To najlepszy sposób na przechowywanie czosnku. Pozostaje cudownie aromatyczny
Jak przechowywać czosnek, aby zachował pełnię smaku oraz aromatu – to pytanie, które zadaje sobie każdy, kto nie wyobraża sobie potraw bez tego składnika. Kiedy zawiodą tradycyjne metody, warto wykorzystać pomysł Anny Zyśk. Ta znana autorka porad kulinarnych robi to w nietypowy, lecz udany sposób.
Sposób na czosnek
Czosnek jest składnikiem niezbędnym w każdej kuchni. Dodając je do potraw, zyskują na smaku i aromacie. Niestety, warzywo narażone jest na zepsucie, a wtedy traci wszelkie swoje właściwości, zarówno smakowe, jak i zdrowotne. Nie oznacza to jednak, że z tego składnika należy zrezygnować.
Wystarczy zapewnić warzywu odpowiednie warunki przechowywania. Sposobów na to jest wiele, a wybór zależy tylko od własnych upodobań i możliwości. Nam spodobał się sposób, którym podzieliła się z nami Anna Zyśk, autorka bloga kulinarnego jedz.pysznie na Instagramie.
Anna Zyśk o czosnku
Popularna kucharka i autorka przepisów ząbki czosnku… mrozi. Sposób może zmrozić krew w żyłach doświadczonych kucharzy, a nawet wywołać wzburzenie, ale jest to jedna z lepszych metod. Wszystko dlatego, że nie mrozi się poszczególnych ząbków czosnku, ani jego główki, a powstałą z niego masę. O tym, jak to zrobić, dowiesz się z instrukcji poniżej, gdzie krok po kroku wyjaśniamy poszczególne etapy przygotowania.
Jak przechowywać czosnek?
Krok 1. Ząbki czosnku obierz. Przełóż je do misy blendera. Następnie zmiel je na jednolitą masę.

Krok 2. Masę czosnku przełóż do foremki na kostki lodu. Równomiernie rozłóż masę.

Krok 3. Foremkę zamknij, a następnie zamroź. Używaj na bieżąco do przyprawiania dań.
