Nawet niepozorne kartofle można zamienić w wykwintny dodatek. Doskonały przykład na to daje popularna restauratorka Magda Gessler. Jej pieczone ziemniaki z czosnkiem i rozmarynem nie mają sobie równych. Ich aromat gwarantuje, że ani kawałek nie zostanie na potem.Przygotowanie pieczonych ziemniaków jest niezwykle proste. Warzywa wystarczy obgotować, pokroić i zalać smakowitą mieszanką. Po niecałej godzinie chrupiący specjał według Magdy Gessler gotowy jest do pałaszowania. Będziecie zaskoczeni, ja smaczny może być pospolity ziemniak.
Niewiele rzeczy zachwyca smakiem tak bardzo, jak przygotowana własnoręcznie wędlina. Doskonale wie o tym babcia Stasia. Swoim wyśmienitym boczkiem na kanapki rozpieszcza domowników na co dzień i od święta. Dzięki gotowaniu w wywarze z dodatkiem cebuli w łupinach mięso wychodzi za każdym razem niezwykle apetyczne i soczyste.Surowy boczek, poza cebulą, wymaga także użycia nieobranego czosnku. Oba aromatyczne składniku oddają podczas gotowania swój intensywny smak. Obgotowany boczek babcia Stasia naciera mieszanką przypraw i odstawia do chłodzenia. Przygotowanie wyśmienitej domowej wędliny nie może być prostsze.
Czosnek jest zdrowym i świetnie podkreślającym smak dodatkiem do potraw. Niestety jego zapach nie wszystkim odpowiada i są sytuacje, kiedy chcemy się go pozbyć. Zdradzamy proste sztuczki pozwalające poradzić sobie z tym częstym problemem.Wartości czosnku się nieocenione. Najważniejsze są właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz znakomity smak, który doda charakteru wielu daniom. Przyjęło się jednak, że w dobrym tonie jest, by zapach warzywa, jaki towarzyszy nam po spożyciu, nie był wyczuwalny dla otoczenia. Mamy kilka sposobów na wyjście z niekomfortowej sytuacji.
Czy czosnek, który kiełkuje, jest bezpieczny dla naszego zdrowia? Spożycie wyrazistej przyprawy z zielonymi fragmentami może budzić pewne obawy. Dowiedziono jednak, że warzywo w tej postaci nie jest trujące. Nie warto zatem go wyrzucać. Nie tak dawno natknąć można było się na opinię, że kiełkujący czosnek jest szkodliwy. Z szeregu badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kyungpook w Korei Południowej wynika jednak, że powtarzana informacja jest błędna i warzywo nie wykazuje cech trucizny.
Brukselka zapiekana skradnie serce niejednego smakosza. Soczysty i chrupiący obiadowy dodatek doprawiony wyrazistym sosem jest prosty w przygotowaniu, a smakuje o niebo lepiej niż przyrządzany w wodzie. Koniecznie musicie go spróbować.Raz spróbujecie brukselki zapiekanej, a zapomnicie o goryczy towarzyszącej gotowaniu warzywa. Dodamy do niej pyszny sos, który nada jej nieco słodyczy, zmiękczy jej listki i sprawi, że upiecze się doskonale. Z pewnością nic lepszego nie jedliście.
Domowy syrop z czosnku jest świetnym lekarstwem na przeziębienie i grypę. Wzmacnia również odporność. Domowy syrop przygotowywały nasze babcie z kilku podstawowych składników. Syrop będzie gotowy błyskawicznie.Zimą często chorujemy na grypę lub jesteśmy przeziębieni. Zamiast rozgrzewaczy, które niszczą wątrobę, lepiej wspomóc się naturalnym lekarstwem, które przygotujemy w kilka chwil. Domowy syrop z czosnku, miodu, imbiru i cytryny doskonale radzi sobie z chorobą i wzmacnia odporność.Czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Cytryna to źródło witaminy C. Miód i imbir doskonale rozgrzewają, działają napotnie i mobilizują organizm do walki z drobnoustrojami. Syrop z czosnku pijemy po 3- 4 łyżki w ciągu dnia, do momentu, aż będziemy zdrowi.Syrop z czosnku możemy również pić, jeśli chcemy wzmocnić naturalną odporność organizmu. Wtedy wystarczy łyżka dziennie. Syrop przygotowujemy z letnią, przegotowaną wodą. Jeśli dolejemy wrzątek, wszystkie wartości miodu zostaną zneutralizowane i pozostanie wyłącznie smak.
