Upchaj czosnek w słoikach i zalej tą zalewą. Każdemu polecam ten przepis
Czosnek jest niesamowicie wartościowym i ważnym produktem w kuchni. Z kolei kiszonka również jest bardzo popularna w naszym kraju i ludzie masowo ją przygotowują. Czy te dwie rzeczy mogą się połączyć? Okazuje się, że tak. Trzeba mieć tylko odpowiedni przepis. A my właśnie taki mamy Wam do zaproponowania. Zobaczcie, jak przygotować kiszony czosnek.
Kiszony czosnek na przekąskę
Wszyscy dobrze wiemy, czym są przetwory i czym mogą się charakteryzować. To termin, który odnosi się do artykułów żywnościowych, które przeszły proces konserwacji, co umożliwia ich długoterminowe przechowywanie. Naturalnie, po otwarciu słoika ten okres znacznie się skraca.
Każdy również z pewnością zdaje sobie sprawę z tego, jak wygląda czosnek i do czego służy. Oczywiście jest to bardzo popularny produkt, który swoje miejsce na dobre znalazł w kuchni. Jest ciekawym artykułem żywnościowym odpowiadający za stosowne podbicie smaku danej potrawy, a także nadanie jej charakterystycznego aromatu. Czosnek często również ze względu na swoje właściwości, stosowany jest jako środek leczniczy, świetnie działający na różne infekcje.
Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że czosnek świetnie się także nadaje do przygotowania kiszonki, którą będziemy mogli się cieszyć np. podczas zimy. Jej przyrządzenie jest banalnie proste. Zobaczcie, jak to zrobić.

Ciekawy przepis na kiszonkę
Kiszenie czosnku nie jest wcale skomplikowaną czynnością, wystarczy mieć tylko odpowiednie produkty. Do przygotowania takiej przekąski będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1,5 kg czosnku
- 2 gałązki koperku na słoik
- ½ buraka
- 1,8 l wody
- Całkowita ilość wody: 2 l
- 100 g cukru
- 40 g soli
- 1 liść laurowy
- czarny pieprz w ziarnach
- 120 ml octu 9% na szklankę
Jak przygotować kiszonkę z czosnku?
Przygotowanie takich przetworów to wcale nie jest nic trudnego.
W pierwszej kolejności cały czosnek przekładamy do dużej miski i zalewamy go wodą, przykrywamy małym talerzem i zostawiamy tak na noc. Po tym czasie wylewamy wodę i wlewamy świeżą. Powtarzamy tę czynność przez 3 dni, rano i wieczorem. Pomaga to pozbyć się intensywnego zapachu czosnku.
W kolejnym kroku obieramy każdy czosnek do momentu, aż jego ząbki będą widoczne. Dwa słoiki o pojemności 1,5 litra należy dokładnie umyć i wyparzyć. Następnie umieszczamy w nich koper, po pół buraka pokrojonego w kostkę, kilka główek czosnku, ponownie koper, znowu buraka, a także jeszcze kilka główek czosnku. Musimy stworzyć dwie warstwy składników.
Następnie odcedzamy słoiki z wody, przelewając ją do garnka. Powinno wyjść około 1,8 litra, a więc dolewamy jeszcze 200 ml, wsypujemy 100 g cukru, 40 g soli, wrzucamy dwa liście laurowe, kilka ziaren czarnego pieprzu, 2 goździki i stawiamy całość na kuchence. Doprowadzamy mieszankę do wrzenia i dokładnie mieszamy, aby cukier mógł się rozpuścić. Zalewę gotujemy jeszcze przez dwie minuty pod przykryciem.
Do każdego słoika wlewamy 120 ml octu, po czym umieszczamy w nich przygotowaną gorącą zalewę. Wrzucamy również kilka ziaren czarnego pieprzu, które zostały w garnku. Następnie zakręcamy słoiki, a także przykrywamy je kocem lub ściereczką, po czym odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Tak przygotowane przetwory przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu lub w lodówce. Możemy je spożyć po około 3 tygodniach.
Sprawdź przepis na pyszną zupę turecką. Zobacz, co warto dodać do placków z cukinii, aby były lżejsze i chrupiące.
