczy wątróbki w mleku tuż przed jej smażeniem. Wybiera aromatyczną marynatę

Wątróbka z cebulką i jabłkiem jest niewątpliwym klasykiem polskiej kuchni. Każdą klasyczną potrawę można jednak w jakiś sposób ulepszyć. Uwielbia robić to Karol Okrasa, który zrezygnował w moczeniu wątróbki w mleku. Zamiast tego marynuje ją w czosnku i przyprawach.

Tarcie składnika do surówki z selera
21.02.2023 22:36 Surówka z selera lepsza niż z restauracji. 1 dodatek bosko podkręca smak

Przedstawiamy przepis na prostą, a przy tym smaczną surówkę z selera. Do jej przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku składników. Jednym z nich jest tarty chrzan, który idealnie łączy całość swoją nieco pikantną nutą. Ta surówka idealnie sprawdzi się do wszelkich dań obiadowych i nie tylko.

sałatka imprezowa
17.02.2023 18:04 Prosta i szybka sałatka imprezowa. Bije na głowę jarzynową

Goście już w drodze, a na stole wciąż pusto? Przygotuj błyskawiczną sałatkę imprezową. Wystarczy pokroić kilka składników i wymieszać je z sosem. Sałatka zniknie z talerzy zanim się spostrzeżesz.