Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić doskonale małosolne? Sekret tkwi w czosnku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.06.2025 08:00

Jak zrobić doskonale małosolne? Sekret tkwi w czosnku

Jak zrobić doskonale małosolne? Sekret tkwi w czosnku
Fot. Canva

Przepis na ogórki małosolne jest banalny. Wystarczą dobre warzywa, aromatyczne dodatki, sól i woda. Mało kto jednak wie, że smak przekąski możemy wynieść na jeszcze wyższy poziom. A to wszystko dzięki prostej czynności.

Ogórki małosolne. Hit wakacji

Ogórki małosolne są wyśmienitym, letnim dodatkiem. Pasują do kanapek, dań obiadowych, czy potraw z grilla. Ogórki małosolne od ogórków kiszonych różnią się przede wszystkim czasem przygotowania, a także smakiem i konsystencją. Są gotowe po kilku dniach, są chrupiące i nie mają charakterystycznej kwaskowatości, jaką mają kultowe przetwory.

Do ogórków małosolnych, podobnie jak do kiszonych, dodajemy przyprawy, czosnek, koper i chrzan. Warto do słoików włożyć także liście wiśni. Liście te dodatkowo potęgują chrupkość warzyw. Najważniejszym składnikiem jest jednak czosnek.

Nie dodawaj go jednak od razu do słoików. Odpowiednio przygotowane ząbki sprawią, że ogórki małosolne zyskają niepowtarzalny, głęboki smak.

Jak zrobić doskonale małosolne? Sekret tkwi w czosnku
Fot. Canva

Przepis na najlepsze ogórki małosolne

Do przygotowania ogórków małosolnych, oprócz poniżej wymienionych składników, potrzebny będzie termometr kuchenny oraz przefiltrowana lub odstana woda.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 l wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 g soli kamiennej
  • kilka ziaren pieprzu lub płatki chili (opcjonalnie)
  • kawałek korzenia chrzanu
  • kilka baldachimów kopru
  • kilka liści wiśni
Jak zrobić doskonale małosolne? Sekret tkwi w czosnku
Fot. Canva

Jak zrobić ogórki małosolne?

Czosnek obierz z łupin i rozgnieć delikatnie nożem. Ogórki umyj, poodcinaj końcówki, pokrój w paski. Obierz chrzan. Do każdego słoika wkładaj ogórki i upychaj je razem z chrzanem, koprem, czosnkiem i liśćmi wiśni. Dodaj również kilka ziaren pieprzu.

Wodę wlej do garnka i zagotuj do temperatury 30 stopni C. Dodaj sól, dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do słoików tak, by całkowicie przykryła warzywa. Słoiki przykryj gazą i odstaw na 4 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie są gotowe do jedzenia.

Polecamy również wyśmienite pulpety przepisu Małgorzaty Ostrowskiej, a także trik na podkręcenie smaku pomidorowej.

Jak zrobić doskonale małosolne? Sekret tkwi w czosnku
Fot. Canva