Ekspresowa pasta z oliwek wprowadzi śródziemnomorski klimat na każdej imprezie. Doskonale smakuje podana ze świeżym pieczywem lub krakersami. Ta pasta, zwana tapenadą, idealnie łączy ze sobą kilka wyrazistych składników. Oliwki z dodatkiem czosnku i kaparów smakują wręcz obłędnie.Apetyczna imprezowa pasta zaskakuje swoim smakiem. Przepadają za nią także osoby, które na co dzień stronią od oliwek w ich podstawowej postaci. Przygotowanie tapenady jest błyskawiczne. Wystarczy zblendować wszystkie składniki, wymieszać i gotowe.
W okresie świątecznym lubimy się odrobinę porozpieszczać przy stole. Okazją do tego mogą być również tak niepozorne dania, jak ziemniaki do obiadu. Zamiast zwyczajowo gotować warzywa, wstaw je do piekarnika z dodatkiem aromatycznego czosnku oraz rozmarynu. Nawet nie zauważysz, kiedy ziemniaki pieczone znikną z talerzy.Przygotowanie ziemniaków pieczonych jest banalnie proste. Wymaga nawet mnie pracy, niż podanie warzyw gotowanych w wodzie. Tych ziemniaków nie trzeba nawet obierać. Sprawdź, jak wyśmienicie może smakować niepozorny dodatek.
Buraki w Wigilię pojawiają się na naszych stołach pod rozmaitymi postaciami. Założymy się jednak, że zaskoczy Was najnowszy pomysł Jana Kuronia. Za pomocą kilku tanich składników zamienia popularne warzywo w wykwintną sałatkę. Niezwykły smak i efektowne podanie doskonale idą ze sobą w parze.Buraki na Wigilię według Jana Kuronia są proste i szybkie do przyrządzenia. Nie zmienia to faktu, że na stole prezentują się wyjątkowo elegancko. Znany kucharz danie formuje przy pomocy metalowego ringu. Dzięki temu wygląda bardzo elegancko. Jeśli jednak nie masz na wyposażeniu tego sprzętu, możesz buraki na Wigilię zaserwować wedle swojego uznania.
Jeszcze nie tak dawno temu tylko najlepsze kucharki w rodzinie wiedziały, jak zrobić soczysty schab ze śliwką. Dziś tę wiedzę tajemną możecie posiąść dzięki naszemu sprawdzonemu przepisowi. Rozpływające się w ustach mięso uzyskać można dzięki jego obsmażeniu przed włożeniem do piekarnika. Sprawdź, jakie to proste.Metoda, jak zrobić soczysty schab ze śliwką jest dziecinnie łatwa. Pamiętaj jednak, że mięso należy marynować przez minimum 12 godzin. Przyrządzenie tej potrawy zaplanuj ze stosownym zapasem czasu. Smak pieczonego schabu wynagrodzi każdą minutę czekania.
Barszcz czerwony babci Krysi jest nie lada rarytasem. W końcu podzieliła się swoim sekretem na tę smaczną zupę. Okazuje się, ze poza jabłkiem dodaje do niego suszone śliwki. Aromatu tego barszczu nie da się z niczym pomylić.Babcia Krysia, poza jabłkiem i śliwkami, dodaje do barszczu czerwonego sprawdzony zestaw przypraw. Nie może zabraknąć w nim czosnku oraz suszonych grzybów. Solidna porcja majeranku to coś, o czym również nie należy zapomnieć. Już nigdy nie będziesz potrzebować innego przepisu na barszcz.
Monika Mrozowska przygotuje kalafiora inaczej niż wszyscy. Kalafior w orientalnej wersji z aromatycznymi przyprawami, sosem sojowym i mlekiem kokosowym jest pomysłem na smaczny i sycący posiłek dla całej rodziny. Kalafior podany z ryżem jaśminowym nie ma sobie równych.Kalafior jest uniwersalnym warzywem, którego każdy z nas przygotowuje nieco inaczej. Niektórzy gotują różyczki i podają je z bułką tartą. Inni smażą z przyprawami lub pieką w całości. Monika Mrozowska również ma swój patent na smaczne warzywo w nieco innej wersji. Zaprezentowała go na swoim Instagramie.Znana aktorka kalafior przygotowuje w orientalnej wersji. Na początku smaży warzywo z przyprawą curry, imbirem, sosem sojowym, następnie gotuje w mleku kokosowym. Danie podaje z podsmażonym i ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym i świeżymi ziołami.Do posypania potrawy wykorzystaj świeży szczypiorek lub posiekaną natkę pietruszki. Zioła są świetnym dodatkiem do orientalnych dań, ponieważ wzmacniają ich aromat. Kalafior jest bardzo aromatyczny i doskonale doprawiony. Jest lekki, syci i rozgrzewa w chłodne, jesienne dni.
