Zetrzyj na tarce i dodaj do bułki tartej. To najlepsza zasmażka do fasolki szparagowej
Lada moment na ryneczkach i targowiskach pojawi się fasolka szparagowa. Jest to idealny moment, aby poznać przepis na idealną zasmażkę do tego warzywa. Jeden dodatek odmieni jej smak i sprawi, że fasolka sporo na nim zyska.
Fasolka szparagowa z dodatkiem
Fasolka szparagowa to produkt długo wyczekiwany. Nie można się temu dziwić, bo to jeden z najlepszych dodatków obiadowych. Szczególnie kiedy jest to świeże warzywo dostępne w sezonie letnim. A ten zaczyna się już w czerwcu i trwa aż do końca września. Oznacza to, że za niedługo po raz pierwszy raz w tym roku będziemy mieli okazję spróbować tego warzywa.
Zazwyczaj podaje się je z zasmażką z bułki tartej. To najlepszy sposób, a fasolka ma wtedy idealny smak. Choć każdy wie, jak ją przygotować, okazuje się, że oprócz masła i bułki tartej można dodać także czosnek. Wystarczy jeden ząbek, a fasolka szparagowa zyska pełniejszy i jeszcze lepszy smak.

Zasmażka z trzech składników
Do przygotowania smacznej zasmażki potrzeba naprawdę niewiele. Wystarczą trzy składniki, które umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne. Przepis na zasmażkę znajdziesz poniżej.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki na zasmażkę:
- masło
- bułka tarta
- 1 ząbek czosnku

Przepis na zasmażkę do fasolki szparagowej
Na patelni rozpuść masło. Kiedy stanie płynne, wsyp bułkę tartą. Wymieszaj składniki. Do rumieniącej się bułki, dodaj przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce o małych oczkach ząbek czosnku. Wymieszaj składniki.
Do odpowiednio wysmażonej, lecz niespalonej, zasmażki, dodaj ugotowaną i odcedzoną fasolkę szparagową. Wymieszaj. Fasolkę oblepioną zasmażką podawaj na obiad.
Niedawno wskazywaliśmy także najlepszy składnik do zagęszczania sosu oraz polecaliśmy przepis na placki ziemniaczane z gulaszem.