Jajka po szkocku są jedną z bardziej popularnych potraw na wyspach. Ta obiadowa wersja jajek jest cenioną przekąską na wycieczkę lub piknik. Ich zjedzenie zapewnia solidną porcję białka oraz długotrwałe uczucie sytości.Tradycyjne jajka po szkocku przygotowuje się w otoczce z mięsa mielonego. Przy coraz większej popularności diety wegetariańskiej, równie łatwo obecnie spotkać wersję, gdzie mięso zastąpione jest cieciorką. Sprawdźcie sami, jak proste w przygotowaniu, a przy tym pyszne mogą być wegetariańskie jajka po szkocku.
Buraczki zasmażane na ciepło są tradycyjnym, domowym dodatkiem do obiadu. Nasz przepis na buraczki jest ich nieco unowocześnioną wersją z jesienną nutą. Prażone pestki dyni nadają buraczkom chrupkości i przyjemnego smaku, zaś dodatek soku z pomarańczy i cytryny przyjemnie odświeża całość.Buraczki zasmażane z pestkami dyni wyśmienicie komponują się z daniami obiadowymi. Idealnie uzupełnią smak np. pieczonego kurczaka lub dań z wołowiny. Klasyczne kotlety mielone także zyskają dzięki nim nowego blasku. Wypróbuj ten przepis koniecznie.
Masło czosnkowo-ziołowe jest świetnym dodatkiem do pieczywa i wielu innych. Prosty w przygotowaniu i aromatyczny tłuszcz nie raz urozmaici wasze posiłki. Kilka składników zamienić masło w fantastyczne smarowidło. Spróbujecie?Jeśli szukacie czegoś, co będzie pasowało do chrupiącego, świeżego chleba, masło czosnkowo-ziołowe sprawdzi się idealnie. Kremowy i pełen aromatu tłuszcz o wyrazistym smaku spodoba się nawet wybrednym.Przygotowanie takiego przysmaku jest wyjątkowo proste. Wystarczy posiekać ulubione zioła i połączyć je ze świeżo posiekanym czosnkiem i całość dodać do mięciutkiego masła. Po schłodzeniu smarowidło będzie gotowe.
Już lada chwila świąteczne stoły uginać się będą pod rozmaitymi potrawami. Podczas wieczerzy nie może zabraknąć oczywiście również śledzia. Zaskocz swoją rodzinę niezwykłymi śledziami w śmietanie z dodatkiem mango. Ten powiew egzotyki niejednemu przypadnie do gustu.Śledzie w śmietanie zazwyczaj podaje się w towarzystwie jabłka. My proponujemy zerwać z rutyną i dać się ponieść odrobinie fantazji. Smakowita ryba z dodatkiem mango oraz gęstego śmietanowego sosu wprost prosi się o dokładkę.
Zupa czosnkowa jest błyskawicznym daniem, które ugotujesz z kilku prostych składników. Gęsta zupa krem jest pożywna, wzmacnia odporność i doskonale rozgrzewa. Podaj ją z grzankami i posiekanym szczypiorkiem, a błyskawicznie zniknie z talerzy,Zupa czosnkowa jest szybką i prostą zupą, którą ugotujesz dosłownie w 30 minut. Sekretem smaku jest lekko podsmażony na oliwie czosnek. Jeśli jednak będziesz smażyć go zbyt długo, stanie się gorzki i nie będzie nawał się do jedzenia. Czosnek smaż zawsze na najmniejszym ogniu, ma się tylko delikatnie zarumienić.Zupę czosnkową ugotuj na wywarze warzywnym. Możesz wykorzystać również rosół z poprzednia dnia, dzięki czemu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje. Zupę zagęść śmietankowym serem topionym i podaj ją z domowymi grzankami oraz posiekanym szczypiorkiem. Zupa czosnkowa jest świetnym pomysłem na obiad, zwłaszcza, gdy na dworze jest zimno i szaro. Zupa jest pożywna i doskonale rozgrzewa. Czosnek jest naturalnym lekarstwem na grypę i przeziębienie. Wzmacnia odporność i dostarcza solidną porcję witamin, dlatego też warto włączyć go do swojej diety w okresie jesienno-zimowym.
Duszona kapusta idealnie komponuje się z daniami na bazie mięsa, lub w chłopskim kociołku z dodatkiem ziemniaków. Jest tak pyszna, że warto przygotować cały jej zapas do spiżarni. Nasz przepis na zimową duszoną kapustę z jabłkiem jest banalnie prosty, a przy tym niedrogi. Wypróbuj go koniecznie.Duszoną kapustę z jabłkiem możesz pałaszować od razu lub zawekować ją do słoików. Takie przetwory mogą spędzić na półce nawet kilkanaście miesięcy. Dzięki starannie dobranym przyprawom, smak kapusty będzie cieszył Cię za każdym razem, kiedy po nią sięgniesz. Grzech przejść obok niej obojętnie.
Przygotowanie idealnego barszczu czerwonego jest nie lada wyzwaniem. Mimo pozornej prostoty przepisu, warto znać kilka sztuczek, jeśli chodzi o przyrządzenie tej zupy. Nigdy nie zapominaj o dodaniu odrobiny octu. Ten prosty składnik, poza walorami smakowymi, zapewni barszczowi czerwonemu intensywny buraczany kolor.Barszcz czerwony swoją niezwykłą barwę zawdzięcza zawartej w burakach betaninie. Niestety podczas gotowania zupy, związek ten może ulec rozpadowi. Idealnym rozwiązaniem tego problemu jest dodanie do wywaru łyżki octu winnego lub jabłkowego, który skutecznie hamuje proces rozkładu barwnika.Samo dodanie octu do barszczy czerwonego nie jest jednak wystarczające. Należy wiedzieć, w którym momencie najlepiej to zrobić. Według mistrzów sztuki kucharskiej, ocet wypada wlać do garnka jeszcze przed ugotowaniem wywaru. Taki sposób postępowania gwarantuje całkowity sukces w kwestii zachowania intensywnej barwy zupy.
Syrop z czosnku jest znakomitą alternatywą dobrze znanego wyrobu z cebuli. Bogaty w wiele cennych składników wzmacniających organizm produkt wesprze nas w sezonie jesienno-zimowym, gdy o przeziębienie nietrudno. Jego zrobienie jest bardzo proste, a koszta mniejsze niż w przypadku zakupu gotowych mieszanek. Spróbujecie? Czosnek słynie ze swoich dobroczynnych właściwości. Zawarta w warzywie allicyna, która powstaje po jego rozdrobnieniu, może być uznawana za naturalny i bezpieczny antybiotyk. Warto skorzystać z jej działania, gdy pojawią się u nas pierwsze objawy przeziębienia. W połączeniu z imbirem, cytryną i miodem, które również dostarczą naszemu organizmowi witamin i związków wspierających go w walce z bateriami i wirusami, uzyskamy miksturę, która umożliwi nam sprawny powrót do formy. Pamiętajmy tylko, by sięgnąć po wysokiej jakości naturalne składniki.
Kiszone ogórki i kapusta są w nas niezwykle popularnymi przetworami. A czy wiecie, że kisić można też kalafior? Przygotowuje się go podobnie, jak ogórki, a smakuje naprawdę wybornie. Jest twardy, chrupiący i pełen smaku. Warto spróbować tej pysznej i zdrowej przekąski. Kiszony kalafior ma lekko kwaśny smak i pomimo kiszenia zachowuje swoją chrupkość. Nastawiając kalafior do kiszenia można użyć tradycyjnych składników znanych z kiszenia ogórków. Ta prosta przekąska skradnie Twoje serce.
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Dowiedz się, kiedy przygotować zakwas na barszcz czerwony, żeby miał idealny smak. Jakub Kuroń zdradził swój przepis na zakwas bez dodatku razowego pieczywa. Barszcz z tym dodatkiem nie ma sobie równych.Na stronie kuron.com.pl znajdziemy wiele ciekawych przepisów autorstwa Jakuba Kuronia. Kucharz zdradził niedawno swoją recepturę na zakwas na barszcz czerwony na Wigilię bez dodatku chleba razowego. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule.Jakub Kuroń zakwas przygotowuje według tradycyjnej receptury. Do buraków dodaje czosnek w łupinie, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach i sól. Kiedy przygotować zakwas na barszcz czerwony? Zakwas najlepiej przyrządzić 2- 3 tygodnie przed Bożym Narodzeniem. Zakwas na barszcz czerwony potrzebuje czasu, żeby nabrał odpowiedniego smaku. Zakwas musi stać w suchym, zacienionym miejscu. Wszystkie składniki należy docisnąć, żeby były zanurzone w wodzie. W ten sposób zabezpieczymy je przed pojawieniem się pleśni. Zakwas na barszcz po odcedzeniu przechowujemy w szklanych słoikach lub butelkach, koniecznie w lodówce.
Zakwas na barszcz czerwony jest niezbędnym dodatkiem do tej zupy, ponieważ wzmacnia jej aromat i walory smakowe. Barszcz gotowany na zakwasie i podany z domowymi uszkami zachwyci całą rodzinę. Domowy zakwas będzie gotowy po 3 tygodniach. Możesz go niebawem nastawić z myślą o Wigilii. Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Wiele potraw możemy przygotować już teraz, żeby ułatwić sobie pracę podczas szykowania kolacji wigilijnej i dan głównych w świąteczne dni. Warto również przygotować domowy zakwas na barszcz czerwony, który sprawi, że tradycyjne danie zachwyci każdego.Do zakwasu na barszcz czerwony będziemy potrzebować wyłącznie kilku składników. Oprócz buraków w słoiku musi znaleźć się czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Nie możemy zapomnieć również o ziarnach pieprzu i soli kamiennej. Zakwas nastawimy w dosłownie kilka minut.Zakwas na barszcz czerwony przygotujmy w szklanym, wyparzonym słoiku. Zakwas musi kisić się naturalnie przez 3 tygodnie w suchym, chłodnym miejscu. Po tym czasie zakwas należy przecedzić i przelać do szklanej butelki lub słoika i wstawić do lodówki. Gotowy dodatek do barszczy czerwonego może być przechowywany przez około 2 tygodnie.
Podczas walki z jesiennym przeziębieniem coraz chętniej i częściej sięgamy po domowe sposoby. Sprawdzoną i niezwykle skuteczną miksturą stworzoną do tego celu jest oxymel. Ten znany od lat ziołowy preparat zyskuje coraz większą popularność także w naszym kraju.Domowy oxymel ma działanie wzmacniające dla naszego organizmu. Pozwala uporać się z suchością gardła, kaszlem a nawet problemami trawiennymi. Przez swoje silne właściwości rozgrzewające znany jest również pod nazwą ognistego cydru. Przygotuj go raz i sięgaj zawsze, kiedy zajdzie taka potrzeba.
Kalafior czosnkowy jest bardziej aromatyczny i smakowity niż zwykłe ugotowane różyczki. Przygotowanie jest równe proste, a kilka dodatków sprawi, że zachwyci nawet sceptyków. Spróbujcie koniecznie — znika z talerzy ekspresowo.Szukacie proste pomysłu na przyrządzenie kalafiora? Podsmażcie go na patelni i połączcie z czosnkiem i ziołami. Nabierze charakteru i przyjemnego aromatu. Taki przysmak spodoba się nawet dzieciom. Spróbujecie?
Czosnek jest składnikiem, który z upodobaniem dodajemy do rozmaitych potraw ze względu na jego wyborny smak i aromat. Poza swoimi niezaprzeczalnymi zaletami produkt ten ma jednak jedną wadę - każdy ząbek przed użyciem należy obrać. Okazuje się, że znacznie ułatwisz sobie ten proces, zwyczajnie zgniatając czosnek płaską częścią noża. Czosnek warto spożywać nie tylko ze względu na jego walory smakowe. Jest on również niebywale zdrowy i działa korzystnie na nasz organizm. Jak obrać czosnek w łatwy i szybki sposób, aby jeszcze częściej cieszyć się jego niezwykłymi właściwościami?
Kotlety z kurczaka są smakowitą i nieco lżejszą alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Zamarynuj je w delikatnym cieście na bazie jaj i mleka a przekonasz się, jak pyszne i soczyste może być smażone mięso. Dodatek aromatycznego czosnku jest wisienką na torcie rewelacyjnego przepisu. Kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym polecamy wszystkim smakoszom.Soczyste kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym najlepiej przygotować z jednodniowym wyprzedzeniem. Najlepiej, jeśli mięso będzie marynować się przez całą noc. Jeśli soczyste kotleciki chcesz przygotować jeszcze tego samego dnia, zaplanuj leżakowanie w cieście na przynajmniej 1 godzinę.
Kalafior z curry będzie pysznym dodatkiem do obiadu. Pełna charakteru przyprawa orientalna nada warzywu niezwykłego koloru i przyjemnego aromatu. Sprawi też, że jego smak będzie wyrazisty. Koniecznie spróbujcie — przysmak z pewnością spodoba się waszym bliskim. Jeśli szukacie pomysłu na podanie kalafiora, koniecznie wypróbujcie dodatek curry. Aromatyczna mieszanka przypraw doskonale podkreśla delikatny smak białego warzywa, a przy okazji sprawia, że wygląda on niezwykle smakowicie. Nikt się nie poprze takiemu rarytasowi.